Tizenegy emberrel szemben nyújtott be vádiratot a Fővárosi Főügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszékre. Az ügyben két férfi európai uniós pályázati támogatások elnyerése érdekében kért pénzt, a többi vádlott pedig fizetett azért, hogy az előbbiek a megfelelő embereket befolyásolhassák – közölte a fővárosi főügyész kedden.

Ibolya Tibor a vádiratot ismertetve közleményében azt írta: az elsőrendű vádlott 2012 januárjában szabadult egy korábbi szabadságvesztés büntetéséből. Ezután pályázati ügyintézőnek adta ki magát és pályázatírás, illetve pályázati ügyintézés címén csalt ki pénzt a sértettektől. Célja kizárólag az ügyfelek pénzének jogtalan megszerzése volt.

A vád szerint 2012 májusától a férfi együttműködött az ügy másodrendű vádlottjával, így együtt már nagyobb szervezettséggel és nagyobb összegekben jutottak csalárd módon pénzhez – írta Ibolya Tibor. Hozzátette: továbbra is azt a látszatot keltették, hogy jelentős összegű európai uniós támogatásokhoz juttatják az ügyfeleket. Egyes esetekben arra is hivatkoztak, hogy magas szintű kapcsolatokkal rendelkeznek, akiket befolyásolni tudnak, így rajtuk keresztül érik majd el, hogy az adott ügyfél pályázata nyerje el a támogatást.

Előfordult olyan eset is, amikor egy ügyfelüknek azt mondták, illetékesek megvesztegetésével elintézik, hogy a büntetőügyben elrendelt lakhelyelhagyási tilalmát a hatóságok megszüntessék. Ebben az esetben az ügyfél szándéka hivatali vesztegetésre irányult – mutatott rá a főügyész.

A vádlottak által előadottak teljes egészében valótlanok voltak, az általuk megnevezettek vagy nem léteztek, vagy semmilyen tudomásuk nem volt arról, hogy rájuk hivatkoztak.

A Fővárosi Főügyészség a két férfit – más bűncselekmények mellett – befolyással üzérkedés minősített bűntettével vádolja.

