Megkötöztek egy három és fél éves kisfiút az óvodában, mert rossz­ volt. A szülők állítják, Józsikának másfél órán keresztül kellett így ülnie és ennie. A család feljelentést tett kiskorú veszélyeztetése miatt – írja a Blikk.

A lapnak nyilatkozott Józsika édesapaja, Mezei József, aki szerint fia azzal jött haza az óvódából, hogy megkötözték.

Először azt hittem, hogy fantáziál a gyerek. Aztán a vezető óvónő elismerte a nejemnek a történteket. Ezt követően bementem az oviba, kérdeztem a dajkát, aki azt mondta, ő szabadította ki a fiamat

– emlékezett az édesapa.

A szülők ezt követően azonnal kivették az óvódából Józsikát, most Kiskőrösre viszik, ez azonban plusz anyagi terhet jelent számukra. Az apa szerint a kisfiúnak az eset óta indokolatlan dühkitörései és „nem bírja a sok embert”.

A család úgy értesült a szemtanúktól, hogy Józsikának egy vastag zsinórral kötözték össze a kezét és lábát, és azt mondták neki, hogy így egyen. A vezető óvónő, Kiss Istvánné is megszólalt az ügyben: állítása szerint istenhívő ember, aki nem hazudik soha, szülői értekezleten is bevallotta, hogy megkötözte a kisfiú kezét, „de csak két percre, és egy piros fonállal masnira”.

Egyszerűen nincs eszköz a kezünkben fegyelmezésre. A gyerek egyébként egy tüneményes teremtés, de időnként kezelhetetlenné vált. Bántotta a többieket. Aznap is az asztalnál lökdöste a társait. Mondtam neki, hogy ezek a kis kezek szeretetre születtek, nem arra, hogy bántson másokat. Ezért összekötöztem. Nagyon megbántam, sajnálom

– mondta el a lapnak az óvónő, aki szerint már tavaly is viselkedési problémák voltak a kisfiúval, amit a fejlődési naplóban rögzítettek és a szülőkkel is közölték.

A kiskorú veszélyeztetése miatt indított eljárást a rendőrség megszüntette, ezzel azonban nincs vége az ügynek. Mezeiék panaszt nyújtanak be a döntés ellen, ugyanis szerintük koronatanúkat nem hallgatott ki a rendőrség.

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Azért megint nem ártana tudni a teljes körülményeket. A cikkben ez áll:
"Azóta indokolatlan dühkitörései vannak, és nem bírja a sok embert – mondta az édesapa, Mezei József."
Nem lehet, hogy éppen azért lett lekötözve, mert indokolatlan dühkitörése volt? Ha kár tesz egy másik gyerekben, van önmagában, ki a hibás?
Ez pont olyan, mint amikor felháborodnak, hogy a pszichiátrián a radiátorhoz kötözik a beteget. Viszont ha az a beteg dühöng és más beteget veszélyeztet, vagy éppen kiugrik az ablakon, akkor ki a felelős?
Nincs megfelelő körülmény a kórházban és nincs megfelelő körülmény egy szimpla óvodában, hogy dühkitöréses gyereket foglalkoztassanak.
A szülők nehezen látják be, hogyha segítségre van szükség, hogyha a gyerek nehezen kezelhető.
Inkább az óvónőnek legyen baja, mint a saját gyerek legyen megfelelő helyen, megfelelően kezelve?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verum
Azért megint nem ártana tudni a teljes körülményeket. A cikkben ez áll:
"Azóta indokolatlan dühkitörései vannak, és nem bírja a sok embert – mondta az édesapa, Mezei József."
Nem lehet, hogy éppen azért lett lekötözve, mert indokolatlan dühkitörése volt? Ha kár tesz egy másik gyerekben, van önmagában, ki a hibás?
Ez pont olyan, mint amikor felháborodnak, hogy a pszichiátrián a radiátorhoz kötözik a beteget. Viszont ha az a beteg dühöng és más beteget veszélyeztet, vagy éppen kiugrik az ablakon, akkor ki a felelős?
Nincs megfelelő körülmény a kórházban és nincs megfelelő körülmény egy szimpla óvodában, hogy dühkitöréses gyereket foglalkoztassanak.
A szülők nehezen látják be, hogyha segítségre van szükség, hogyha a gyerek nehezen kezelhető.
Inkább az óvónőnek legyen baja, mint a saját gyerek legyen megfelelő helyen, megfelelően kezelve?
verum
Még valami. Természetesen, ha az óvónő indokolatlanul kötözte meg a gyereket, legyen szigorú következménye.
De megint az van, hogy kellő infó nélkül fognak szörnyülködni és ítélkezni emberek.
Sííva
Nem hiszem, hogy csak azóta vannak dühkitörései. Szerintem más gond is van a gyerekkel. Talán a háttér sem megfelelő!
szaboria1
Mi volna ha a szülök előbb a gyereket vizsgáltatnák ki. Főleg ha már szóltak nekik.
enslaved
@verum: A nejem is vezetőóvónő, és bizony azon csodálkozom olykor, hogy ő(k) még soha nem folyamodtak valami hasonlóhoz. A rossz háttér miatt rengeteg a problémás gyerek, egyszerűen kezelhetetlenek. A pedagógus keze van valójában "megkötve", mert mi annak idején gond nélkül beszedhettünk néhány fülest a tanártól, biztos, hogy a szülőktől is mi kaptunk utána. Na ez mára teljesen szerte foszlott, hála a liberális szemléletnek is többek között.
Aki Én
@enslaved: Ennek semmi köze a liberális eszméhez. Ha a gyerek nem viselkedik megfelelően, az sosem az ő hibája. Liberalizmustól függetlenül nem verünk és nem kötözünk óvodás gyerekeket. De főleg nem az óvodában. Még otthon leverhetek neki egyet egyet ha úgy ítélem meg, de az óvoda egyik dolga, hogy még erre is odafigyeljen, vagyis, hogy otthon mi éri a gyereket. Még egy börtönben is meggondolandó az ilyesmi. Ezzel együtt tudom, hogy vannak botrányos kölykök.
Aki Én
Ebben az óvodában még egy qrva bilincs sincs?
Nem gondolnám, hogy nem felelős a szülő és a nevelő is egyaránt, de gyereket nem terrorizálunk a felnőttek kudarcaiért.
nemkati
Gondolom, az sem mindegy, hogy vastag kötéllel, vagy piros fonállal kötözte-e meg a kisfiút, és 2 percre vagy másfél órára, bár a megkötözésen ez nem sokat enyhít.

