A gömböc egy újonnan felfedezett geometriai forma, ami egy közel 10 éves matematikai kutatás eredményeként tett magyar felfedezés. Egy homogén testről van szó, aminek egyetlen stabil – és egy instabil – egyensúlyi pontja van, azaz: mindig visszafordul az egyensúlyi helyzetébe, egy kelj-fel-jancsihoz hasonlóan, amiben egy extra súly biztosítja ezt a tulajdonságot.

Bármilyen más testnek bizonyíthatóan több mint 2 egyensúlyi pontja van. Évezredeken át uralkodott is az a nézet, hogy ilyen, homogén test nem létezik, és ez a nézet dőlt meg a magyar kutatók munkája eredményeképpen. A felfedezésről jelent meg cikk a legrangosabb tudományos szaklapokban, illetve került az Oxford/Cambridge/stb. egyetemek gyűjteményébe egy-egy példány a Gömböcből.

Itt a Gömböc – ajándékozzon különleges magyar találmányt!

Domokos Gábor (a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékvezetője) és Várkonyi Gábor (építész) együtt bizonyították létezését ennek a geometriai testnek és alkották meg az első gömböcöt a XX. század egyik leghíresebb orosz matematikusának, Vladimir Arnold sejtése alapján.

Az elméleti érdekességen túl két nagyon fontos következménye van a gömböc típusú testek felfedezésének. Kiderült, hogy a természetben található kavicsok a véletlen aprózódásoknak köszönhetően a gömböc-szerű testekké „próbálnak” válni. Azért csak próbálnak, mert ezt a tökéletes állapotot nem érhetik el, de e felé fejlődnek.

A másik ettől még inkább izgalmasabb: a kutatások a NASA figyelmét is felkeltették és felkérték a magyar szakembereket a Mars köveinek fotókon keresztüli vizsgálatára. A fotók alapján és a gömböcöt leíró matematikai modellekkel bizonyítani lehetett, hogy az ott található kavicsokat egykori marsi folyók koptatták, és mintegy 30-40 km távolságot tettek a felszínen görögve. Ez a megállapítás teljesen egybecsengett a NASA kutatóinak előzetes sejtésével.

A gömböc potenciálisan a magyar tudomány és innováció világszínvonalúságának jelképe (mintegy az új magyar Rubik-kocka), ez volt a zászlóshajója a magyar pavilonnak a Shanghai Világkiállításon.

A gömböc aluminium, bronz, saválló acél, víztiszta plexi és fekete POM anyagból készült változatai megvásárolhatóak a www.gomboc-shop.com oldalról.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

glorianna
@nemkati: Bizony.
Szilárd Leó - információelmélet
+Andy Grove / Gróf András - mikroproccesszor
Charles Simonyi - ős-Office
...

Qrva gazdag ország Mo, ha átlag húszévente elkergeti a legkreatívabb, legértelmesebb embereit... Röpke 100 év alatt négyszer-ötször "sikerült" ez a mutatvány :(
Pedig a XIX. században még Svájcból Mo-ra vándorolt a jobb életet kívánó iparosember - l. pl. Ganz Ábrahámot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
Korosabbat is találunk,aki tizenkét év után kelt fel újra,de ezt már el nem döntjük többé soha.
nemkati
@leszúrt rittberger: Mióta egy ismeretlen ország, valami magyar, vagy mi, zsenijei, Neumann János és Kemény János feltalálták az elektronikus számítógépet, és az azt működtető BASIC programnyelvet, azóta az emberi fantázia szabhat csak határt minden újabb felfedezésnek.

Én is vennék ajándékba gömböcöt, végülis nem kerül sokba, csak 200000 Ft, de mégis azt hiszem, megvárom a következő karácsonyt. Aztán majd meglátom.
glorianna
@nemkati: Bizony.
Szilárd Leó - információelmélet
+Andy Grove / Gróf András - mikroproccesszor
Charles Simonyi - ős-Office
...

Qrva gazdag ország Mo, ha átlag húszévente elkergeti a legkreatívabb, legértelmesebb embereit... Röpke 100 év alatt négyszer-ötször "sikerült" ez a mutatvány :(
Pedig a XIX. században még Svájcból Mo-ra vándorolt a jobb életet kívánó iparosember - l. pl. Ganz Ábrahámot.
namihami
Tessék mondani, ha 15-20 darabot veszek, bár ez a mostani is potom ár egy ilyen roppant fontos és főleg nélkülözhetetlen termékért, akkor kapok-e némi árengedményt?
Végre megoldódott az ajándékozás ügye, nyugodtan hajtom álomra a fejem.
Komolyra fordítva a szót: azon kívül, hogy van itthon egy ilyen izé, azon kívül ez mi a francra jó még? Egy keljfeljancsi is megteszi helyette, csak az nem ilyen pofás és drága?
Tudom, a búgócsiga nem alternatíva,de...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.