Téglának és önkéntes adórevizornak használná a könyvelőket a NAV a hatóság pénzmosás elleni, november 30-án kelt új mintaszabályzata szerint.

A 24.hu megszólaltatta a szabályzat kapcsán a Magyar Könyvelők Országos Egyesületét (MKOE), mely szerint a NAV mintaszabályzata túllép a pénzmosás Btk.-s tényállásán és a könyvelőkkel végeztetné el a hatóság egyéb ellenőrzési feladatait is. 

A szervezet alelnöke, Ruszin Zsolt szerint erre a tág értelmezésre nem nagyon van nemzetközi példa. A bejelentendő szabálytalanságok között szerepel a költségként nem elszámolható számlák befogadása, ami adóelkerülés lehet, de nem pénzmosás (ilyenkor a könyvelőnek az lehet feladata, hogy felhívja a figyelmet, hogy nem számolható el a költség – de a könyvelő mindig az átadott anyagok alapján könyvel, és az ilyen problémás költségszámlákat nem kell bejelentenie).

Vagyis a NAV

megpróbálja az adócsalást, a költségvetési csalást is a pénzmosási szabályzat alapján a könyvelővel bejelentetni.

A NAV olyan feladatokat is a könyvelők nyakába rakna, mint az ügyfelek felszólítása anyag-átadás hiánya esetén.

Ez az egész olyan, mintha azt szeretné a NAV, hogy ne 22 ezer, hanem 122 ezer adóhatósági dolgozó legyen az országban. Vagyis kvázi beépített téglaként szeretnének tekinteni a könyvelőkre.

Az MKOE szerint az ügyfelek jól teszik, ha olyan könyvelővel kötnek szerződést, aki nem jelenti fel őket, nem a hatóság szigorúbb szabályzata alapján jár el, vagyis nem viselkedik “önkéntes rendőrként”.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Az egész mocsokisztáni hatalom a besúgásra, megfigyelésekre, lehallgatásokra épül !
A volt KGB elszégyellné magát. Ahogy a PÖCS egyik törekvése is hasonló volt a pedagógusok körében !
Egyébként a magánnyomozó irodák milyen alkotmányos jogból származtathatóan hallgathatják le a telefonokat, helyiségeket, juthatnak magántitkokhoz ?
Ugyanis ezekkel a tevékenységekkel is hirdetik magukat néhányan, ergo: a személyiségi jogok alacsonyabb rendűek "tákolmányilag" mint egy cégjog ?
Nem vagyok meglepődve !
csibibi
Mit csodálkozunk,ha lakossági bejelentésre kijön hajnalban a rendőrség?Elég besúgók már saját honfitársaink is.Most jönnek a könyvelők,ügyvédek,majd a fogorvosok (mit keres platina a szájában?) nőgyógyászok,és már a guberálók is soron vannak.Lásd Szíjjártó méregdrága zakóját is megtalálta és jelentette valaki.Saját magunkban nem bízhatunk majd.
tobikamama
Hát ezt eddig is csináltatni akarták na ez az Orbán rezsim.
kukac50
Visszatértek az 50 -es évek besúgókra épített társasága!
Besúgom Mészáros Lőrinc gazdagodása feltűnő! Nézzenek elébe! ne utána!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.