A gyerek nem büntetést érdemel, hanem nevelésre van szüksége. Csak nem gondolja azt valaki, hogy bármelyik gyerek gonosz lényként jön a világra? A szülők és a pedagógusok egyöntetűen (de nem egyformán) felelősek azért, hogy egy gyerek hogy viselkedik. A pofon az egyik, ha nem a legmegalázóbb megtorlás, de a megkötözés is van ennyire megalázó. A szabadság ilyen mértékű korlátozása akár borzasztó dühöt is kiválthat, ezt magamról tudom. Érdekes, hogy léteznek olyan nevelők, akik a szeretettel sokkal többre mennek, mint az agresszióval. Talán tőlük kéne eltanulni ezt, vagy csak hagyni, hogy magától működjön a gyerek iránt érzett szeretet. Persze, ami nincs, az működni se tud .
vukkocska
Nagyon nehéz kérdés. Nehéz azért, mert számos viselkedésproblémás gyerek éppen az otthona miatt olyan. Fiamnak volt egy óvodástársa, akit otthon gumibottal vertek. Az óvodában meg fékezhetetlenné és fegyelmezhetetlenné vált, mert tudta, ott nem bántják. S ha ilyen gyermekek is vannak egy csoportban, mit tehet a gondozó, hogy a többi gyermeket megmentse az ilyen verekedő, másokat piszkáló gyermektől? S még csak 3 és fél éves. Nem a gondozót mentem, de nem csodálom, hogy a cérna elszakad.
wagabund
mint tudjuk, a gyerek úgy, és azt teszi, amit otton lát-hall..
...körül kellene a nézni a gyerek családjában is..van egy sejtésem...na, persze jogaik vannak, tehát ez kizárt.
marad az óvónő meghurcolása, akiből amúgy is túljelentkezés van.. ..meg kell fegyelmezni( ha már mást nem lehet)
keresztapa
A gyermeknek csak jogai érvényesülnek, joga van mindenhez ami kényét kedvét kielégíti, mert ő az aki öntörvényű, közösségbe csak az ő akarata teljesülhet ha meg valaki gátolni meri akaratát akkor a szülő lép fel igazság bajnoka ként. Fegyelmezhetetlen szülő, fegyelmezhetetlen gyereke, nem lenne ez ha a szülő tudná úgy nevelni gyerekét, hogy az tudna közösségben viselkedni. Ezek azok a szülők akik saját magukat a siker eléréséért mindenek, és mindenki elé helyezik magukat, és a gyereküket is ebben a szellembe nevelik fel. ,, indokolatlan dühkitörései vannak, és nem bírja a sok embert" akik nem az ő akaratát teljesítik!
volvós
Régen ez ugy zajlott, hogy :

