Kiválóak a magyar államháztartási mutatók, ennek ugyanakkor az az ára, hogy hazánk alig költ egészségügyre és oktatásra – mondta Király Júlia közgazdász, volt MNB-alelnök az ATV Szabad szemmel című műsorában.

A kiváló makroadatok fényében szerinte teljesen jogosan vetődik fel a kérdés, hogy miért maradt el a múlt héten Magyarország felminősítése a Fitchnél. Ami miatt mégsem következett be a felminősítés, az egyetlen szóval leírható, ez pedig a kiszámíthatatlanság

- tette hozzá.

Bojár Gábor üzletember ehhez azt is hozzátette, hogy a piaci szereplőkre túlságosan rátelepszik az állam, így nem is tanulják meg, hogy hogy kell igazán a magánpiacról boldogulni. A közbeszerzési mutyik pedig még inkább rontják a versenyképességet. Bojár cége, az exportra termelő Graphisoft 30 nem is indul közbeszerzéseken. Az üzletember szerint

a Magyarországra az elmúlt években beáramlott uniós pénzek sokkal többet ártottak, mint használtak az országnak szerinte, mivel a pályázati rendszer a gazdaság szereplőit eltántorítja a minőségi munkától és a piaci körülmények közötti helytállástól.

Király Júlia azt is elmondta, hogy a magyar GDP-növekedéséből 3,5-4 százalék az uniós pénzeknek, 1,5-2 százalék pedig az MNB növekedési és hitelprogramjának a számlájára írható, ezek nélkül Magyarország súlyos recesszióban lenne.

Király szerint egyébként nem igaz, hogy a bankok nem hiteleznek:

Nem hitelkínálati probléma van a gazdaságban, hanem a hitelképes kereslet hiányzik. Ennek oka pedig hogy az EU-pénzek által kiváltott egyszeri fellendülés után ismét negatív a beruházások növekedési üteme.

Király azt mondja, hiányzik a hit, a jövőbe vetett bizalom, és ez fogja vissza a beruházásokat. Ami a kormány azon törekvését illeti, hogy hazai tulajdonú bankszektort hozzon létre, Király reményét fejezte ki, hogy az új magyar bankárosztály sikeresebb lesz, mint a kilencvenes évek magyar bankárelitje.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Butautáló
@Csizmás Kond: Csak az az icipici különbség van az uniós pénz meg az IMF hitel közt, hogy az előbbit nem kell visszafizetni! Elhanyagolható különbözőség...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Butautáló
@Csizmás Kond: Nos annak, aki beleszarik a simogató kézbe lehet, hogy vissza kell fizetni! Nagyon remélem, hogy úgy lesz! Mert a gyümölcs bizony annak terem, aki öntözi is a fát!
Csizmás Kond
@Butautáló: ja...tehát a tövére kell pisilni...
...gyerekes felfogás az egész...ez az egész így olyan mint a Mikulásnak írt levél ...
Butautáló
@Csizmás Kond: Ez az igazi Fideszes gondolkodás! Odahugyozunk mindenhová, mert mi fasza gyerekek vagyunk! Rá lesz csapva arra a pömpölőre hamarosan! De jól fogok mulatni!
Csizmás Kond
@Butautáló: ...kinek kinek az értelme meg a felfogási tehetsége szerint...hogy mi az igazság
...és jó mulatást.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.