A gyermekvállalás és a gyermeknevelés segítését előmozdító intézkedésekről beszélt az emberi erőforrások minisztere a csalad.hu-nak adott interjújában.

Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010-ben elindított programja kimondja: elfogadhatatlan, hogy Magyarországon a gyermekvállalás szegénységi kockázat legyen.

Ennek jegyében vezették be a családi adókedvezményt, támogatják az otthonteremtést és könnyítették meg a szülők munkavállalását a gyermek nevelése közben az ellátások megtartása mellett, akár részmunkaidőben is – tette hozzá.

Balog Zoltán nagy előrelépésnek nevezte a családi otthonteremtési kedvezmény megjelenését 2015-ben.

"2016-ban pedig ismét óriási lépés következik: azoknak a házaspároknak, akik három gyermeket vállaltak vagy vállalnak, s ezt tíz éven belül teljesítik, tízmillió forint vissza nem térítendő támogatás jár családi otthonteremtési kedvezmény keretében, felvehetnek tízmillió forint kedvezményes kamattámogatott hitelt három százalék alatti kamattal, és akár ötmillió forintig vissza tudják igényelni az önerőből épített lakásuk, házuk áfáját. Ez huszonötmillió forint. Ezzel a háttérrel el lehet indulni az életben"

- fogalmazott a miniszter.

E támogatás szerinte "olyan unikális dolog lesz az egész világon, amire büszkék lehetünk és bízhatunk benne, hogy működni fog".

A gyerekvállalást segíti a kormány – mondta komoly arccal Balog Zoltán

Becslése szerint ez több százezer családot érhet el. Mint mondta, az bizonyos, hogy a korábbi nevén szocpolként ismert juttatás átalakításával harminchatszorosára nőtt az érdeklődők és a szerződéskötők száma is.

Balog Zoltán arról is szólt, hogy szeretnének minden ügyet Kárpát-medencei dimenzióban szemlélni. Erre példa szerinte az, hogy ma már a magyar állam támogatásával tanulhat egy beregszászi magyar a Kárpát-medencén belül Kolozsváron, vagy egy kolozsvári Kárpátalján, Beregszászon, Pozsonyban, Révkomáromban vagy Szabadkán. "Egységes rendszerben gondolkodunk, és a határon kívüli magyar nyelvű képzéseket is úgy finanszírozzuk, mint Magyarországon" – mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a családpolitikában lassan érnek be az eredmények, a karácsony üzenetében benne van ez a tág perspektíva is – jegyezte meg.

"Nem véletlen, hogy a gyermek áll a karácsonyi történet középpontjában, és a mi karácsonyi családi életünk középpontjában is a gyermekek vannak. Milyen jó, hogy így van!"

- fogalmazott Balog Zoltán.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mézike
Csak egy mentséget tudok felhozni védelmére. Annyira zakkant ez az ájtatos mignom, hogy nem tudja mit beszél.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mobil123
Karácsony ide karácsony oda , de ennek megrugdosnám a fejét !
Mézike
Csak egy mentséget tudok felhozni védelmére. Annyira zakkant ez az ájtatos mignom, hogy nem tudja mit beszél.
silber13
És mindezt haláli komoly pofával volt képes elmondani, röhögőgörcs nélkül ez parlamenti Katz bandalelkész?
cs.n.
"harminchatszorosára nőtt az érdeklődők és a szerződéskötők száma is"
El tudom képzelni, milyen rengetegen köthettek szerződést, mikor a feltételek is csak 1-2 napja ismertek valamennyire.
soljanka
Nem értem, miért nem képesek a legegyszerűbb dologra rájönni:
- megfelelő fizetés
- kiszámítható, tervezhető jövő
= növekvő gyerekvállalási kedv.
A "támogatás" meg a megélhetési szülési kedvet növeli csak.

