Ma többen dolgoznak, mint öt éve, a fiatalok foglalkoztatottságának aránya is javult – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a Fidelitas Tatárszentgyörgyön tartott háromnapos ifjúságpolitikai konferenciájának vasárnapi zárónapján. 

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az elmúlt 5 év eredményeiről szólva elmondta: 2010-ben 3,8 millió foglalkoztatott volt, a legutolsó adatok szerint már több mint 4,2 millió ember dolgozik Magyarországon, a közfoglalkoztatottak száma 200 ezer. A versenyszférában 328 ezerrel dolgoznak többen, a külföldön dolgozók száma pedig 60 ezerrel emelkedett – tette hozzá.

A közfoglalkoztatáshoz kapcsolódva egyebek mellett azt emelte ki, hogy a humánerőforrás komoly tartaléka az a roma réteg, amelyik jelen pillanatban jóval képzetlenebb, mint az átlagos népesség. Az államtitkár véleménye szerint ezek az emberek a korábbi rossz foglalkoztatás- és gazdaságpolitika miatt nem voltak arra kényszerítve, hogy elmenjenek dolgozni. Ez azért probléma – magyarázta –, mert ha olyan családban nő fel a gyerek, ahol a szülő, nagyszülő sem dolgozott, az rossz példát jelent, s később neki sem lesz más igénye.

A közfoglalkoztatással összefüggésben az államtitkár úgy vélte: lehet hasznos és értelmes munkát adni, és nagyon sokan akarnak és tudnak ilyen munkát végezni. Megjegyezte: a közfoglalkoztatásból 16-18 százaléknyian kerülnek ki az elsődleges munkaerő-piacra, és ezt az arányt növelni kell.

A fiatalokról szólva elmondta, míg 2010-ben 20 százalék alatt volt a foglalkoztatottak aránya a 17-25 év közötti korosztály esetében, ez a szám most 25 százalék fölött van, a munkanélküliség pedig 36 százalékról 18-ra esett vissza.

A szakképzés fontosságáról az államtitkár megjegyezte: ma a beruházókat az érdekli elsősorban, hogy van-e képzett, képezhető munkaerő. Hozzátette: a szakképzés jelentősen át fog alakulni 2016-tól, s az első lépések már megtörténtek, 2015 júliusától a szakképző intézmények az NGM-hez kerültek.

A szakképző rendszer átalakítása mellett azonban ugyanilyen fontos, hogy "a fejekben is sikerüljön rendet rakni", és visszanyerje rangját egy szakma elsajátítása – emelte ki. Nem lesz sikerélménye ugyanis annak a fiatalnak, akinek a képességei alapján nem a gimnáziumot, a felsőoktatást kellene választania, de a szülők tervei között ez szerepel. Miközben – hívta fel a figyelmet – egy jó szakma révén nemcsak sikeres lehet, de meg is tud élni belőle. Ugyanakkor lehetőség lesz a szakirányú továbbtanulásra is – fűzte hozzá.

Cseresnyés Péter fontosnak nevezte azt is, hogy a képzések a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) való egyeztetés után történnek.

Kovács Patrik, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (Fivosz) alapító elnöke úgy vélte, hogy a következő öt évben eldől a következő 50 év sorsa. Az adatokat ismertetve elmondta, hogy vállalkozással mintegy 1 millió ember hozható összefüggésbe Magyarországon, és kevesebb mint 260 ezer az, aki 40 év alatti. Hangsúlyozta: a kis- és közepes vállalkozások adnak munkát a foglalkoztatottak több mint kétharmadának, s ha ezek a cégek eltűnnének, az katasztrofális helyzetet jelentene.

A FIVOSZ elnöke szólt arról is, hogy miközben az Európai Unióban komoly támogatások segítik a fiatalokat, mégis itt a legkevésbé vállalkozó kedvűek. Hozzátette: jó fiatal vállalkozónak lenni Magyarországon, ahol egyedüli országként komplex program segíti őket. Felidézte: 7 milliárd forintból 3500 fiatal juthatott oktatáshoz, 1500 fiatal pedig 3-6 millió forint vissza nem térintendő támogatást kapott.

Kovács Patrik álláspontja szerint segíteni kell a munkanélküli fiatalokat önfoglalkoztatóvá válni, "mert egyébként a fiatalok sokkal nagyobb arányban alkalmaznak fiatalokat cégeikben, mint mások".

A fiatal vállalkozó előadásában "veszélyeztető" tényezőként említette az önismeret, a realitások ismeretének hiányát, sürgette a vállalkozási ismeretek oktatását, valamint a nyelvtudás fontosságát hangsúlyozta.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Ezt a tetűhangárt kiutálták Nagykanizsáról, ahova kajakra telepíttetett fiúnevelő intézetet, a helyiek tiltakozása ellenére, orbánc - a geci ! - gyorsan kimentette onnét, melőtt még kitették volna a koszos bőrét száradni a Napra, most közelező hálából aláugat a gecinek !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sentinel216
"Cseresnyés: Ma többen dolgoznak, mint öt éve"

Valóban, miniszterek, helyettesek, államtitkárok, azok helyettesei, kormányablakoknál elbújtatott friss jogi diplomás rokon gyerekek. A szakemberek, orvosok, külföldön dolgoznak többen.
justhpeter
@verum: Nagyon jó a kép, sajnálatosan igaz is.
justhpeter
Akár még igaz is lehetne a szám, ha a közmunkásokat is beszámíthatnánk. Ha viszont a külföldre távozókat levonnánk bukna a matek. Vagyis ez is a hazugságra épül.
Szókrakész
A végén Hitler is csak a Hitler Jugend-t tudta meggyőzni.
Itt is már csak a fidelitas ilyen tudatlan, agymosott?
nezelodo
@sentinel216: tegnap, 16:24
Amit felsoroltál, az a leánykori nevük, most sima hazugsággyárként üzemelnek. Igen jól használhatók azok az import államtitkárok, és minden rendű és rangú beszállított csepűrágók, és ráadásul kritikátlanul hangosak és lelkesek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.