Valami egészen különös épül a budapesti állatkertben. A biodómnak nevezett hatalmas épület a maga nemében egyedülálló lesz a világon – mondta a  Népszabadságnak Persányi Miklós.

A bezárt Vidám Park helyén a Fővárosi Állatkert két hektáros biodómot fog építeni 2018-ig.

A holland Emmenben jövőre megnyíló 17 ezer négyzetméteres trópusi biodómnál a miénk valamivel nagyobb lesz. A pesti biodóm teljes alapterülete az összes szintet egybevéve két hektár körüli lesz, amiben egy háromszintes akvárium és egy mintegy ezer négyzetméteres föld alatti látogatóközpont is ­helyet kap.

Elefántok veszik át a bezárt Vidám Park helyét

A korábban 10,8 hektáros állatkert a tönkrement Vidám Park területével is csak közepes méretűvé bővült, ráadásul a 6,5 hektáros új rész a Hungária körúti felüljáró mellett Budapest környezetvédelmi térképén az egyik legzajosabb, intenzív légszennyezettségű terület. A hullámvasút alig véd meg ettől, így az értékes állatok szabadban való tartásához egy hatalmas védőfalra volna szükség.

A biodóm azonban nemcsak a benne lévő állatokat óvja, de a kert többi része felé is csillapítja a káros hatásokat. Emellett hasznosítani tudja a Széchenyi fürdő eddig jórészt pocsékba menő hulladékvizének hőjét, amivel a hatalmas tér fűtésének jelentős részét meg lehet oldani.

A bővítésre 25 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány, a tervezést a Mérték Stúdió Rt. készítette. A megvalósíthatósági tanulmány szerint, ha 2018-ban felépül és a növényeket, állatokat fél-egy év alatt betelepítik, félmillióval többen látogatnak majd el az állatkertbe. Persányi szerint már negyedmilliónál is képes lesz fedezni a működési költségeket.

Persányi listája izgalmas. Emberszabású majomból a legérdekesebb, a törpecsimpánz, a bonobó mellett lehet ­páncélos orrszarvú, ajakos medve vagy talán a maláji rokon, de álmodik okapiról és óriáspandáról is. Az akváriumban pedig elférnek majd nagy cápák is.

A biodómban lesz belső hegy, barlang, a ­kifutók mentén csónakkal szafariszerűen bejárható ­vízi út, több étterem, a zöld felület aránya pedig a „fedett park” belső vegetációja nélkül is radikálisan megnő a mostanihoz képest.

Persányi szerint a területet, amelyet tavaly februárban kaptak meg, jóval nagyobb bevétellel üzemeltettek, mint amit a Vidám Park az utolsó éveiben fel tudott mutatni.

Az egykori Kisvidámpark helyén, a körhinta környezetében azonban ősz elején kinyit a vurstliszerű játékok zónája. ­Mellette lesznek a nagy állatsimogatók, a hajdani lakóházban pedig egy Mesevár munkanevű, 2–8 éves gyerekek számára készülő bemutató, ahol a magyar népmesék eleven állathőseit vonultatják fel.

A biodóm mögött pedig megmarad a hullámvasút, és feléled a vidám parki hangulat a mesecsónakkal és az újraépített barlangvasúttal, elvarázsolt kastéllyal. Az igazi álmot azonban három év múlva a hatalmas kazettás tető alatt éljük majd át.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Ezen csodálkozni való nincs,hiszen a legvidámabb barakkban is a nagy állatok uralkodnak.
dömdödöm
@Mirabilis: Sehol ! Mert szerintük te meg te meg te ne vidámkodjál itt ,ne vidámkodjál mert ez veszélyes a regnáló hatalomra mind azok a helyek ahol sokan együtt vidámkodnak és nincsen elefánt ( ellenállás alkaulhat ki ) Vidámpark ,kávézó ,söröző diszkó és minden olyan hely ahol 1 -nél többen vannak egyszerre :-(((((((((((((((((((((
profon
Így első olvasásra nagyszerű tervnek tűnik. Mivel Magyarországon vagyunk, természetesen a tervek legalább 80%-ban változni fognak és a költségek is legalább a duplájára nőnek majd. Mondjuk, ha a Felcsúti kisvasutat meg lehetne hosszabbítani az új állatkertig, akkor máris nyereséges lehetne !
Mézike
@profon: Igazad van, mert a vezérhímnek valahogy el kell jutnia oda.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.