Várhatóan január végétől igényelhetik a három gyermeket vállaló családok a bankoknál a 10+10 millió forintos családi otthonteremtési kedvezmény (csok) támogatást – közölte a Bankmonitor alapító-ügyvezetője szerdán az M1 aktuális csatorna hírfolyamában.

Sándorfi Balázs hozzátette, hogy részletkérdésekben még folynak az egyeztetések. Ezek lezárását, és a feladatra való saját felkészülésüket követően tudják majd a bankok fogadni az igénylőket.

Előreláthatólag a 10+10 millió forintos támogatást 7-8 pénzintézet folyósítja. Ezek lefedik a magyarországi bankpiac 80-85 százalékát, de a kör még bővülhet – jegyezte meg az ügyvezető.

Sándorfi Balázs elmondása szerint nem fordul elő sehol a világon, hogy kihirdetnek egy rendelkezést, és bankok már 4-5 nap múlva tudják kínálni az új terméket ügyfeleiknek. A részletek egyeztetése időigényes, a nyitott kérdéseket szakszerűen le kell zárni, az új feladatra megfelelően fel kell készülni – mutatott rá.

Jelezte, hogy a 10+10 millió forintos csok igénylése a múlt évhez hasonlóan maximum 30 ezer forintba kerülhet az ügyfeleknek.

A támogatásból Budapesten jelenleg egy új építésű 75 négyzetméteres lakás árának fele, vidéken, például Debrecenben pedig ugyanekkora lakás mintegy kétharmada finanszírozható.

Emlékeztetett arra, hogy a támogatást azok a házaspárok kaphatják meg, akik vállalnak három gyermeket, vagy már van három gyermekük. Emellett az utóbbi esetben a házaspár egyik tagjának negyven év alattinak kell lennie. Abban az esetben, amikor már van három gyerek a családban, mindkét szülő életkora 40 év felett is lehet.

Sándorfi Balázs jelezte: az érdeklődők számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy külön telefonszámot tart fenn, amelyen tájékoztatást kaphatnak a felmerülő kérdéseikre.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Ahogy hallom, nem az a gond, hogy az újat még nem lehet igényelni, hanem az, hogy a régit sem.
(Nálunk ez éppen lezajlott, szerencsére.) Vannak olyan családok, akik már összegyűjtötték a szükséges igazolásokat, ezek mind pénzbe kerülnek és 15 napos lejárati határidősek, megegyeztek az eladóval, és a bank nem fogadja be a kérelmet, mert a régi már nem él, és az új még nem él.
karma1
@JAJMÁR: @Mirabilis: Isten ments belepni ebbe a 10 millios buliba! Olyan szivatas, ami a csovon kifer! Ha nem teljesitetted a 3 gyereket, 10 es es ket honap lejarta utan MINDENT vissza kell fizetni egyosszegben, kamatostul! Es nincs pardon akkor sem, ha peldaul anyuka megszuli a ket gyermeket, es a masodiknal komplikacio merul fel, anyuka a legjobb akarata mellett sem tudja megszulni a 3.-at, ezt NEM fogadja el a bank oknak, ugyhogy ha nem tudjak visszafizetni a majdnem 20 millara dagadt koltsegeket, akkor uszik a lakas, kerulhetnek 2 gyerekkel is az utcara!!! Ez nem szol semmi masrol, mint arrol, hogy ez lesz a masodik devizahitel-tipusu megnyomoritas!
(Az info egy ilyen ugyletekkel foglalkozo rokontol jott, aki devizahitelesek problemajaval is foglalkozik).

A masik rohadt nagy kerdes, amit Mirabilis vetett fel, hogy hol van ennek a fedezete, mert ez a penz ki kell hogy menjen a koltsegvetesbol a maganszemely szamlajara, ingatlanvasarlasra.
Es ki biztositja a szulok (vagy apuka) teljes foglalkoztatasat a 10 evre? Kozmunkasok kizarva!
papa.49
Fütyisz módszer találtunk egy gombot, most varrunk hozzá egy komplett öltönyt, felöltővel))))))
Ja de anyag nincs, se cérna se varrógép, de majd lesz valahogy))))))))))))
JAJMÁR
@karma1: 21:28 A két meglévő gyerekhez vették fel a szocpolt, a régi tv. alapján. Hitelt nem kellett, volt megtakarításuk, meg szülői támogatás (kac,kac) Ők így vettek egy 2,5 szobás panelt, de jó helyen, közel az egyetemhez. Még karácsony előtt a nyilászárókat is kicserélték, úgy gondolkodnak, hogy inkább spórolnak még pár évig, ezt is újítgatják, majd eladják és vesznek családit.
Viszont rendkívül bonyolult a rendszer. Mindenféle igazolások - energ.tanúsítvány, NAV.Eb, földhivatal, értékbecslés,gyerekeknek személyi, ügyvéd, az ellenérték meglétének igazolása, a szocpol összegének megállapítása is bonyolult, sok mindentől függ. A szocpol az üzlet legvégén, kiegészíti a vételárat. Mi is izgultunk, mert kb. 50 oldal a szocpol igénylése, 50 oldal a hitelé - a 0 Ft-os hitelt is igényelni kell, csak így adják a szocpolt - és mindig találtak valami kifogásolni valót. Az uccsó pillanatban tették rá a bélyegzőt az igénylésre. 2 nappal később, előlről kellett volna kezdeni, mert az igazolások határideje lejárt volna. Karácsony után írták alá az ügyvédnél a véső papírt. (Januárban pedig már nem élt a törvény.)
Most képzeld el, hogy vannak, akik már csomó mindent beszereztek, kitöltöttek, bevitték a bankba, ahol közölték, hogy nem fogadják be, mert ez a törvény már nincs. Az is lehet, hogy a befogadottakat is elutasítják, ha nem bírálták el tavaly.
Az újhoz más nyomtatvány kell, mások a feltételek. Minimum 30-50e Ft elveszett nekik, - kb. ennyi a sok illetékköteles igazolás - meg a rengeteg utánajárás, az eladót is és a vevőt is megszívatják.
Egyébként mi örülünk a csok-nak, a másik fiamék is akartak venni, de ők elhalasztották a tavaszra. (Pedig már mondtam nekik, hogy nekik "kitaposott" útjuk lesz, de hát mégse :) )

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.