A kormány egyetért a közép-magyarországi régió jelenlegi, Budapest és Pest megye közös közigazgatási határa mentén történő kettéválasztásának szükségességével – az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg. 

A kormányhatározat szerint a kormány felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a Központi Statisztikai Hivatal elnökével együttműködésben dolgozza ki a közép-magyarországi régió NUTS-besorolásának módosítására irányuló kérelmet, és azt a brüsszeli magyar Állandó Képviselet útján nyújtsa be az Európai Bizottság Főtitkársága, valamint másolatban az Európai Unió Statisztikai Hivatala (EUROSTAT) részére. Ennek határidejeként 2016. február 1-jét jelölte ki a kabinet.

A kormány egyúttal felkéri a Központi Statisztikai Hivatal elnökét, hogy készítse elő és hajtsa végre az érintett statisztikai adatgyűjtések, adat-előállítási folyamatok, továbbá az azok eredményeit közlő statisztikai adatszolgáltatások módosítását az újonnan létrejött statisztikai célú területi egységeknek megfelelően, és dolgozza ki a statisztikai adatok visszavezetésének módját.

A határozat szerint a kormány azzal is egyetért, hogy Pest megye érintett települései a közép-magyarországi régió NUTS-besorolásának módosításától függetlenül kezdeményezhetik, hogy az Országgyűlés a települést a területével határos másik megye területéhez csatolja át.

A kabinet emellett a nemzetgazdasági miniszter feladatául jelölte meg, hogy a feladatkörükben érintett miniszterek bevonásával vizsgálja meg, miként lehet a Pest megyei önkormányzatok és a Pest megye területén működő vállalkozások számára a célzott fejlesztési forrásokat biztosítani.

A NUTS (statisztikai célú területi egységek nómenklatúrája) besorolás célja, hogy egységes rendszerben lehessen kezelni a

tagállamok régióit. A NUTS 1 besorolás 98 részre, a NUTS 2 besorolás 272 részre, a NUTS 3 rendszer 1315 részre osztja az EU területét. Az EU strukturális alapjaiból való támogatás odaítélésénél a NUTS 2 besorolás alapján számolnak.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemzeti_nyugdíjas
Ezek lassan az országhatárokat is átrendezik saját igényeik szerint.
paallaci
@eszegfu: @eszegfu: Nem jól érti. A megyéknek és a régióknak nincs közük egymáshoz. A régiók az EU-nak kellenek, a megyék meg az ország közigazgatási egységei. Az egy dolog, hogy megyék szerint alakították a régiókat (pl. Közép-Dunántúl: Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém), de lehetett volna teljesen máshogy is. A régióközpontok (Közép-Du. esetében Szfehérvár) a 3 megyeszékhely közül a legnagyobb és legfontosabb város. Közép-Mo. régió azért áll csak Pestből és Budapestből, mert ott nagy a népesség, mindazonáltal hülyeség szétszedni külön a kettőt...
paallaci
@eszegfu: De ahogy látom, lehet, hogy lesz olyan is, hogy átcsatolják a települést másik megyéhez. Viszont az független a NUTS-rendszertől.
eszegfu
@paallaci: Kösz. a magyarázatot! De akkor a cikkiró sem értette, mivel a 4. bekezdésben taglalja, hogy a Pest megyei településeket a szomszédos megyéhez csatolják... helyesen szomszédos regionális területhez csatolják...nem?! Egy kissé "megvilágosodtam" 2 legyet ütünk 1 csapásra: vagyis (egyébként 15 évig jó volt igy az EU-nak?!) EU komform lesz ez a régiós elosztás, továbbá megszünnek a NAV Reg.Igazgatóságok (eddig 8 volt), igy már csak 7-tel kell "bibelődni".
eszegfu
@paallaci: Nekem az a gyanum, hogy ezzel a Pest megyei önkormányzatok Szövetségének a "erejét" is gyengitik, mert azt még nem lehet tudni, hogy hány településről itélik meg, hogy szomszédos a mellette lévő megyével. (Ha 1-et máshova csatolnak, akkor már a köv. település is szomszédos lesz a mellette lévő megyével.)
Fradigege
Pest megye jó pár települése Fejér megyéhez illetve a Közép-Dunántúli régióhoz csapódik. Így Pest megye azon részét, ami az EU-ból megilleti, az autómatikusan felcsúti ellenőrzés alá kerülhet. Szerintem ez van a háttérben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.