Az LMP szerint a kormány mesterségesen nyomott béreken, az éhbért fizető közmunka csapdájában tartja az embereket és ez a politika ésszerűtlen, felelőtlen és közpénz-pazarló.

Szél Bernadett országgyűlési képviselő, az LMP társelnöke keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében idézte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait, amelyek szerint 2015. szeptember-novemberében 118 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban, amiből 61 ezret tett ki a közmunkások száma. Az elsődleges munkaerőpiacon 4 milliónál kevesebben dolgoztak, a munkanélküliek száma 284 ezer volt, a munkanélküliségi ráta 6,2 százalékon állt.

Szintén a KSH adott hírt arról korábban a képviselő szerint arról, hogy 2015 harmadik negyedévében több éves rekordot döntött a betöltetlen álláshelyek száma: csak a versenyszférában 30 ezer munkahelyre nem találtak megfelelő munkaerőt. Ennek oka álláspontja szerint a szakképzett munkaerő hiánya és a növekvő elvándorlás.

Az LMP szerint a kormány mesterségesen tartja dolgozói szegénységben az embereket és azt várják, hogy a közmunka további "ész nélküli felduzzasztása" helyett a kormány azon dolgozzon, hogy a munkából tisztességesen meg lehessen élni Magyarországon.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
Egy dolog biztos,ezt az országot is azok tartják el,akik a termelőmunkában dolgoznak.
Mindenki másnak akkor lehetne,és oly mértékben bért emelni,ahogy ezeknek az
embereknek nő a jövedelmük.Egyébként bedőlés,ami nyomon is követhető.
Ezen bérek emeléséért kellene mindenkinek felemelnie szavát,aztán ha megvan,
lehetne osztozkodni,de addig nincs min. A hiány további növelése megoldás?
coni
@Lepényleső: Minden kifizetett 1 Ft munkabér után 1Forintot kap az állam. Azaz nem a termelőmunka tartja el az országot. A tanárok, orvosok nélkül pedig nem lehetne termelni. Vannak országok akik fényesen megélnek termelő munka nélkül, de a lényeg a hatékonyság és nem az hogy szolgáltató, pénzügyi, oktató, vagy termelő munkát végez valaki. Hanem hogy valamilyen társadalmi értéket hozzon létre.
Lepényleső
@coni: Az 1 forint munkabért milyen alapból fizetik ki az orvosnak,tanárnak,rendőrnek,
katonának,mentősnek,óvónőnek,tűzoltónak,egyéb a közért dolgozónak? A legvégén
nem az állam áll? Az állami bevételek legfőbb forrása pedig nem az adók,illetékek,mindegy
minek nevezzük? Tisztában vagyok vele,hogy járulékot épp úgy fizetnek mint mindenki,de az
alapfizetésük is állami bevételből van. Ha az adóbehajtást termelőmunkának vesszük,én
akkor is csak részben tudok Önnek igazat adni,de győzzön meg az igazáról,azt elkerülve,
hogy munkájukra szükség van,mert ezt sohasem firtattam.
coni
@Lepényleső: egy fodrász sem "termel" de nem is az állam fizeti a bérét, ahogy az eladó, idegenvezető stb. sem termel, de a versenyszférában dolgozik.
Az állam Magyarországon valóban sokkal többe kerül mint a térség többi országában, de nem azért mert az orvosok és a tanárok keresete magasabb...
cs.n.
@nemjoezigy: Szerintem sem jó a cím, itt elsősorban közmunkásokról van szó, akik fizetését 2011. szept 1-től vitték mélyen minimálbér alá. Én akkor közmunkás voltam, nem igazán tetszett nekem sem, hogy másodrendűként kezelnek, aki még minimálbért (vagy megfelelő végzettséggel garantált bérminimumot) se kaphat. És akinek az nem tetszik, hogy százezreknek külön törvény írja elő a minimálisnál is alacsonyabb fizetést, az "beállt a kórusba"?
Csath Magdolna amúgy eléggé elfogult a kormány felé, Ferge meg másfelé, Róna az oké. :)
Lepényleső
@coni: Szó szerint,igazad van,ám amit írtam azt érted így is,hogy pontatlanul fogalmaztam?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.