A 2015. novemberi adatok szerint két olyan nyugdíjas is van Magyarországon, akik másfél millió körüli havi ellátást kapnak. Az átlagnyugdíj 107 874 forint.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatsora mutatja, hogy az ellátottak jelentős többsége azonban még az átlagos nyugdíjat sem kapja meg:

Két nyugdíjas kap millió feletti ellátást – kik lehetnek?

Félmillió feletti nyugdíjjal is csak 165 embernél kopogtat a postás. A luxusnyugdíjak esetében azonban nem feltétlenül csúcspolitikusokra és kommunista apparatcsikokra kell gondolni.

A Pénzcentrum utánakérdezett az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál, hogy mit kell tenni az ennyire magas nyugdíjért, s úgy tűnik, az is sokat segít, ha az ember 1988 és 1992 között, vagy 2013 után magas jövedelemmel rendelkezett, illetve ha nem ment a korhatár pillanatában nyugdíjba:

Magas jövedelem, 1988-tól kezdődően

1992 márciusától 2012 végéig a járulékfizetés felső határ összegét elérő, vagy megközelítő jövedelem, vagy 1988-1992 február között és 2013 után kiemelkedően magas jövedelem (ugyanis ekkor még és már a járulékfizetés felső határa nem volt érvényben)

Magas szolgálati idő

40 év szolgálati idő esetén a jövedelmek 80 százaléka a nyugdíj összeg, amely szolgálati évenként 2-2 százalékkal emelkedik, de legfeljebb 100 százalék lehet.

A nyugdíjazás elhalasztása

Nyugdíjkorhatár elérésekor a nyugdíjazás elhalasztása, és további szolgálati idő megszerzése 30 naponként 0,5 (tehát évente 6) százalékkal emeli a nyugdíj összegét. Pl. a nyugdíjkorhatárt 7 évvel követő nyugdíjazás, és közben folyamatosan szolgálati idő szerzése már 42 százalékos emelkedést jelent.

Vagyis könnyen lehetséges, hogy a millió felett kereső nyugdíjasok szerencsés szabályozási pillanatokban rendelkeztek nagyon magas jövedelemmel, illetve magas jövedelem megszerzése mellett elhalasztották a visszavonulást, tovább növelve az ellátásukat.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
Lehet,hogy romániai,vagy ukrajnai nyugdíjas,aki egy fillért be nem fizetett élete során a Magyar nyugdíjalapba. Elérte a korhatárt,bejelentett egy magyarországi lakcímet,benyújtotta
a nyugdíjkérelmét,és az adott területen dolgozók átlagnyugdíját folyósítják neki még él -
mint Marci Hevesen,de nyugodtan,keleti kényelemben.
eszegfu
@eugen4402: Ezt én nem hallottam. Az viszont elgondolkodtató, hogy a M.o-on kiszámitott nyugdijakat -- itt a 2 ember 1 mill. felettijére gondolok -- csak az itthon ledolgozott és járulékolt évek alapján számitják, vagyis nem a "disszidens honpolgáraink" kaphatják ezt...szerintem. Esetleg ők a havi 563 eFt körüli átlagba esnek bele és ehhez jön a külföldi nyugdijuk.
eugen4402
@eszegfu: Nem merném letenni a nagyesküt, hogy igaz is az, amit a rádióban hallottam, de már nem akadok fenn ilyen dolgokon. Ennél lényegesen fontosabb kérdésekben sincs hiteles tájékoztatás, marad az össznépi találgatás.
eszegfu
@eugen4402: Igazad van... a "hétköznapi" emberek csupán próbálnak eligazodni a dolgokban, mert valóban "hiteles" tájékoztatás nincs.:(
eugen4402
Végül is igaza van a rezsimnek! Mi köze van a jobbágyoknak ahhoz, hogy tegnap éjjel nyert-e a méltóságos gróf úr a kaszinóban, vagy elvesztette az Emília-majort a kétszázhetven holdas szántóval??? Ő dolga, nem ránk tartozik...
evacica
@egyvandor: Ez így is volt az alatt a "szemét" szocik alatt, de ez a " drága jó Orbán kormány" ezt is megszüntette! Hála nekik, ugye ez nem pofátlanság? Lázár úr?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.