Január elsejével 27 százalékról minden eddiginél alacsonyabb mértékre, 5 százalékra mérséklődik a sertés tőkehús általános forgalmi adója – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

A szaktárca kifejtette: a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kiskereskedelmi szereplők érvényesítsék az áfacsökkentést a végső fogyasztói árakban. Az intézkedés hatására a fogyasztók várhatóan 17 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak sertés tőkehúst.

Kedvezőbb áron lesz kapható például a kicsontozott comb és lapocka, csontos és csont nélküli karaj és tarja. Ugyanakkor a belsőségekre, valamint a feldolgozott húsféleségekre – mint a kolbász, szalámi, párizsi, felvágottak – már nem terjed ki az 5 százalékos áfakulcs.

Az FM kiemelte: az élő- és félsertés áfájának csökkentésekor szerzett tapasztalatok azt mutatták, hogy a sertéságazat alapanyag-termelésében korábban 30 százalék körülire becsült feketegazdaság megszűnt.

Januártól 5%-ra csökken a sertés áfája

Emellett nőtt a magyar élősertés- és tenyészállat-értékesítés, a sertéstartók és a sertések száma, egyúttal csökkent az élősertés importja – tették hozzá.

A minisztérium hasonlóan pozitív változásokra számít a jelenlegi áfacsökkentéssel, úgy véli, a sertéshús ellátási láncának további fehéredése várható.

A tárca szerint az intézkedés a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget erősíti, további célja a magyar sertéságazat versenyképességének megőrzése, növekedésének elősegítése. Ugyanakkor nem árt megjegyezni: nem is olyan régen Orbán Viktor polihisztor jó barátja, Mészáros Lőrinc is beszállt a disznó-bizniszbe, az általa indított sertéstelep megnyitóján maga a kormányfő is ott volt. Az pedig már nyilván csak a felcsúti polgármester jó üzleti érzékét dicséri, hogy újabb sertéstelepet kezdett építtetni Csákvár és Vértesboglár között.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.