A Fővárosi Törvényszék elutasította a Mahir Cityposter Kft. ideiglenes intézkedés elrendelésére irányuló kérelmét. A cég azt kérte, hogy a bíróság tiltsa el az önkormányzatot a kihelyezett hirdetőoszlopok bontásától – közölte a törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

A még december 14-én megszületett nem jogerős végzés előzménye, hogy a peres felek 2006. szeptember 28-án szerződést kötöttek utcabútorok telepítésére, üzemeltetésére és reklámcélú hasznosítására, ám ezt az önkormányzat tavaly októberben felmondta. A cég novemberben keresetet nyújtott be az önkormányzattal szemben a felmondó jognyilatkozat érvénytelenségének megállapítására, és kérte, a bíróság állapítsa meg, hogy továbbra is fennáll a szerződés szerinti közterület-használati jogosultsága.

Ezzel egyidejűleg a kft. ideiglenes intézkedés iránti kérelmet is előterjesztett, egyebek mellett azt kérve, hogy a bíróság tiltsa el az alperest a szerződés alapján kihelyezett utcabútorok bontásától, valamint kötelezze arra, hogy változatlanul biztosítsa a szerződés szerinti használati jogosultságát. Ezt a kérelmet utasította el a törvényszék, a kérelmet ugyanis megalapozatlannak találta.

A törvényszék közleményében emlékeztetett: a bíróság a jogszabály értelmében "akkor rendelheti el ideiglenes intézkedéssel az arra irányuló kérelem teljesítését, ha ez közvetlenül fenyegető kár elhárítása, vagy a jogvitára okot adó állapot változatlan fenntartása, illetve a kérelmező különös méltánylást érdemlő jogvédelme érdekében szükséges, és az intézkedéssel okozott hátrány nem haladja meg az intézkedéssel okozott előnyöket".

Hozzátették: a kérelmet megalapozó tényeket valószínűsíteni kell. A bíróság azonban nem találta "valószínűsítettnek" a cég azon hivatkozását, amely szerint helyrehozhatatlan károkat okozna a felperesnek az utcabútorok eltávolítása. A Mahir Cityposter Kft. "ugyanis csupán állította, de nem valószínűsítette, hogy a tulajdonában lévő hirdetőoszlopok csak azok végleges állagsérelmével bonthatók el, és eredeti állapotukban nem helyezhetők ki újra".

A bíróság az indokolásban kifejtette, ennek ellentmond, hogy a cég által csatolt műszaki leírás a hagyományos kis oszlopok esetében kifejezetten mobil használhatóságot ír elő, alapozás nélkül. Ugyanakkor a Mahir Cityposter Kft. az ettől eltérő szerkezetű oszlopok esetében sem valószínűsítette, hogy bontásuk az állag végleges sérelmével járna. A bíróság nem találta megalapozottnak a műemlék jellegű oszlopokra való hasonló hivatkozást sem.

A bíróság a közvetlenül fenyegető kár fennállását megállapíthatónak találta azáltal, hogy a felperes a hirdetésre vonatkozó szerződéseit nem tudja teljesíteni, illetve elesik az ettől várható bevételtől.

Nem állapította meg ugyanakkor azt a feltételt, hogy az okozott hátrány ne haladja meg az intézkedéssel elérhető előnyöket. A törvényszék szerint az önkormányzat ugyanis "a felmondásra figyelemmel nyilvánvalóan nem várja a továbbiakban a felperestől a szerződés teljesítését, illetve a hirdetési felületeket hasznosítani kívánja". Hozzátették: a felmondásban a felperes 60 napos határidőt kapott az utcabútorok elszállítására azzal a figyelmeztetéssel, hogy utána az önkormányzat fog a hirdetőoszlopok eltávolításáról és megfelelő tárolásáról gondoskodni. A bíróság szerint a cég a szerződés megszüntetésére felkészülhetett, így a kár enyhítéséhez szükséges intézkedéseket megtehette volna.

A törvényszék arra is kitért, hogy a cég kérelmében a jogvitára okot adó állapot változatlan fenntartásának szükségességére és a különös méltánylást érdemlő jogvédelem szükségességére nem hivatkozott, ilyet a bíróság sem talált megállapíthatónak.

Megjegyezték, hogy a felek közötti jogvita érdemi elbírálására irányuló per folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

A Mahir hirdetőoszlopainak elszállítása múlt hétvégén kezdődött meg. A cég válaszul úgy döntött, hogy biztonsági őröket állíttat az oszlopokhoz. Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok vasárnap az MTI-nek azt mondta: a Fővárosi Önkormányzat a rendőrség segítségét kéri, mert a cég akadályozza a bontást.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Érdekes dolog ez!
Az Andrássy út a világörökség része, a hirdetőoszlopaival együtt. Mi lesz, ha Simicska perel?
A zászló kicsit Simicskának leng, mert 25 éves szerződést, 10 év után bontottak fel.
Hmm... a napokban hogy verték a nyálukat, hogy a T-com szerződést bontott Á-T-kossal.
Simicska is azóta lett szar ember, mióta megmondta magánvéleményét Orbánról. Vagy ez nem azonos bírálat alá esik?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
@dr. prédikátor: Ne gúnyolódj a bíróságon, hogy független, van azoknak éppen elég baja az utóbbi időben a "szabadságjogok elburjánzása" miatt!
Most hogy döntsön szerencsétlen bíró, mikor ilyen következménye van, ha az ország első embere kerül gyanúba hogy egy bizonyos biológiai anyagformában rekedt meg a fejlődése. Lala, lesz ebből még biológus per is!
magyarbakancs
@Mangu: Tudni tudtam de nem kell ezt azért megkérdezni?
mariaberta
Kíváncsi vagyok, meddig tart Simicska türelme.
zoom
Az a baj, hogy kiütközik a magyar mentalitás.
Az eladható és megvehető emberek összezárnak. (Mert a magyarnak van ára - megvehető és eladható. Tisztelet a kivételnek!)
Ma kommunisták, holnap nácik, holnapután megint kommunisták, aztán megint nácik - NULLA elvhűség, csak ráfordulnak az éppen tejelő tőgyre.
De mi a haszna egy haszontalan népségnek?
Sanyi2015
@Desischado: Nem fogja, annál neki több esze van.
Azokból a milliárdokból, amit eddig összeszedett élete végéig vígan megél még akkor is, ha minden cége becsődöl. Miért kockáztatná a nyugodt öregkort, esetleg még a börtönt is?
Desischado
@Sanyi2015: Én is ettől tartok. De vádalku van, és ahogy elnézem, orbánék nem nyugszanak addig, amíg minden üzletből ki nem szorítják. Üzlet nélkül is megél vígan, szóval van alapja, annak amit mondasz. De simicska nem az a fajta, aki jámboran tűri, hogy kicsinálják. Ezért reménykedem egy picit.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.