Januártól tilos láncra verve kutyát tartani - írja a Délmagyar.

Már a 2012-es állatvédelmi törvényt módosító kormányrendelettel is jelentősen szigorodtak a kutya- és egyéb állattartás szabályai, a 2016-tól életbe lépő rendelkezések szerint viszont egyáltalán nem lehet tartósan kiláncolni egy kutyát.

A láncon tartott kutya frusztrált és rettentő ingerszegény körülmények között él, amitől agresszívvá válhat - mondta a portálnak Keller Zoltán kutyakiképző.

Januártól tilos lesz kutyát láncon tartani

Szerinte két esetben szokás láncot alkalmazni: ha nincs vagy nem megfelelő a kerítés, vagy ha a gazda nem akar foglalkozni a kutyával, csak riasztóként használja.

Egyik indok sem elfogadható, az állatok ugyanis szenvednek a láncon. A kutyakiképző szerint ma Magyarországon több tízezer kutya él így.

Keller szerint nem fog érdemi változást hozni a szabályozás, hiszen a törvény miatt nem lesz több kerítés vidéken, de közben bűncselekményt fog elkövetni az, aki tartósan láncon tartja a kutyáját. Hogy mit jelent a tartós láncon tartás, és ezt hogyan állapítják meg, arról nem szól a kormányrendelet.

172 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
A folyamatos láncon tartás tényleg nem tesz jót a kutyának. De aki még nem gyalogolt vagy biciklizett tanyasi területeken az nem tudja milyen jó, ha meg van kötve az az 50 kilós jószág. Elég kellemetlen mikor biciklizel, a kutya persze dühöng a kerítés mögött és egyszer csak elfogy a kerítés ...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
@Peller Anikó: 21.51...

...értem a humorod, nekem felesleges mentegetőznöd.

persze még az nem tisztázódott, hogy szegány ebet vízszintesen tartod kötélen, vagy lógva egy fán?

ezt légyszíves részletezni, mert nem mindegy(a kutyának)
eugen4402
@wagabund: Megelőztél, mert arra szerettem volna választ kapni, hogy egészen apró kis ölebet szabad-e nyakláncon tartani? Csak elvi kérdés, nincs szándékomban a fizikai kivitelezés...
human
@verum: "mondjuk te hogy oldanád meg annak a szülőnek, aki a gyerekét halálra éhezteti, vagy agyon veri, hogy többet ne lehessen gyereke? "

Van ma Magyarországon egy családsegítő rendszer. Úgy tudom, ők kijárnak a mélyszegénységben élő családokhoz. Ha nem működik például a kályha, akkor jogukban áll rendőrt hívni és elvitetni a gyereket. Ehhez képest nemrég volt egy történet ahol a gyerekek éheztek és bogarakat és patkányt ettek. Ott valamiért csődöt mondott ez a rendszer. A helyi gondozó kapott valami ejnye-bejnyét és kész.
Peller Anikó
@wagabund: Á, neem, a fán a macskát tartjuk.

@özsen: nyakláncon nem lehet csak ha keresztre van feszítve. Ha öleb, akkor mondjuk lehet biciklibowden, de lánc nem, semmilyen.
Everest
Kelenföld. A volt Tejüzem terület. Privatizálva lett. Busz telephely. Szerencsétlen kutya, őrkutyaként bezárva kb.3x3m-es dróthálós sarokba. Az előzőleg két szerencsétlen kutya elpusztult. Ez a mostani tán vmely menhelyről lett beszerezve kb. két hónapja. Azóta sírva-vonyítva jelzi a környéknek, h ott van és vszinűleg - szenved. Most is hallani a sírását, mert bizony kutya-hideg van odakint. Ember nincs a telephelyen. Néha a bejáratnál lévő fűthető bódéban feltünik egy-egy őrző-védő ember. Mit is tehetünk?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.