3 hete kiderült, hogy az Orbán-kormány kiemelt beruházássá nyilvánítaná a százhalombattai gumifeldolgozót, hogy ne kelljen a helyiekkel egyeztetni – ezt nehezményezi a Demokratikus Koalíció (s a párt állítása szerint a helyiek maguk is).

A DK most aláírásgyűjtéssel tiltakozik a kormány döntése ellen, a párt mai közleménye szerint két hét alatt 4000 szignót gyűjtöttek össze a mintegy 18 000 fős településen.

Az üzem egy a Dunai Erőműtől vásárolt 27,7 hektáros telken épülne, 50 embert foglalkoztatna.

A beruházó cég, a Homatech Recycling Zrt. pedig Csányi Sándor OTP-vezérhez köthető.

A beruházás több sebből vérzik, a helyiek valószínűleg azért is tiltakoznak, mert alig tudnak valamit arról, hogy mi épül a portájukra. Az üzemről először író Magyar Nemzet szerint

az ügy érdekessége, hogy a kiemeltté nyilvánítás csupán az önkormányzati közigazgatási hatóságokat érinti, mivel mentesíti a céget a különböző engedélyek beszerzése alól. A tervezet szerint ugyanis nem kell a településtől építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye a beruházás esetében. Százhalombatta polgármestere nem a Fidesz, hanem a Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület (ÉSZKE) jelöltjeként szerzett mandátumot a település vezetéséhez. Aligha lehet más oka a jogalkotónak, mint az, hogy a helyi városvezetés ne láthasson bele az üzletbe.

Az Index azonban úgy értesült, az önkormányzat sem teljesen sötétben tapogatózik:

A cég (...) közleménye szerint "a százhalombattai önkormányzattal hetek óta zajlanak az egyeztetések, a város vezetése üdvözli az épülő beruházás tervét".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.