Az ügy többi vádlottja olyan ember, aki – mivel nem tudott arról, hogy a két férfi valótlanul hivatkozik magas szintű kapcsolatokra – fizetett az első- és másodrendű vádlottnak a döntéshozók befolyásolásáért.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gazdag dezső
Nagyon kevés eset az amikor nincsen csalás az Eu-s támogatások esetében !Ennek több oka is van,de ezeket nem akarják észrevenni azok akiknek kellene! Az embereket ezekkel a támogatásokkal etetik.Miért jó az állampolgárnak ha XXY aki eddig is már sokat csalt,lopott,és most kap egy újabb támogatást ?Annak a magánvagyona az országnak adott közpénzekből tovább gyarapodik! Miért jó ez annak aki nem tud kijönni a jövedelméből ?Aki a létminimum, alatti jövedelemből él? Nagyon szar az egész úgy ahogy van !!!A gazdagokból még gazdagabbat csinálnak,a szegényekből pedig még szegényebbet! A privatizáció kezdete már a legelején nem volt tisztességes!Az állami közvagyonok kijátszása volt! Most azok védik ugye legjobban az EU tagságot ,és dícsérik az EU-t akinek akkor is sikerült sokat lopni az ország közvagyonából! A kis emberek hátén gyarapodtak,akiket kisemmiznek folyamatosan,és azt állítják,hogy milyen jó nekünk az EU !! Nekik igen,de nem sok embernek! Az egész óriási átverése a polgároknak !Közben behozzák nekünk még a németek is a szemetet,szar termékeket amit odahaza nem mernének polcra tenni.De Ők behozzák hozzánk a kínai eredetű árúkat is!Közben nagyon sok német,osztrák ,holland ,belga,./rengeteg /...vállalkozások idetelepültek,és diktálnak az ország gazdasági dolgaiban!Nézzenek már szét emberek mi is zajlik a külföldi tulajdonú üzemekben,üzletekben !Miért nem Magyar vállalkozásokat segítettek Magyar hazánkban ? Ja hogy a külföldiek sok jó pénzeket adtak azoknak akik ide besegítették ?Hát így mennek a dolgok !!Az a nagy óriási politikai váltás odasegítette az országot,hogy szép lassan ipar ,gazdasági gyarmatai lettünk annak volt piszkos nyugatnak ! Erről szól az UNIO!!Milyen jó nekünk az UNIÓ!! Többet ad mint amit befizetünk?Sokkal többet visz ki más formában ,és így verik át a buta országokat,csak ezt sokan nem veszik észre,és sokan pedig nem is akarják észrevenni ,mert nekik ez így jó! Nem annyira olyan hülye egyik régebbi volt piszkos nyugati ország sem hogy nekünk csak...
eszegfu
@gazdag dezső: Csak néhány észrevétel... Unio nélkül -- ha tetszik, ha nem -- nem lettek volna pl. vasuti pálya és épületfelujitások, vagy szennyviz tisztitó épitése, majd a környező települések csatornázása, stb... aztán az, hogy az EU-s pénzekkel melyik fideszes, vagy ahhoz közeli ember, cég gazdagodott meg, ez bizony nem a "külföldiek", hanem a magyarok hibája (pl. jó ideig a Közgép élén Simicska, most meg Mészáros számtalan cége!). Tudod a "szemét, szar" termékek behozatalára bizony igény van, mert az az olcsó...egyrészt ha van is magyar cég, aki előállit 1-1 terméket legalább 2-3-szor annyiba kerül, másrészt pedig sem termékgyártó, sem feldolgozó iparunk nincs, ezekre a beruházásokra nem "jut" a költségvetésből pénz, a magyaroknak pedig nincs befektetni való pénzük. Végezetül: innen, akármilyen formában hogy visz ki pénzt az EU...szerintem Te csak ezt hiszed, mert ezt akarod hinni, ez szerintem csupán a Te teóriád. Ha ez igy lenne, akkor a "buta" magyarok, élükön a "buta" Orbánnal, már réges-régen kiléptek volna az EU-ból... nem gondolod?!
gazdag dezső
@eszegfu: Nincsen értelme,és nem is akarok veled vitába szállni !T e így hiszed,én pedig másképpen! Onnan kellene,vagy kellett volna kezdeni,hogy elsősorban Magyar vállalkozásokat segíteni ,megfelelő helyzetbe hozni,és nem külföldieket! Nem fillérekért odaadni a barátoknak,párttársaknak!í Aztán pedig a magyar viszonyokat ,és elsősorban a jövedelmeket Unio-s szintre emelni,és nem csak a felső vezetőkét ...és így tovább ! Nem elcsalni,és ellopni a közpénzeket,mert akkor UNIO nélkül is lenne annyi új ,és sok-sok jó dolog a z országban ! Az a baj ,hogy sokakat elkábít ez az UNIO,és nem gondolkodnak ! Azt gondolja komolyan valaki is hogy ennyire bolondok a Németek,Franciák...és továbbiak,hogy azért vettek be minket ,mert segíteni akarnak nekünk ?? Hogy is hihet bárki is ilyeneket.A történelmet tekintse át az aki ennyire rosszul lát ,és gondolja végig az egészet.Az Osztrákok hogyan uralták az országunkat! Haynau,és a többiek Vagy most a Románok is ide engedik / mi eltűrjük/ a Román cigányokat ,koldulókat,akik nem is tudnak talán Magyarúl.Mert nem a Székelyek jönnek ide kéregetni a sarkokra ám.És akkor hova lett az a mérhetetlen gazdagság ami elúszott ,és most a Románoké,és azt hiszik,hogy ők az igazi örökös tulajdonosok.Szóvalitt több mint évtizedes,és inkább évszázados hibák vannak ,de ezeket most még tovább viszik a mindenkori kormányok egymás után.É
eszegfu
@gazdag dezső: Az 1. mondatoddal "nincsen értelme..." egyetértek... és azt gondolom itt a pont.
gazdag dezső
@eszegfu:OKOS !!-NAK HISZED MAGADAT! dE EZ MÁR CSAK ÍGY MARAD SOKAKNÁL! NEM FÁJ ?
eszegfu
@gazdag dezső: Én nem minősitettelek, ugyhogy Tőled is csak ennyit várok el! Te "háritottál" én meg csupán "követtelek"...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.