Szabó István szerint az egész magyar filmszakma megítélésére kedvező hatással lesz, hogy Nemes Jeles László Saul fia című filmje hétfőre virradóra Golden Globe-díjat kapott Los Angelesben a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

A Golden Globe felhívhatja a figyelmet több másik, az utóbbi időben készült magyar filmre is, köztük Fekete Ibolya Anyám és egyéb futóbolondok című mozijára, Gárdos Péter Hajnali lázára vagy Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című művére, ezekre a díj hatására talán jobban odafigyel a világ

- fogalmazott az Oscar-díjas filmrendező az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Hozzátette: tapasztalatai szerint az utóbbi időben csökkent a magyar filmek iránti érdeklődés, és ami még nagyobb baj, hogy Magyarországon is ez a helyzet.

Remélem, a Saul fia sikere hatására a nézők visszaszoknak a mozikba, amikor magyar filmeket vetítenek.

Szabó István kiemelte: a Saul fia stílusán lehet látni azt a fajta technikai szabadságot, amelyet az elektronika jelent a modern filmkészítésben.

A film újdonsága éppen a formája. Amit elmond, arról már sok filmet készítettek, megrázó és pontos könyvek születtek a holokausztról, gondolok például Primo Levi beszámolóira. Úgy érzem, a Saul fia már ennek a tudásnak a segítségével találta meg azt a formát, amivel kifejezte a történetet, és ez remekül sikerült, aminek csak örülni lehet

- mondta.

A rendező – akinek korábban két filmjét, a Redl ezredest 1986-ban, a Hanussent 1989-ben jelölték a Golden Globe-ra – úgy vélte, a díj valóban az Oscar-díj előszobája. Szabó István megemlítette, hogy a Csodálatos Júlia című filmjének főszereplője, Annette Bening alakításáért 2005-ben Golden Globe-díjat kapott, majd Oscarra is jelölték.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.