Az ombudsman szerint a közfoglalkoztatásban több rendszerszintű működési zavar és rugalmatlanság érzékelhető, a kiszámíthatatlanságot magukban hordozó elemei vannak, például a képzés figyelmen kívül hagyja a helyi igényeket, valamint lehetetlen a jó teljesítmény és a szaktudás anyagi elismerése – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-vel.

Hivatalos: súlyos gondok vannak a közmunkával

Székely László ombudsman szerint a közfoglalkoztatóknak nincs lehetőségük a jobb teljesítményt nyújtó, illetve nagyobb szaktudású közfoglalkoztatottak magasabb bérezésére vagy magasabb munkakörbe helyezésére. Az ombudsman szerint ez nemcsak a közfoglalkoztatás célját kérdőjelezi meg, hanem tovább erősíti az érintettek kiszolgáltatottságát, hiszen nem biztosít számukra jobb munkavégzésre motiváló erőt.

A vizsgálat feltárta: minél többször került be valaki a közfoglalkoztatásba, annál kisebb az esélye arra, hogy a munkaerőpiacon elhelyezkedjen, "közfoglalkoztatás-függővé" válik.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Ez előre látható és várható volt, Orbán ezzel oldja meg a beígért 1 millió munkahelyet.
Sem a gazdaságot, sem a közmunkást nem viszi előbbre.
Ez is egy sok halott ötlet közül amit sikerült megvalósítani a Fidesznek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@varirmag: Kar bovebb ismeretek nelkul ilyen cinikusan kategorice kijelenteni ezt, vagyis hogy mindenki, aki kozmunkas, az alulkepzett, es utal dolgozni. TENYLEG? En nem igy tudom, sajat ismeroseim korebol szemelyes tapasztalatbol tudva...
Ezenkivul nem mindenki cigany, alkoholista, aki kozmunkaskent dolgozik...
Ha esetleg hallottad azt az esetet, amikor munkahelyekrol kirugjak a kepzett dolgozokat, es ugyanoda visszaveszik kozmunkas berert... Szoval gondold meg, mielott sommasan elitelsz egy nagyon szeles reteget...
karma1
@varirmag: Megneznem a lelkesedesedet, ha mas munkahoz nem jutnal, csak ilyenhez, mekkora lenne? Esetleg 4 embernek, egy egesz csaladnak kell megelnie 47 ezerbol?
Ha te csinalnad peldaul a parktakaritast, lennetek ra 5-en, es ha eleg lassan dolgoztok, akkor egy egesz orba is kerulhet a jarda lesoprese, akkor te mit csinalnal, kis Sztahanov? Porognel mint villanyora? vagy odamennel a fakhoz, lerazni a levelet, hogy legyen mit soporni?
emerencia
@enslaved: Exkollégám nagyon jó állást szerzett a közszférában. Kb. két éve mindenki megelégedésére végzi a munkáját, a bére és munkakörülményei jobbak mint a "jól" fizető multinál volt. Megörült mikor kapott néhány beosztott közmunkást segítségnek. Szomorúan tapasztalta, hogy nem igazán szívvel lélekkel esnek neki a munkának. Midőn megtudta, hogy pontosan milyen feltételekkel és jövedelemmel alkalmazták őket, megértette a minimális lelkesedést. Saját vezetői viszont tudatták vele, hogy amennyiben nem fogja őket teljes értékű, szorgos munkára, az ő munkahelye fogja bánni.

Az egyébként józan ésszel megáldott, tisztességes, lelkiismeretes, nyugodt ember most teljesen ki van borulva. Mindenkinek elmeséli szorult helyzetét, rengeteg jó tanácsot kap. Pl. ne legyen már ilyen finnyás, ezek megérdemlik a sorsukat mert nem "akarnak" dolgozni. Mások viszont azt mondják, hogy hagyja ott az egészet, a kápó szerep miatti sikerek nem érik meg, hogy szembe kelljen köpni magát a tükörben minden reggel.
varirmag
Sok időt töltök baranyai,zalai falvakban. Kevés udvarban vannak állatok, még kevesebb
kertet művelnek.
Jóformán csak az idősek közül tartanak még jószágot. A kertet már ők sem művelik.
Már nincs erejük hozzá és nem találnak embert metszeni,ásni.Pedig megfizetnék a munkájukat.
Névszerint sorolják a falú közmunkásait , ahogy egy idős asszony mondta " semmit érők,
csak azt nézik ne álljon meg a nap.Hiába hívod,adnál neki munkát ha ígéri is nem jön,
a többségük mindig dologtalan volt"

Megjegyzem, a "dologtalanok" lakókörnyezetén is látszik mennyire szeretnek dolgozni.

Biztos vannak akik önhibájukon kívül kerülnek nehéz helyzetbe,de a cégek lassan már lasszóval fogják a szakmunkásokat .
magyarbakancs
Lapát támasztásért nem kellene fizetni.
Tisztelet nagyon kevés kivételnek.
Szókrakész
"A vizsgálat feltárta: minél többször került be valaki a közfoglalkoztatásba, annál kisebb az esélye arra, hogy a munkaerőpiacon elhelyezkedjen, "közfoglalkoztatás-függővé" válik."

Közmunkaelvonókat kéne létesíteni.
Mellette a társadalom oktatását, tájékoztatását is országos szintűre emelni a közmunka káros hatásával kapcsolatban.
Sőt BTK módosítást, a közmunkában elkövetett munkavégzés legyen büntetendő, csoportosan végrehajtva pedig 3x-s legyen a bünti.
A közmunkaterjesztőket lesittelni és mindenüket elkobozni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.