A Digitális Jólét Programban előtérbe kerül az oktatás digitális átalakítása, valamint a digitális startup cégek fejlesztésének stratégiája, az internetezés áfájának csökkentésével, valamint az internet-alapcsomag bevezetésével a magyarok a digitális átalakulás folyamatának nyertesei lehetnek – mondta Deutsch Tamás, a program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos kedden az MTI-nek.

A keddi Magyar Közlönyben jelent meg a program megvalósításáról szóló kormányhatározat, valamint az a miniszterelnöki utasítás, hogy Deutsch Tamást a digitális jólét programjának megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztossá nevezik ki. A kormányhatározat rendelkezik arról is, hogy – várhatóan 2017. január elsejétől – a jelenlegi 27-ről 18 százalékra csökken az internetezés áfája.

Deutsch: Előtérbe kerül az oktatás digitális átalakítása

A miniszterelnöki biztos kifejtette: a kormány december 16-i ülésén megtárgyalta és elfogadta azt az előterjesztést, amely az InternetKon eredményeit megvalósító intézkedéscsomagot tartalmazza. Ez a Digitális Jólét Programja, amelyet párbeszédre, egyeztetésre és egyetértésre alapozva szeretnének megvalósítani.

A program régóta hiányzó stratégiák megalkotását írja elő, létrejön egyebek mellett a digitális gyermekvédelmi, a digitális exportfejlesztési, és a digitális hírközlési stratégia is. Deutsch Tamás azonban kiemelte a digitális oktatási stratégiát, amelynek célja, hogy Magyarországon 3-5 éven belül a köznevelési, szakképzési és felsőoktatási rendszer digitális fejlettség szempontjából Európa élvonalába kerüljön. Ez álláspontja szerint azért fontos, hogy a digitális tananyagok, eszközök segítségével a legversenyképesebb tudást kaphassák a tanulók, a hallgatók.

A másik fontos elem Deutsch Tamás szerint a digitális startup cégek fejlesztésének támogatása, mivel ezek a vállalkozások kulcsfontosságúak a magyar gazdaság fejlődése szempontjából.

További intézkedéseket sorolva a miniszterelnöki biztos elmondta, hogy olyan fejlesztési programról is döntött a kormány, amelynek köszönhetően 2017-re minden településen legalább egy középületben és legalább egy közterületen lesz ingyenes szélessávú wifi, emellett a piaci szereplőkkel egyeztetve bevezetnek egy internet-alapcsomagot, amelynek célja, hogy azoknak is elérhetővé tegyék a világhálót, akik eddig valamilyen ok miatt nem interneteztek.

Három éven belül, 2018. december végéig Deutsch Tamás nyilatkozata szerint Európában elsőként minden magyar háztartásban elérhető lesz a "szupergyors" vezetékes internet, illetve minden oktatási intézményben, könyvtárban, közművelődési és gyermekvédelmi intézményben lesz szélessávú wifi is.

A miniszterelnöki biztos közlése szerint 2016 végén törvényjavaslatot terveznek benyújtani a netsemlegességről, illetve a visegrádi országokkal közösen az unió elé terjesztenének egy a globális internetes vállalatok adóelkerülési gyakorlatával szembeni eredményes fellépést lehetővé tevő, amerikai tapasztalatokon alapuló jogszabály-tervezetet is.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Az oktatás ésszerűsítése kellene, hogy igazi pedagógusok mondják meg, hogy hogyan is kellene.
Elsősorban nem egységesíteni az oktatást, mert a gyerekek sem egységes életet élnek és a környezetük sem az.
Deutsch meg maradjon meg a nemdrogos környezetében és örüljön, hogy állnak mögötte, mert hátszél nélkül talán már sitten ülne.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
RonaGyuri
@eszegfu: Bocsika de én nem sérteném meg a fogyatékosággal élőket (ha így volt érthető elnézést), csupán éltem az ő nyelvi leleményükkel (lassan már fidesz-magyar szótár kell)
eszegfu
@RonaGyuri: Pontosan értettem, hidd el! Én sem konkrétan a fogyatékossággal élőket akartam bármiben is megbántani!!
RonaGyuri
Ártunk és qurmányunk potentátjai egytől-egyig többszörösen fogyatékkal élők: tisztesség, becsület, korrektség, felelősség-tudat és vállalás, no meg műveltség még csak nyomokban sem hozható velük kapcsolatban
sentinel216
Hasznos dolog lenne a digitális oktatás, de ha fürTompikára bízzák a megszervezését, abból olyan szoftverek kerülnek a tanárok, diákok gépére, amelyek csak agymosásra jók.
Lepényleső
Én azt is elhiszem neki,hogy nem látott még kábszert,miért pont e témakörben ne
mondana igazat?
kkalman
Édes Istenem! Hát van még ennél lejjebb? Kijafaszomtompikára bízni a digitális oktatást?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.