-Józsika viselkedj rendesen, mert hátra lesz kötve a sarkad !
...És Józsika jól viselkedett...
Nem ártana néhány kormánytagnál is ezt a módszert
hatásosan alkalmazni...Vagy kukoricára térdeltetni !
Emlékszem anno, a töri tanár Úr kezében egész óra alatt
ott volt a 40 centis favonalzó, és a körmösök csak ugy
repkedtek az osztályban...De rend volt !!!
Eriksson
@volvós: Én is úgy emlékszem.
A lányok körmöst kaptak ha nem ültek hátra tett kézzel, a fiúk ugyanezért nádpálcás fenekelést az osztályterem végében. Meg pajesz tépés is volt, meg koki is.
volvós
@Eriksson: És mégsem szaladtunk az " ombuszman-" hoz...:-)
Ha meg otthon elmeséltük, Apu folytatta...és becsülettel
felnöttünk !!! Meg a " csibészbecsület " , ami a mai generációból
kipusztult...nincs soha felelös a " nyájban " :-((
Eriksson
@volvós: Á, aki panaszkodott otthon, az még a szülőktől is kapott. Mondván, azért küldtünk oda, hogy embert faragjanak belőled. A tanító, tanár szava maga volt a törvény.
Freewolf
"Az apa szerint a kisfiúnak az eset óta indokolatlan dühkitörései és „nem bírja a sok embert”.

Hoppá! Teljesen nem mernek hazudni, így tudhatjuk, hogy az oviba is tombolhatott a "kis ártatlan"! Ha már kiskorú veszélyeztetése, én a szülőket nézném meg, miért nem vitték Jauzsikát pszichiáterhez? Ha én lettem volna ott és a többi gyereket veszélyezteti, lehet én is megkötöm.
volvós
@Freewolf: 15:26

