Akinek nincs gyermeke vagy pedagógus rokona, talán nem is sejti, hogy a kormány pár év alatt mennyire durván széttrollkodta a magyar oktatási rendszert. A legkeményebbek mindig a hiteles, személyes beszámolók. Most egy ilyen következik.

Olvasói levelet közlünk változtatás nélkül. A levél alapján elképzelhetjük, hogy mennyire kiszolgáltatottak ezek az iskolák az állami önkénynek és milyen megalázó helyzetbe hozták a gyerekeket, pedagógusokat egyaránt.

Katalin egy általános iskola munkaügyise, ezt írta nekünk:

"Ha van rá lehetőség, szeretném elmesélni Önöknek, hogy az iskolai munkát hogyan nehezítik meg a KLIK (az állami iskolafenntartó) tartozásai. (Munkaügyesként dolgozom egy általános iskolában.)

Néhány példa a nehézségekre:

Iskolánk nem adhat fel levelet a Magyar Postán, csak akkor, ha azonnal fizetjük annak feladási költséget. A Posta arra hivatkozva teszi ezt, hogy túl nagy az adósság, ezért nem hajlandó hitelezni.

A tanév elején szükségünk lett volna vízvezeték-szerelőre, aki a mosdókban elhárít kisebb-nagyobb problémákat. Számtalan szakembert fölhívtunk, de mind elutasított minket, mondván, hogy a KLIK által fenntartott iskoláknak nem dolgoznak, mert félnek, hogy nem kapják meg az elvégzett munkáért járó díjat.

A tanárok vásárolják meg a szükséges színes krétákat, táblafilceket, és a szülők hoznak írólapokat és fénymásoló-lapokat. No de számítógépeket, projektorokat mégsem vehetünk.

Az iskolánknak vannak fénymásoló gépei, de mindegyik elromlott. Megvan rá a pénz, hogy megjavíttassuk azokat, de akár fél év is kellhet ahhoz, hogy a fenntartó engedélyt adjon a szervizelésre.

Ma már évnyitó ünnepséget, Mikulás-ünnepélyt, iskolai kiállításokat sem lehet "csak úgy" tartani, csak akkor, ha a KLIK méltóztatik engedélyezni azokat (arról nem beszélve, hogy jó esetben engedélyezi, de az anyagi részét a szülők és sokszor a tanárok állják a kis fizetésükből – ezt viszont a NAV nemigen tolerálja).

Az iskolában megszüntették a fakultációkat, ezután a kerületben létrejöttek úgynevezett magán fakultációk. Ez nem tetszett a vezetésnek és a KLIK-nek, ezért jogszabályilag addig sanyargatták ezeket a magán fakultációkat, hogy kénytelenek voltak abbahagyni a tevékenységüket.

Még mindig vannak olyan óraadó tanárok, akiknek hónapok óta tartozik a KLIK.

Bár ez nem a KLIK hibája, de a tankönyvrendszer és a tankönyvellátás is sok fölösleges bonyodalmat okozott, és okoz a ma is."

Katalinnak ezúton is köszönjük a levelet! Itt a végén még hozzáfűznénk, hogy érdekes módon ilyen horror sztorik nem szivárognak ki egyházi fenntartású iskolákból. Vajon miért?

