Több mint öt éve, 2009 júliusában volt utoljára ennél alacsonyabb a nemzetközi tartalékok értéke, 2014 végéhez képest pedig egy év alatt 4,256 milliárd euróval csökkent a tartalékok összege a múlt évben – közölte az MNB.

Az euróban denominált lakossági állampapír lejárattal együtt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és a Magyar Államkincstár (MÁK) devizaműveletei 1,6 milliárd euróval apasztották a tartalékokat.

Hatalmas összeg tűnt el a devizatartalékból

A csökkenés fennmaradó részének nagyját az ÁKK jegybanknál vezetett számláján bekövetkezett keresztárfolyam mozgás okozta, míg az MNB lakossági devizahitelek forintosításához kötődő devizaswap ügyleteinek lejáratai csaknem 200 millió euróval, míg az egyhetes devizalikviditást nyújtó jegybanki swapügyletek mintegy 500 millió euróval csökkentették a devizatartalékot. – adott magyarázatot a hiány okára a Matolcsy György vezette MNB.

Emellett olyan egyéb tényezők is hozzájárultak a tartalékok mérséklődéséhez, mint a devizakamat fizetések és devizatartaléknak a keresztárfolyam-változásokhoz köthető átértékelődése – közölte pénteken a jegybank.

113 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
- Rabbi, 4 milliárd euro hiányzik a kasszából! Mi tévő legyek?
- Tedd vissza fiam.

És ez már nem vicc.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
spu00
@Mézike: Már közelítünk a valósághoz..A törvényileg előírt ny.járulék 12%. 97-ben 8% befizetését tették manyupba, 4% maradt központi ny.alapban .S ezt már Önök plusz jövedelemnek vették, s hála imájukba foglalták HORN GYULA nevét, gondolom még most is.Tehát Önöket csak átverték.
A számlaszám érdektelen, mert a nyugdíj számítás az utolsó évek jövedelmén alapul.
Próbáljon meg kiszámítani egy 12%-s járulékkal mennyi nyugdíjat lehetne fizetni. Van 4,2 millió dolgozó, átlag fizetés 200 ezer, 12% 24.000. 3,6 millió nyugdíjas van, kb. 28.000 Ft. jut egy főre, az átlag nyugdíj 96.000 ha jól tudom. Ha bele gondol, hogy az elmúlt 45 évben hogy alakultak a fizetések, akkor túl szépeket írtam.
Csak megjegyzem 1998-ban 13.000 Ft. volt a minimál nyugdíj, melyet Orbán megduplázott. s ugyan ez vonatkozott a bérre is.
spu00
@Mézike: Érdekes módon a nemzetközi minősítő intézeteknél nem így tudják. Az elmúlt 5 évben 15-20 milliárd kamatot és tőke törlesztést fizetett ki az MNB, s mégis nagyobb a tartaléka az országnak, mint aminek lenni kell, hogy jó fizető államnak tartsák. Tudják 2008 szept.-ben voltunk fizetés képtelenek, amitől most nagyon távol vagyunk.
De kesergést ebben a témában a semmiért. A 2002-10 közöttiért lehetne.
Mézike
@spu00: Akkor elmondom még egyszer!
Az összes 12 %-ot fizettem a közösbe. A saját magam részére pedig annyit amennyiről a szerződésem szólt.
Pont nekünk akik a 12 % on felül fizettünk a magunk részére ígérte a fidesz kormány az egyéni számlát ahol a befizetett összegeket elkönyvelik. Nem az állami nyugdíjról beszélek. hanem amit azon felül fizettünk!
zöldszem
@Mézike: Vaknak meséled, hogy milyen a szivárvány.
petike
@spu00: Csak az az érdekes, hogy a manyup kasszáknál lévő befektetések hozamot termeltek.
Még akkor is, ha a főnököd (a geciorbán)azt hazudta, hogy eltőzsdézik a pénzt.
Mondom konkrétan: Az én számlámon 1 millió volt akkor, amikor geciorbán az ellopás mellett döntött.
Az eltőzsdézéssel most (4 év után, úgy, hogy csak tavaly tettem bele 12 ezret)
1.880.000, azaz egymillió-nyolcszáznyolcvanezer van nyilvántartva.
Nem beszélve arról, hogy a pénzt beletolták az államadósságba, ami ezzel egészen 1%-ot csökkent, hogy aztán az elbaszott forint miatt 2 hónap múlva ugyan ott legyen, mint előtte.
Magyarán, az ország nem lett volna rosszabb helyzetben, ha nem csökkentik az államadósságot, de azt a pénzt lehetett volna értelmes dolgokra (egészségügy, oktatás, munkahely) fordítani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.