Magyarország népessége drasztikusan csökken a következő évtizedekben az alacsony születésszám és a kivándorlás miatt, ami a gazdaságra is negatív hatással lesz. Ezt ellensúlyozhatná, ha az aktivitási ráta növekedne – írja a Világgazdaság.

Legalább egymillió fővel, de az is lehet, hogy hárommillióval csökken Magyarország népessége a következő negyvenöt évben – derült ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének egyik tanulmányából.

Utóbbi akkor következhet be, ha az alacsony születésszám mellett a magyarok elvándorlása tartós marad, amit egyáltalán nem tudnak pótolni a külföldiek.

Növekvő termelékenység és emelkedő élettartam mellett is kedvezőtlen tendenciák várhatóak a következő évtizedekben, csökkenni fog a gyermekek és a dolgozó korúak aránya, miközben az időseké növekszik. Mindez negatív hatással lesz a magyar gazdaság növekedési képességére, ám a helyzet egyelőre nem olyan rossz, mint ahogy a várakozások alapján tűnik.

Ijesztő a népességfogyás trendje, de a csökkenést kompenzálhatja, ha az aktivitási ráta az elmúlt évekhez hasonlóan tovább emelkedik

– mondta a lapnak Balatoni András.

Az ING Bank vezető közgazdásza azzal számol, hogy még néhány évtizedig ellensúlyozható a népesség zsugorodása, de ehhez az aktivitási rátának 2040-re el kell érnie az uniós átlagot.

Magyarországról főként Németországba, Ausztriába és Nagy-Britanniába irányul a munkaerő-vándorlás, és feltételezhető, hogy ezeknek az országoknak a munkaerő-kereslete a jövőben is fennmarad, vagy akár még növekedni is fog.

A munkaerő vándorlásának fő mozgatórugója a bérkülönbség, és valószínűsíthető, hogy ez Magyarország és a nyugat-európai országok között tartósan fennmarad.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Vajon a fideSS birkák elgondolkodtak már (két éljen vicctor között) azon hogy vajon a gyerekeik nyugdíját kik fogják majd megtermelni?
Mert azért nem mindenki olyan szerencsés mint a g..i és pereputtya akik már több generációra előre összelopták a lét.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
DND
@Yoda69: amiota nem kell mukavallalasi engedely, azota mennek sokan.
Yoda69
@DND: Nem amiatt mennek. Azt egyszeru megszerezni, ha megva a vegzettseged. Szeritem inkabb az ellehetetlenules es a remenytelenseg hajtja az embereket.
En egy nagyon jo fizetest hagytam itt egy multicegnel, amikor kimentem. De ahova mentem 10x- annyit adott. Nos ez eleg motivacio volt szamomra.
Strong
A sz*r politika képes kinyírni egy 1000 éves államot...ennyi
Ludas Matyi
@kakóscsiga: Es hova mesz? Nemetorszagba? Itt eltaposnak, mert ugyanolyan szarhazi vagy mint az arab. Ahova meg erdemes menni az Australia, New Seeland, Canada, de oda nem engednek be.
egon1
@enslaved: Szívből kívánom hogy azt a kort ne éld mint én,-!De látom fingod nincs,csak az elmúlt 50-évről sem!---Javaslom beszélj a szüleiddel-talán felvilágosítanak ! Ha.csak nem voltál (kiváltságozott-elvtárs-ivadék ) mint a Kövér Elvtárs,aki szerintem Hazánk szégyene !
enslaved
@egon1: Ki vagy te most megint egy másik néven? Nagyon fárasztóak vagytok már. Egyébként meg ne aggódj, egyedül az egészségem akadályozhatja meg a nyugodt idős kort számomra, nem mindenki függ az az éppen regnáló kormánytól.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.