Gulyás Gergely, a parlamenti törvényhozási bizottság alelnöke évvégi interjút adott a Népszabadságnak, melyben többek között sikerült Telekom-ügyben is össze-vissza beszélnie.

Először Gulyás ugyanis egyetértett a riporter, Csuhaj Ildikó által idézett kormány-állásponttal, miszerint, "a Telekom lépése véleménydiktatúra, mely alkotmányos alapjogot sért" (tehát lényegében jogszerűtlen):

Vannak olyan esetek, amikor nem szükséges az összes körülmény ismerete ahhoz, hogy egy-egy részlet alapján tudjunk megalapozottan véleményt nyilvánítani.

Aztán azt mondja, hogy bár a lépés alkotmányellenes és jogszerűtlen, de nem, mégis jogszerű:

Jogilag a kormány biztosan, a Telekom pedig – ezt a szerződés ismerete nélkül mondom – nagy valószínűséggel jogszerűen járt el. Természetesen szponzorációs szerződést is fel lehet mondani.

Aztán kifejti azt is, hogy a kormány politikai okokból bontotta fel a Telekom-szerződéseket:

A kormány pedig erre tekintettel döntött úgy, hogy ezt politikailag, erkölcsileg nem tartja elfogadhatónak, ezért egy hasonlóan jogszerű lehetőséggel élt.

Csakhogy pár mondattal később már arról beszél, hogy a politikai vélemények sokszínűsége önmagában is érték:

Ez tetszhet valakinek, vagy nem tetszhet, de ha plurális demokráciát akarunk, akkor a vélemények sokszínűségével együtt kell élni.

Egyébként Gulyás szerint rendben van az, hogy Kövér László megmondja, ki kinek szüljön, ettől függetlenül a politikának nem kellene beleszólnia, hogy ki mit csináljon (ki érti ezt?):

Kövér Lászlónak elolvastam a beszédét, és teljes mértékben egyetértek az általa elmondottakkal. A politikának az emberek egymás közti viszonyaiba nem kell semmilyen formában beleszólnia, de ezzel nem áll ellentmondásban az, ha az Országgyűlés elnöke, aki háromgyermekes családapa, véleményt mond az általa kívánatosnak tartott és az ország jövője szempontjából fontos életfelfogásról.

Az interjú további részében Gulyás szórakoztató semmitmondással kerüli a néha kissé tendenciózus kérdéseket, bár egyszer visszapattintja magát a kérdést is azzal, hogy az abban megfogalmazott állítással nem ért egyet.

Gulyás egyébként megvédi Habony Árpádot, aki ugye egy senki:

Neki nem kell vagyonnyilatkozatot tennie, nem közszereplő. Ugyanakkor amit Ön említ, hogyha valakinek „milliós használati tárgyai meghaladják jövedelmét”, az – Habony Árpádtól függetlenül – önmagában „hatósági gyanú", tehát kellő indok a vizsgálatra. (...) A miniszterelnök a nála Habony Árpádról érdeklődőket – jelezve, hogy az illetőnek a kormányhoz nincs köze – a lakosság-nyilvántartóhoz irányította.

Az interjú végén aztán sor kerül egy izgalmas csörtére azzal kapcsolatban, hogy mi a közérdek és ki határozza meg, hogy mi az:

Egy demokratikus országban olyan nincs, hogy a miniszterelnök megmondja, hogy mi a közérdek. A miniszterelnök törekszik arra, hogy a közérdeket vagy a nemzeti érdeket jól ismerje fel és a kormánytöbbséggel együtt jól szolgálja. A választópolgárok és hosszabb távon majd a történészek megítélik, hogy ez jól sikerült-e.

Ha szeretne többet megtudni arról, hogy a Fideszen belül formális vagy nem formális a pártdemokrácia és hány percig tapsoltak Orbán Viktornak a Fidesz-kongresszuson, akkor itt olvasgathatja Gulyás kikerülős válaszait.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Azt hiszem ilyen pontosan még senki sem fogalmazta meg ártunk és qurmányunk credoját: "Vannak olyan esetek, amikor nem szükséges az összes körülmény ismerete ahhoz, hogy egy-egy részlet alapján tudjunk megalapozottan véleményt nyilvánítani.".
Természesen ezt is úgy kell érteni, hogy nekik nincs szükségük sem tudásra, sem felkészültségre, sem intelligenciára, sem pedig műveltségre! Sőt át- és végig-gondolásra sem. Igen ez az unortodoxiával elegyített illiberalizmus! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
volvós
Nem csak Telekim ügyben...a kis kancsó !!
justhpeter
Gulyás csak egy a többi fogyatékos közül. Ugyanazzal a feladattal ellátva: elsődleges cél Orbán alfelének tisztán tartása.
nezelodo
Alighanem ezt a szájkaratést hamarosan nélkülöznünk kell, éppen most dolgozik keményen a saját erodálásán a na meg a zsoldoskoszt megszüntetésén. De jó lesz az újév nélküle!!!
Desischado
Ez a megélhetési hulladék here is jobban tenné, ha befogná a lepénylesőjét! mást sem tud, csak hazudni! Undormány egy féreg!
amaramaistanna
Úgy látom, hogy nála, fordítottan működnek a dolgok... mindig hazudik, ezért, a hír csak az lehetne, ha igazat mondana... amely - könnyen belátható - a képtelenségek kicsiny tárházában "lakik"...
Jozefina
A nemzet fő mellébeszélője sokszor nem tudja azt sem, hogy miről beszél!!??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.