Részsikerként értékelte a magyar kormány számára az EU-török csúcson született megállapodást a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára kedden Zalaegerszegen, a Védjük meg az országot! címmel tartott fórum előtti sajtótájékoztatóján.

A megállapodás értelmében a Törökországból érkező embereket nem kell kötelező kvóta szerint elosztani a tagállamok között – ismertette a megállapodás egyik elemét Tuzson Bence. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ez a megállapodás nem vonatkozik azokra az emberekre, akik már az unió területén vannak, és azokra sem, akik illegálisan lépték át az Európai Unió határát, és akiknek még a pontos száma sem ismert.

Hozzáfűzte: semmilyen megállapodás sincs arra vonatkozóan, hogy ne érvényesüljön a kvóta a már az Európai Unió területén lévők esetében. A "Juncker-képletre" utalva az államtitkár elmondta: a 100 ezer ember elosztására vonatkozó szabály Magyarország esetében 15 ezer ember kötelező betelepítését jelentené.

Kijelentette: a kvóta nem oldja meg a migrációs válságot, és veszélyes, mert "meghívót küld". "Azt sem tudjuk, kik férkőznek ezek közé az emberek közé, a kvótarendszer pedig szétterítené a terrorizmus veszélyét az egész unióban, így Magyarországon is – fogalmazott Tuzson Bence.

A kötelező betelepítési kvóta ellen a kormány határozottan fel kíván lépni – mondta. "Ez a kvóta jogszerűtlen, mert Magyarország nem írt alá olyan megállapodást, amelynek alapján lemondott volna arról a jogáról, hogy eldöntse, kik éljenek az országban", és szuverenitásának ezt a részét valamennyi európai uniós tagállam megtartotta.

Összegzésként azt mondta: a magyar kormány politikájának lényege, hogy nem akar "semmilyen betelepítést sem" az országba.

Vigh László (Fidesz) országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy Zala megye speciális helyzetben van. Felidézte, hogy a horvát határ lezárása előtt Gyékényes és Letenye irányából nagyon sok migráns "zuhant a megyére", óriási káoszt okozva a vasúti és az autóbusz-közlekedésben. Reméljük, hogy ez többé nem ismétlődik meg, de ehhez szükség lesz az emberek támogatására és aláírására is – mondta a kötelező betelepítési kvóta elleni aláírásgyűjtésre utalva.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Már Tuzson is EU-szakértő ? Úristen ! Így szalad az idő, hogy fél óra alatt valakiből szakértő lesz ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.