Ha ész arányában fizetnénk a politikusainkat, akkor ezeknek annyit kéne befizetniük a mínuszuk miatt, hogy egy év múlva leköröznénk Svájcot, Luxemburgot.
bakegya
Balog letolja a gatyáját és besegít-de mivel és kinek-mert amiről beszél az számomra inkább ijesztő orbánzsiványkodás,mint realitás.
dr. prédikátor
Vajon az ilyen férgeket milyen teszt alapján válogatják ki???
papa.49
Én csupán azt javasolnám a vigyorgó majomnak, hogy jóval kisebb kört kellene húzni a rászorulok körül, mondjuk úgy az országhatárnál, mert azok akiket emleget ide nem fizetnek semmit, és tovább megyek nem is itt fogják kamatoztatni a magyar állam segítségével megszerzett tudásuk!!! AKKOR MEG MIÉRT FIZETÜNK???
Csak azért mert a hazugovics lázálma, hogy 15 millió magyar miniszterelnöke legyen, LEGYEN DE A SAJÁT ZSEBÉBŐL, NE AZ ÁLLAM PÉNZÉN!!!
human
Az a gyanúm, hogy ez az egész nem szól másról, mint az építőiparról. Orbán haverjainak többsége mindig is az építőiparban ténykedett, mert ott lehetett a legtöbb pénzt eltüntetni. Ugyanakkor a GDP-t is növeli ha felhúznak egy házat.
kakaósbögre
baszki,valami új cucc érkezhetett a Lendvay utcába.
Toby
Látjátok, hogy a mértéktelen mákosbejgli fogyasztása - különösen a mák - micsoda szánni való hülyét csinál az arra amúgy is hajlamos egyedekből ?
Lézer-piszkos jános már intézkedik - pusztán az egészség megóvása érdekében - a mák árának négyszeresére emeléséről, amint azt tette a dohányáruk esetében is !
Csizmás Kond
Bemegy a nő az nőgyógyászhoz és elmondja, hogy gyereket szeretne Gyurcsánytól és Orbántól...az orvos bólint majd kéri a nőt feküdjön fel a vizsgálóasztalra
...a nő meg is teszi majd az orvos kezdi előszerelni a szerszámot...mire a nő de doki megmondtam hogy nem magától akarok hanem Gyurcsánytól és Orbántól...mire az orvos...na de kisasszony nem kel izgulni tele a tököm mindkettővel.
kutyahűség
Eszembe jutott Hofi: "és nem röhögte el magát!"

Balog, az megvan, hogy mennyi éhező gyerek van ma Magyarországon? :(
emerencia
A szegénység legnagyobb kockázata az, hogy ide születtünk. Aki szegény szülőként, szegény volt és lenne gyerek(ek) nélkül is. Ezen a gyerekekért járó túldimenzionált kedvezmények aligha fognak segíteni. A vacakul élő belmagyarok életlehetőségein és kilátásain először saját jogon kellene javítani ahhoz, hogy érdemes legyen ideszületni. Vajon miért jönnek világra magyar gyerekek pl. Angliában, ahol köztudomású, hogy jóval kevesebb kedvezmény jár a gyerekszületésért mint idehaza?
RonaGyuri
Elképesztő a pofátlansága; úgy tesz, mintha nem közölték volna, hogy - eddigi ismereteink szerint - vagy egy tucat feltételnek kell megfelelni!
karma1
@cs.n.: Ha beleveszed vonat, orbant, meg akost, es ezt megszorzod 36-tal, akkor kijon ez az eredmeny,...:o)))

