A kormánynak a magyar emberek biztonsága az első, eddig is "ezen a vonalon haladt", nem kell megváltoztatnia gondolkodását – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornának hétfőn adott interjújában.

A miniszterelnök a péntek esti párizsi merényletekkel kapcsolatban kijelentette: a kormánynak folytatnia kell, meg kell erősítenie az eddigi politikáját, de az irány, valamint az együttműködés a kormányzat, a politika és a szakmai szervezetek között eddig is rendben volt.

Orbán Viktor elmondta: amikor a biztonságért felelős szakmai szervezetektől megérkeztek a jelzések a kormányhoz, "a mi fejünkben rögtön megszólalt egy vészcsengő, máshol ez nem így történt". Magyarország mind a maga, a saját polgárai, mind Európa, az európai polgárok védelmében is mindent megtett, ami lehetséges, sőt még valamivel többet is, mert még az országhatárokon túlra is küld rendőri és határőrizeti egységeket – emlékeztetett.

A kormányfő kifejtette: az ország terrorfenyegetettségét illetően "újabb információra nincsen szükség, mert a valóságos élet minden várakozásunkat fölül- vagy alulmúlta".

Az Európába tartó migrációs hullámmal kapcsolatban kifejtette: beszállítottak Európába több százezer olyan embert, akiről nem tudjuk, hogy kicsoda, nem tudjuk pontosan honnan jött, mit akar, és nyilvánvalóan közülük néhányan "arra használják ezt a hatalmas migránsáradatot, hogy terroristaként jussanak be Európába", ezért a veszély folyamatos és közvetlen.

Orbán Viktor kijelentette, hogy a magyar biztonsági szervezetek hónapok óta folyamatosan jelezték a kormánynak: annak, hogy "ellenőrizetlenül és információk nélkül áramolnak be tömegek olyan országokból, amelyekkel vagy amelyek területén az Európai Unió háborúban áll", a biztonságra – így Magyarország biztonságára – nézve súlyos következményei lesznek.

A kerítésépítés mellett is fontos biztonsági érvek szóltak – hangsúlyozta.

Hozzátette: megpróbálta folyamatosan beépíteni a magyar politikába a magyar titkosszolgálatok, terrorelhárítás és rendőri szakemberek tudását, de ez nem mindenhol történt így Európában.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva azt mondta, "törvényekhez érdemes hozzányúlni", mert adatkezelési problémák vannak, de ezekről most még korai beszélni, "hagyjuk, hogy szerdán a kormány megoldja ezeket a problémákat".

Közölte: nem először fordul elő Európában, hogy egy gondolat hatalmába keríti a politikai döntéshozókat, és a biztonság, a bűnözés szempontjai, a veszélyek "valahogy kiiktatódnak". "Most is egy téves ösvényen járunk", még mindig az a meghatározó vélemény Brüsszelben és néhány nagy EU-tagállamban, hogy a bevándorlás összességében jó, és amit most tesz Európa, az helyes és hasznos – fogalmazott. Hozzátette: holott nyilvánvaló, például a magyaroknak, hogy ez nem így van.

A kormányfő kifejtette: most többen megpróbálják meggyőzni az embereket, hogy semmilyen összefüggés nincs a bevándorlás és a terrorizmus között, és "rendkívül lehangoló ezt látni". Az egész európai politikai vezetésnek fordulatot kell végrehajtania – jegyezte meg.

Arra is kitért, hogy ahol sok a bevándorló, megnövekszik a bűncselekmények száma, a közbiztonság romlik, az élet egyre nehezebben élhető. Erről az európai elit nem hajlandó beszélni, pedig kell beszélni erről a társadalmi jelenségről – emelte ki.

Orbán Viktor azt mondta, az uniós intézmények vezetői a párizsi merényletek óta eltelt napokban megpróbálták meggyőzni az európaiakat, hogy ami történt, nem ok arra, hogy megváltoztassuk a bevándorlás-politikánkat, holott "az egész európai politikát újra kell gondolni", meg kell védeni a határokat, a kultúránkat, a gazdasági érdekeinket. Az, hogy az események hatására egyértelmű és világos váltás lesz a politikai irányvonalban, ma még nem látszik – vélekedett.