Igen, tudjuk ! Te nem kötözted volna meg " Jauzsikát ",
Amilyen rasszista vagy, sofort ki is végezted volna...:-)))))))
Freewolf
@volvós: Magam nem vagyok náci, mint az itt kommentelgető primitív tahók némelyike, így szerencsésnek mondhatom magam!
volvós
@Freewolf: Rasszistát irtam, nem nácit !!!
Valami baj van a szövegértelmezéssel ???
GeoCravker
@wagabund: Alkalmasint egy gyermekpszichólogusi szakvélemény sem ártana. A gyámhatósági környezettanulmány melllé.
enslaved
@Aki Én: Hiába nem a gyerek hibája, ne legyél olyan naiv, hogy majd szól a pedagógus a szülőnek. Ott helyben agyon is ütnék.
jancsipapa
@verum: Így van . Miért gondolja bárki ( bármelyik óvónőről ,tanítónőről ) ,hogy jókedvükből kötözik meg ,vágják nyakon ,térdeltetik sarokba a "Józsikákat".
verum
@jancsipapa: - bizonyára van ilyen is. Ha ebben az esetben erről van szó, kemény büntetés dukálna az óvónőnek. Ha a gyereknek meg dühitörései vannak, akkor vigyék máshova, ahol megfelelően tudják kezelni. Ha nincs ilyen a közelben (mert ugye nem stadionról, vagy fociakadémiáról van szó, ami minden szegletben lenni kell) akkor bizony otthon kell vele lenni valamelyik családtagnak.
KERKA
Sok minden sántít ebben az ügyben. Először is, ha kikötötte nem másfél órára ez nonszensz.
Ha a szülőnek baja volt az óvónővel, miért nem vele beszélték meg, miért a dadussal. A dadus nem óvónő semmilyen felvilágosítást nem adhat.
Ha a gyerek rendszeres rendzavaró, ezt az óvónőnek már meg kellett volna beszélni a szülővel. Gyanítom, hogy a rendszeres zavarás az otthoni neveltetésből ered, sőt, megkockáztatom, hogy otthon is bántják a gyereket, az oviban éli ki magát. Kihasználja a lehetőséget, mert otthon kussban van. Az oviban minden áron felhívja magára a figyelmet, ő szeretne a központ lenni.
MIndamellett az óvónőnek nem kellett volna megkötnie , tudnia kellene az ilyen helyzeteket kezelni, ha egy 3,5 éves gyerekkel nem bír el, mi lesz, ha ez a gyerek 6-7 éves lesz?
simmering73
Engem úgy 55 éve az óvodában vegzált az óvónő. Ebéd előtt leukoplaszttal leragasztotta a számat, így nem tudtam ebédelni. Ezt azóta sem tudtam kiheverni. Kaphatok kártérítést?
TASzSz
K*rva jó fotók kerültek fel a BLIKK-re! Most eljátszuk hogy fasza család vagyunk... Már amikor gond van?! Meg majd Karácsonykor is?! Évente egyszer-kétszer?!
El kéne gondolkodni kedves szülők! Ilyenkor szeretjük a gyereket + törődünk vele, mi??? Kampányszerűen?
gizineni
Óvónő nyilatkozata /Baon/: Mélyen Istenhívő vagyok!
Aki Én
@enslaved: 16:38 Amelyik szülő azért agyonütné a pedagógust mert az szól valamiért, az a kötözésért még meg is enné. Tudom mire gondolsz, de én nem látok erre okot. Ugyan szokták mondani, hogy ,,kötözni való bolond", de ezt ne vegyük szó szerint egy gyerek esetében. A lényeg az, hogy eszembe nem jutna megkötözni egy rám bízott 3 és fél éves gyereket. Pedagógus nem smasszer.
KERKA
@Aki Én: Te elhiszed, hogy egy gyereket másfél óráig megkötözve tartottak? Figyelj! az a kis csávó 10 perc után elkezd sírni, ez egy kitalált valami.Apropó, a szülő honnan veszi a másfél órát? a gyerek mérte a karóráján?
Aki Én
@KERKA: Nem tudom, de szerintem nem is ez a lényeg, hanem a kötözés ténye. Ha egy óra, az csak még durvább. A kötözés olyan börtönös meg gyógykezeléses dolog. Mi lesz a következő, a sokkoló? Tudom ez durván hangzik, de én a megkötözést sem feltételezném egy óvodában 3-4 éves gyerekekkel szemben. Hogy mennyidő után kezd sírni egy megszeppent gyerek, azt nem tudom.
KERKA
@Aki Én: Egyszerűen nem tudom elképzelni azt, hogy egy pszichológiát/ pedagógiát tanult egyén annyira nem ura a helyzetnek, hogy egy 4 éves gyerekkel ne tudjon bánni.
Ha viszont a kiskölökkel a személyi lapja alapján már tavaly is probléma volt, akkor a szülőkkel ezt már meg kellett volna beszélni.
Most van egy újabb fejlemény az ügyben: pszichológus fog a gyerekkel foglalkozni. Itt nem lesz mellébeszélés, a pszichológusnak meg vannak az eszközei , hogy tisztán lásson az ügyben. De mint mondtam, nem értek egyet az óvónő eljárásával.
Aki Én
@KERKA: A körülményeket nem ismerjük, de feltehetően egy problémás gyerekről lehet szó. Már korábban is volt gond vele, a szülőknek egyébként jelezték.
A ,,mi" óvodánkban is van problémás gyerek, legszívesebben naponta nyakon vágnám, de eszembe nem jutna helyeselni, ha megkötözve látnám egyik nap.
prime777
@Aki Én: Teljes mértékben igazat adok neked!
De aranyos,te egy óvónéni vagy a valós életben?
micfild
@Aki Én: Minden gyerek átmegy a dackorszakon. Ki könnyebben. ki nehezebben. Ha tojnak rá a szülők a környezetet, akkor biztos, hogy nehezebben viseli őt a környezete
Tekla
Én csodálkozom, hogy a mai neveletlen , agresziv, agyon kényezettet kölkek közé , úgy be engednek egy szegény óvónőt , hogy nem hordhat fegyvert.
A reggeli forgatagban néha kinyílna az a bizonyos bicska ,a zsebekben .
Tekla
@Aki Én: És ha a játék része volt ? :)
Aki Én
@prime777: 01:23 Nem vagyok sem óvó sem néni. Úgy értem -és ezért van gondolatjelben-, hogy ahová a fiam jár.
Aki Én
@Tekla: A börtönös játék része, vagy a szadomazo játék része? Mondjuk a masni az egyiket kizárja...
Aki Én
@KERKA: @micfild: Gyerekek mindent értek. Dackorszak, meg nehezen kezelhető gyerek, meg sötét szülők... Egy óvodai megkötözésről beszélünk, nem a nevelés folyamatairól és fortélyairól. Alapvetően ez nem is a gyerekről, sokkal inkább a pedagógusról szól.
CHEWBACCA
Summa summarum: a BLIKK kapott egy ingyen szenzációt! Cserébe a családot fényezi, ahol a háttérben megbúvó problémák okozatait most rá lehet kenni az óvodapedagógusra, mert mindig kell egy BŰNBAK, ugye?!
wagabund
mint annyiszor, itt is az óvónő lesz a hunyó...
mertugye...a gyereknek érzékeny a lelke...(kis szentem..bántott az a csúnya néni?)... a szülő természetesen elszalad valami ügyvédhez, meg jogvédőkhöz, tehát jobb elkerülni...a gyámügy..vagy mi, az szintén kerüli a bajt, macerát, jobb a békesség...tehát mindenki a legkisebb ellenállás, a legvédtelenebb felé mutogat...fujj...csúnya néni!