Vagy nem... De jol hangzik a birka nepnek... Tuti, hogy ez a torveny (is) a kormanytagokra, csokosokra lett szabva, nem a Kiss Julikara, Nagy Pistire...:o))
karma1
@pbalage: JAj, ez Isteni volt! Es mindegyik reumas nyaku!...:o)))
papa.49
@pbalage: A leghátul álló az értelmiség???
kkalman
A pici pejló hatalmas pipilójáért kell nekünk a határon túli magyarokat támogatni? Vagy itthon nincs már senki, aki rászorulna a segítségre?
human
@karma1: A fidesz a felső középosztály és a gazdagok pártja. Ezért nem is meglepő, hogy az szja csökkentéssel, rezsicsökkentéssel, és ezzel a szülésösztönző programmal nekik kívánnak kedveskedni. A hiba azokban a választókban van, akik még mindig Orbán szavainak hisznek és nem a tetteit figyelik.
nemjoezigy
@human: Írod: "A fidesz a felső középosztály és a gazdagok pártja. Ezért nem is meglepő, hogy az szja csökkentéssel, rezsicsökkentéssel, és ezzel a szülésösztönző programmal nekik kívánnak kedveskedni. A hiba azokban a választókban van, akik még mindig Orbán szavainak hisznek és nem a tetteit figyelik."
Szinte minden beírással egyetértek, és tetszikeltem is, de a Te hsz-ed tartom a legjobbnak!
Valós, reális, lényegre tapintó!
Desischado
És miből etessék, ruházzák, taníttassák a gyerekeket?! Vagy ahol hárman éheznek, elfér a negyedik is? balogh hogy rohadnál meg elevenen, te utolsó parazita!
karma1
@Desischado: Tudod, a kormany azt gondolja, valahogy majd csak ellaviroznak a 18 eves korukig, amikor valasztokka valnak, de ahhoz MOST kell megcsinalni a gyereket... Kepmutato, mocskos hozzaallas, a masik oldalon meg kozlik, hogy "tul sok cigany szuletik"...Rohadjon meg , aki magyar es magyar kozott kulonbseget tesz es osszeferhetetlenseget szit...
karma1
@papa.49: Ahogy mondod... Ha lehetne, akkor inkabb rabiznam a gyerekem neveleset, hihi...:o))) Ez az a Maria-kep, amit a lelkes amator holgy ilyen "tokeletesre" restauralt...
Lepényleső
Gondolom Anglia finanszírozza,mert a legtöbb Magyar gyerek ott köt ki. Annyi eszük nincs
ezeknek a fiataloknak,hogy itt teremtsenek olyan körülményeket,ahol élni lehet?
kamazuka
A gyermekvállalás pontosan ugyanúgy kezdődik,mint a tollasodás.Először egy! 1 !
Szerencsés esteben egyszerre mindjárt kettő vagy három,de ez ritka.Szóval az egy.
Bizonytalan gazdasági környezetben a politikairól nem is szólva,nem könnyű okosan tervezni.Ma érvényes ideológia ,lehet holnap már érvényét veszti.A második gyermek támogatása szép kezdeményezés,ha figyelembe vesszük,akik még emlékeznek,hogy 1967 től van csak mondjuk gyes.Ha innen nézzük,és az elmeháborodott Ratkó korszakot nem vesszük górcső alá,hogy a gyermekvállalási kedv ösztönzése nemes cselekedet.
De...közhasznú,vagy minimálbérre,netán egyik szülő anyagi emigrációjából származó bevételi forrásra alapozva azt? Míg olyat hallani a médiában,hogy ezt vagy azt a gyógyszert,gyógyellátást részben vagy egyáltalán nem támogatja a tb,és ezzel párosúlva a család mint közösség adott szűkös anyagi lehetőséeivel,még szeretne bevállalni több gyermeket,akkor kimondható hogy totális családi csőd az útirány,mert a gyermeknek mindent megadni szándékoző,éppen a saját egészségi állapotát nullázza le az egy ember egy munkahely egy biztos megélhetést kínáló jövredelemforrást nem ismerő mai berendezkedésben.
A tisztelt miniszter úr biztosan egy álomvilágban él.Elfogadható hogy az álomképek a víziók megengedhetők bizonyos szerek hatásai alatt bizonyos körökben.
Tény,hogy a fű,a tömjén,de még a mirha füstölés után is,érdemes felébredni!
Kicsit.
Muszály!
A második gyermek vállalása nem a majd jól fizet a kormány,nem a várható adókedvezményből következik,hanem hogy anyagilag megengedheti e magánaka felelősen vállaló szülő.
jancsik68
@Lepényleső: Okos értelmes fiatal odamegy,ahol biztositott saját és leendőinek sorsa.Magyarország sajna nem ilyen.Itt csak a fideszes-keresztény fajta tud megélni,akik tulzottan nemigen szeretnek dolgozni,csak cafcarázni!!
Bercifiu
@simmering73: Szégyellje magát, hogy ilyen ápolatlanul jelenik meg. Még a hajléktalanok is különbül néznek ki.
kissé felnőttem
okoskata a gyermekvédelmi törvénybe bujj már bele mi védi a családot ???
nagy kupac szar, mert ha a férj iszik akkor vigyél te igazolást hogy szenvedélybeteg!!!
tudsz ilyet irni? sőrvásárlás cimén nemzeti dohányboltba 6 éves gyerekkel bemehet?
BE BE akkor az igazság csak szemfényvesztés vagy odaát van csak a másvilágon??? erre válaszoljál !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.