Kifejtette: az EU-nak ki kell kényszerítenie, hogy Görögország megvédje a határait, ahogyan azt a schengeni szerződés aláírásával vállalta. Ha Görögország erre nem képes, ki kell jelölni "egy második védelmi vonalat", ahol ellenőrzik a belépőket – fűzte hozzá.

A miniszterelnök szerint a dublini szerződés "halott", de a schengeni megállapodást nem rostálná ki, azt meg kell tartani és védeni, e nélkül ugyanis nincs szabad mozgás és munkavállalás Európában. Viszont csak azok lehetnek részesei e szerződésnek, akik be is tartják – jelentette ki.

Úgy vélte, "elviselhetetlenül megnőtt a távolság" az európaiak elvárásai, gondolkodásmódja és az európai vezetők politikája között, senki nem hatalmazta fel őket arra, hogy ellenőrizetlenül beengedjenek százezreket. Idő kérdése, és az emberek "magukhoz fogják hajlítani Európa választott vezetőit" – mondta.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország nem akar passzív szereplője és szemlélője lenni az európai politikának, folyamatosan tesz javaslatokat. A visegrádi országokkal nagyon intenzív egyeztetések zajlanak, Közép-Európa "egészséges, jó életösztönök alapján működő" régió, alakul egy közép-európai politikai kultúra és az azt megtestesítő rendszeres közös fellépés Európában – mondta.

A kulcsállam e kérdésben Németország, amely egyetlen mondattal véget vethetne a menekültáradatnak – hangsúlyozta.

A kormány kvótarendszer elleni álláspontjáról elmondta: az nem lehet, hogy a magyarok "terrorveszélyt vállaljanak át" más országokból azzal, hogy azonosítatlan embereket beengedjenek Magyarországra.

A kormányfő közölte: egyelőre nincs új időpontja az elmaradt Fidesz-kongresszusnak, de kedden-szerdán már lesz.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
"...A kormánynak a magyar emberek biztonsága az első...".

Pontosabban a magyar adófizetö emberek biztonsága !!!
Bla-bla-bla-bla..., ugye viktorka ???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dr Feco
@volvós: ·
Nem akarunk olyan Európát, olyan országokat Európában, ahol csak egy-két "őslakos" van, a többi idegen!!!