egyébként millió számra nőnek fel gyerekek mostohább körülmények közt...verve, éheztetve, kihasználva..és amiről nem tudunk... :-(
KERKA
@simmering73: 18.46. Végül is jól jártál, nem kellett megenned a karalábé főzeléket:)
szaboria1
@wagabund: Az RTL híradóban az apuka nyilatkozott a gyerek meg igen hiperaktívan viselkedett egy pillanatra sem állt le. Látszik elvan kényeztetve azt csinál amit Ő akar.
KERKA
@szaboria1: bocsi, de nem elkényeztetve van, hanem mindez a következetlen nevelés eredménye. Tiltás-engedélyezés, a hideg/meleg korlátozás a gyerekből engedetlenséget vált ki. Magyarán bepróbálkozik, már akivel lehet. Biztos láttál már az áruházban egy csokiért hisztiző gyereket. Azért hisztizik, mert így a nagyközönség előtt tudva tudja, hogy az anyja megveszi a csokit.
Eriksson
Azt mondja a szomszédasszony a hét végén: Alig várom a hétfőt, hogy bevigyem ezt a rohadt kölköt az oviba. Én már megőrülök tőle.
CHEWBACCA
@KERKA: Mint nekem a villanyvasutat... meg is vették 1975-ben!
enslaved
@KERKA: Az enyémek meg hozzászoktak, hogy még hisztizniük sem kell semmiért, mégis a legjobb gyerekek voltak az oviban, és most a suliban is. Sokan azt hiszik, akkor lesz rossz egy gyerek, ha mindent megkap. Ez csak annyiban igaz, hogyha más egyebet nem kap meg mellette...
enslaved
@Aki Én: Egyszer egy roma család gondolt egyet, és feljelentették az óvónőket (köztük a nejemet is) hogy bezárták a két gyereküket a pincébe, meg beletették a kukába, és azóta csak sírnak meg nem alszanak. No, lett is ügy belőle, a nejem éppen akkor volt terhes az ikrekkel, szóval nagyon hiányzott. A lényeg, hogy 800 ezret akartak kicsikarni az óvodától, de szerencsére hamar kiderült az igazság. Amikor a szakember kérdezte az egyik gyereket, a másik közben lopott a táskájából, és arra is könnyen fény derült, hogy azért sírnak azok a kis szerencsétlenek, mert szíjjal nevelik őket többek között. Mondanom sem kell, jól ráfáztak a végén, el nem vették azért tőlük (ez nem olyan egyszerű), de komoly perköltség elé néztek (volna, ha a nejem nem tekintett volna el ettől). Én nem lettem volna ilyen engedékeny, mondjuk nagyon el is kerülnek azóta. Ezzel azt akarom mondani, hogy az ilyen szülőkkel akarhatsz te beszélgetni.
Aki Én
@enslaved: 15:29 Ezt értem, de itt elismerték a megkötözést. Ha a te esetednél valóban kötöztek volna, valószínűleg tettlegesség is lett volna utána. Ezért mondom, hogy értem miről beszélsz, de itt másnak tűnik a szitu.
enslaved
@Aki Én: Igen, valóban kicsit más a történet, lehet, a valódi igazság ki sem derül majd.
Levendula
... Hozzáteszem, hogy akkoriban is ilyen "istenhívő" öreglányok vették el az óvodában a gyerekek által bevitt játékokat és vitték haza a saját fiaiknak. Az én fiam matchboxjai szintén a dada fiainál landoltak. Általános iskolában pedig a tanító nénik nem szerették a Rotring ceruzát és Rotring golyóstollat, ezeket is szívesen elvették a gyerekektől, mondván az év végén visszakapják. Azóta is várjuk...
KERKA
@Levendula: vissza kellett volna kérni. Az eredeti fém matcboxok ma nagyon sokat érnek:))
dr lópicigáspár
Az én dzsiájdzsó katonámat is elvette a segédóvónő. Hazavitte a hülyegyerekének. Olyan vastag szemüvege volt, mint a szódásüveg alja, a szája is büdös volt mindig
KERKA
@dr lópicigáspár: Miért nem vertél le egy hisztit alvás helyett? Az ovónők szeretik, ha minden gyerek alszik,( az a trauma látszik az avatarodon. Bocsi, de ezt olyan jólesett leírni:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.