Egy hónapja egyébként még a nem kifejezett ellenzéki Origo is egy nagyobb cikket közölt arról, hogy az állami iskolafenntartó recseg-ropog, hiába tömi és reszelgeti a kormány.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Ez már így van egy ideje, recseg-ropog - és nemcsak a közoktatás - de nem dől össze! Kapaszkodnak a téglák (a dolgozók) egymásba és a munkába, mint valami mentőövbe, ezért nem.
Nem kellene megvenni azokat a lapokat, a krétát, nem megtartani az ünnepélyeket, nem feladni a leveleket. Egyébként még sokáig elrecseg, és a gyerek szenvedi meg a legjobban.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
Nem tudom felfogni, mi a jó a KLIK-ben?! Az belátható, hogy ha ugy müködnek az iskolák, hogy egy "tröszt"-féle dönt el mindent, az már eleve nehézkes -- még akkor is, ha a levélben emlitett dolgoknak csak a fele igaz. A másik az anyagi oldala... ami szintén nem megvetendő! 25 milliárdos tartozást görget maga előtt a KLIK... ezzel szemben az "engedélyezett" létszám 145.112 fő! Gondoljátok el, ha csak 100 eFt a bruttó+m.adói teher 27 eFt, össz. 127 eFt havonta beszorozva a 145.112 fővel az 18.429.224.000 Ft!!! Tehát szinte 6 heti bérükből kitelik a tartozás! A KLIK fenntartásának "igazi" célját én nem látom!:(
karma1
@wagabund: A magyarazat egyszeru: mindig a butan tartott, alulmuvelt emberek azok, akiket barmire lehet fanatizalni, barmit megtesznek, mert annyi eszuk nincs, amivel a torteneseket analizalni tudjak, a komputert nem tudjak kezelni, tehat internetes gyors inforaciok nem jutnak el hozzajuk, csak az, ami pl. a kiralyi M1-bol meg a tobbi, mar orban kezben levo mediabol arad felejuk percenkent.
Ez persze nem jo az orszagnak hosszutavon, de orban ezt eppen leszarja, mert a stromanjain keresztul neki a csokosainak es a pereputyuanak mar regen megvannak a milliardjai, a rasika se Azerbajdzsanban tanulgat a sajat laban, hanem Svajcban, tehat ez kizarolag a mostani kormanynak jo.
Az, hogy most egy egesz generacio esik ki peldul az orvos, mernok, tanarkepzesbol, mert marakodnak az oktatasi programokon, beszuntetnek, osszevonnak fakultasokat, mert ha orban azt mondja, hogy erre nincs szukseg, akkor azt egy tollvonassal megszuntetik. Nem lesznek ujonnan kepzett orvosok, akik meg mar vegeztek, vagy gyakorlatot szereztek, azok mar reg elhuztak nyugatra, ahol 10-szeres berert dolgoznak.
Sajnos, most az a ketmillio alulmuvelt, megvezetheto, vagy atlagosan muvelt, de erdemein feluli jolethez juttatott reteg uralkodik 8 millio honfitarsa folott...
Aki Én
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az ebből természetesen adódó feszültségeknek a gyerekek isszák meg a levét. Ez is tökéletes példa arra, hogyan működik a parazita, dilettáns, kontár kormány. Így!
soljanka
@eszegfu: Dehogynem látod! Épp leírtad: kellenek a zsíros állások a "körnek".
eszegfu
@soljanka: 14:07 Valóban látom, de ez nem lehetne az "igazi" cél! Fogalmazhatam volna ugy is: nem akarom látni, hogy ennyire mocskos minden! Elkeseritő!:(
agnes200
Többen nem értik, mire hozták létre a KLIK-et. Nos, az egyik oka, hogy így nem a tanároké a döntés, hogy miből tanítanak, mert a KLIK áthúzza a kért könyveket és azt küldi, amit ő jónak lát. Vicces, hogy nem csak a történelemkönyveket, de pl. matek könyvet sem választhat szabadon a tanár. Szóval egyrészt ahogy a tv-ből is az M1 M2 M3 stb-t nyomatják, így van ez a tankönyvpiaccal is. Nem liberális. A KLIK dönt. A többi kiadónak hiába van jobb könyve, nem tudják eladni a tankönyveiket, hiába vannak tankönyvnek minősítve.
Ez nem piacgazdaság, hanem központi tervgazdaság. Kizárva a piac normál működési elve, miszerint a jobbat és olcsóbbat fogják megvenni. Nem: azt veszik, amit a KLIK diktál. Azaz amit az állambácsi akar.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.