... ahol sok a bevándorló, megnövekszik a bűncselekmények száma, a közbiztonság romlik, az élet egyre nehezebben élhető.
Erről az európai elit nem hajlandó beszélni, pedig kell beszélni erről a társadalmi jelenségről
világlátó
Ahogy errefelé mondják, : még sok víznek kell lefolynia a Dunán ahhoz, hogy minden normális magyar állampolgár értse és megértse a mára kialakult európai és magyar helyzetet.
Nagyon sokan osztják Orbán és Kósa stb. nézeteit, mert ezek zseniális eredményt értek el az egyszerű emberek egyszerű ösztöneiknek a felkorbácsolásában a demagóg, populista kirohanásaikkal.
Félő, hogy ekkora " népi azonosulás " láttán, nincs is értelme ma lépésről lépésre megértetni az emberekkel a valódi helyzetet. A magyaroknak fogalmuk sincs mit jelent százezrek befogadása, ellátása, a közrend és közbiztonság fenntartása, az egészségügyi ellátásuk, mindennapi élhetőségük biztosítása, mégis úgy nyüszítenek, mintha minderről nekünk kellene gondoskodnunk. Sok hozzászólás olvastán szégyenkezem az leállatiasodásunk miatt.Biztosan eljön az az idő, amikor belátjuk majd, milyen ostobán viselkedtünk, bármit is szajkóz a kormány. Ilyen álnok módon felhasználni a történteket az idegengyűlölet fokozása érdekében, csak lealjasult gondolkodással lehet. A liberál-komcsi-bolsi-balodali-idegbeteg Gyurcsányi, libatolvajbajnai és aljas sleppjük féle elragadtatott nyilatkozatok pedig sajnos arról mutatnak képet nekünk és a világnak, milyenné tudnak tenni egy európai népet a saját vezetői.Hozzászólásaimban mindig a tőlem egyáltalán elvárható tisztánlátás segítésére törekedtem. Nem a sértegetés volt a szándékom. Most alig állom meg hogy ezt a szokásomat megtartsam. De akkor sem fogok egyszerüen csak lehülyézni senkit. Ez nem lenne célravezető. A pontos mentálhigiénés állapotukról meg azért nem mert azt meg egyesek meg sem értenék. Ezért ezt sem teszem. Sajnálom hogy ennyi primitív gondolat születik a mi népünk egyes tagjainak a fejében. A primitívség még nem bűn. Bűn az, amikor a vezető erre a primitívségre építi saját magasan szárnyaló elképzeléseit. fejében.
Pálinkafőző Rézüst
@világlátó: egy kis kiegészítés: Kósának NINCSENEK nézetei! Ennek a valaminek csak leírt, betanult tézisei vannak! A többi stimmel...A Fletót kivéve...Ott elgaloppoztad magad kicsinykét nagyon..Én sem értek vele teljesen egyet, de amiket írtál róla, az egész egyszerűen nem igaz! Liberál? Igen. Komcsi? NEM! (az a fidesz!!) Bolsi? NEM! Tudod mit jelent? No az is a fidesz!! Baloldali? Talán, de inkább bal-jobb középen van. Idegbeteg? No akkor nézd meg a a kis gecmahajdert, :)))
És tartsd meg a szokásodat...:)
világlátó
@Pálinkafőző Rézüst: Kedves Barátom ! Félreérthető lettem volna, vagy most én nem értelek. Ami a Gyurcsány Ferencet illeti, én megértőbb, sőt talán még elfogult is vagyok irányában. Természetesen figyeltem a színrelépését, láttam hogyan akart jó miniszterelnök lenni, láttam a kormánya és a pártja magatartását és láttam az ellenzéket is. Szinte biztos volt, hogy a válsággal talán még megbirkózik, de a kormánya és főleg a pártja nem lesz elég ahhoz, hogy az ellenzékével is megbírkózzon. Különösen azzal az ellenzékkel, amelyik puccsról puccsra sorozatlövésekkel pusztította, nem átallott leállni a pesti futballhuligánok csőcselékével, Toroczkaiékkal és mindenkivel, akit csak talált. Képesek voltak az országház előtt, majd a Tv. székház előtt, addig soha nem látott utcai zavargást szervezni és végrehajtani. Képes volt azt továbbvinni és ország , világ előtt demonstrációról demonstrációra haladva az ország népét hangzatos szólamokkal, sajnos a hibák miatt igazságokkal és féligazságokkal talán egy életre Gyurcsány és kormánya, pártja ellen hangolni. Ez komoly teljesítmény volt, ahogy még ma is az aljasság zsenialitásával képes szó szerint uralkodni. Szinte példa nélküli ez a politikusi tehetség, amit Orbán produkál, kár hogy rothadt az alma belseje, bárhogy is agyusztálják a héját. Ahogy megnyilvánult most a parlamentben, Kósának átengedve a hangsúlyt, ez is ijesztő. No nem a terroristáktól való félelem miatt, hanem ahogy az Európai Unióhoz való viszonyunkat tette állandóan mérlegre. De ezt most hagyjuk, Gyurcsány már régóta nem komcsi, ahogy én sem pedig én is a korabeli MSZMP. tagja voltam. Akkor még nem kellett szégyent éreznem emiatt. Igaz, olyan volt a munkám, a feladatom és a közösségem is, hogy ez fel sem merült. Azóta csak figyelem az eseményeket, és a politikusokat is. Horn után Gyurcsányt tartottam emberinek, természetesnek, közülünk valónak, szerethetőnek. Most persze kihívom magam ellen a sorsot, de nem számít. Az idő talán igazol. Most nem jó úton járunk.
Pálinkafőző Rézüst
@világlátó: értelek, és megértettelek...Köszi! :) és az idő valóban téged igazol majd! Minden demokratikus érzelmű ember így érez! Az autokraták meg nyaljanak (uszkve szopjanak) tovább...
Tulipánfa
@dr Feco:Önnek pihennie kell, majd sokat olvasni, és rendezni gondolatait.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.