A Nemzetpolitikai Államtitkárság célirányos pedagógiai programjainak sorában 2016-ot a külhoni fiatal magyar vállalkozók évének szánja – jelentette be Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken a felvidéki Dunaszerdahelyen.

Az államtitkár ezt a magyar nyelvű duális szakképzés szlovákiai helyzetéről rendezett szakmai konferencián jelentette be, hozzátéve: a program témájáról december 3-án a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésén születik majd hivatalos döntés.

Potápi Árpád János a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen rendezett konferencián az idei célirányos programról, a külhoni magyar szakképzés évének megvalósításáról és eddigi eredményeiről tartott előadást.

Az államtitkár felidézte: a szakképzés éve programot 500 millió forintos keretösszegből indították el – ami többszöröse volt az előző évi külhoni felsősök éve program költségvetésének –, és e szakképzési keretből mintegy 70 millió forintot használtak fel a Felvidéken. Hozzátette: a teljes keretösszeg nagyobb hányadából, mintegy 340 millió forintból fejlesztések valósultak meg, tanműhelyeket, tangazdaságokat hoztak létre, a fennmaradó részt pedig egyebek mellett kutatásokra, továbbképzésekre és ösztöndíjakra fordították.

"Jónak értékelem ezt az esztendőt, mivel körülbelül tízezer diákot és pedagógust tudtunk elérni" – értékelte Potápi Árpád János a külhoni magyar szakképzés éve program eredményeit, megjegyezve: a határon túli régiókban mintegy harmincezren tanulnak magyarul vagy részben magyarul a szakképző intézményekben. Rámutatott: az elmúlt időszakban a külhoni szakképzés trendje beilleszkedett a magyarországi folyamatokba, ahol a szakképzés megreformálását az egyik legnagyobb feladatként kezelik.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár – azzal kapcsolatban, hogy 2016-ot a külhoni fiatal magyar vállalkozók évének szánják – rámutatott: a döntés egyebek mellett arra épít, hogy a fiatal magyar vállalkozók érték- és munkahelyteremtő munkájának támogatása által elő lehet segíteni a külhoni magyar régiókban élők otthonmaradását és szülőföldjükön való érvényesülésüket.

Potápi Árpád János az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a külhoni fiatal magyar vállalkozók éve célirányos program keretösszege legalább 500 millió, de jó esetben akár egymilliárd forint is lehet. Hozzátette: az idei programok megvalósítása során a külhoni magyar pedagógusszövetségek voltak a partnerszervezeteik, ezt jövőre szeretnék kibővíteni az ipari és mezőgazdasági kamarákkal.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
Qrva jó hogy mindenhova jutt pénz csak a mi gyerekeink tanulásásra nem jutt !! Köcsögök vagytok!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Jó úton a teljes foglalkoztatás felé.
verőce21
@karma1: Ti nem vagytok az EU tagjai, Anglia nem egyenlő Nagy-Britanniával, főleg nem a Brit Nemzetközösséggel.
karma1
@Mobil123: Tudom, hogy ez lenne az idealis, mert en is csak igy gondoltam, mikor elhagytam az orszagot, de meglatni az oriasi kulonbseget - ez volt a donto pont...
Az a legszomorubb az egeszben - de az aztan TENYLEG az -, hogy azt latom a valasztott orszagban, ahol elek, hogy minden egyszeruen mukodik, az alacsony adot mindenki orommel megfizeti, mukodik a demokracia, a tolerancia, es a korrupcio csak 1-2 olyan magankezben levo hitelintezetnel valosult meg, mint amilyen pl. a Buda-Cash vagy a Queastor, vagyis a maganszemely beleszedult a penzbe, amit a vallalkozok rabiztak, es elsikkasztotta azt. Ezeket a cegeket lekapcsoltak, felszamoltak, a befektetoket csak minimalis mertekben kartalanitottak, mert a befektetoket az irrealisan magas kamat vonzotta, pedig tudtak, hogy a cegnek nincs allami fedezete, ha elbukik, akkor uszik a penzuk, megis odafektettek be a penzt.
A politikusok NEM korruptak, minden tender nyilvanos, nincs protekcio, es megis minden mukodik. A nyugdij mindenkinek 65 eves kortol ketyeg, es mindenkinek EGYFORMA merteku, alanyi jogon jar. Igy nincs fenntartva egy orszagosan vizfeju Nyugdijfolyosito intezmeny felesleges papirmunkakra, minden egyszerubb.
Miert nem ilyen gazdasagokat jonnek el a szakemberek tanulmanyozni, miert nem az itteni tanari fizetesi modell a mervado?
Csak egy a valasz erre: hogyha ez a rendszer lenne, akkor nem lehetne lopni az aktualis kormanynak egy fityinget se...
Szegyelljek magukat...
karma1
@verőce21: Orulok hogy ilyen baromi okos vagy! Szoval azt mondod, hogy Anglia NEM unios allam? Jo ezt tudni.
(Akkor miert van egy csomo konnyebbsegunk nekunk is arra hivatkozva, mert unios tagok vagyunk? Jol jegyezd meg, II. Erzsebet koronagyarmatakent pont ugyanazok a jogok illetnek meg bennunket, mint Magyarorszagot. Ja, es a haboruba is KELL katonakat kuldenunk, pl. az ISIS ellen is. )
papa.49
Mindenkinek osztogatják a pénzt papíron de a valóságban oda kerül-e egyáltalán ahová mondják, én legalábbis ezt kétlem!!!
verőce21
@karma1: Képzelegsz te. Először is arra utaltam, hogy Új-Zéland nem az EU tagja! Nem Európai Uniós állam! Az EU-nak egyetlen Európán kívüli állama van Dél-Amerikában, Francia-Guyana. Úgy, mint Franciaország egy megyéje.
Jól jegyezd meg, Anglia minden szarba belerángat benneteket, mert megteheti. És nem az EU, hanem a NATO miatt mentek vágóhídra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.