A Mahir Cityposter Kft. újra ideiglenes intézkedést kért a hirdetőoszlopok bontásának leállítására és az eredeti állapot helyreállításának elrendelésére a cég és a Fővárosi Önkormányzat közötti per első tárgyalási napján, hétfőn, mert a Mahir szerint az általuk szakszerűtlennek tartott oszlopbontás miatt új helyzet állt elő a köztük és a főváros közötti jogvitában.

A Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumában zajló perben – amely a főváros és a Mahir közötti területhasználati szerződés felmondása miatt zajlik – a bíróság korábban már elutasított hasonló Mahir-kérelmet. A most benyújtott kérelemről az átadott dokumentumok áttanulmányozása után a bíró – közlése szerint – sürgősen dönt.

A beadványok ismertetésekor elhangzott, hogy a főváros 2006-ban írt ki pályázatot közterületi reklámhordozók telepítésére, amelyet a Mahir nyert el, és a szerződési feltételeket a főváros szabta meg. A szerződésben 621 plusz 51 hirdetőoszlop felállítása szerepelt, továbbá internetszolgáltató és a levegő minőségét jelző oszlopokat is fel kellett szerelnie a Mahirnek. Az internetes oszlopok számát a bíró – a szerződés alapján – 25-ben jelölte meg, míg a főváros jogi képviselője 40 oszlopról beszélt a tárgyaláson. A levegő minőségét jelző oszlopok száma – egybehangzóan – 5 volt.

A Fővárosi Önkormányzat múlt év őszén rendkívüli felmondással vetett véget a szerződésnek. A felmondási okok között szerepelt, hogy a Mahir nem a szerződésben meghatározott helyszíneken és számban helyezte el az oszlopokat, illetve a légszennyezésmérők nem a helyi levegő minőségét, hanem a szaktárca által mért adatokat közvetítették. További kifogás volt az, hogy az internetet szolgáltató oszlopok csak wifi-jeleket sugároznak – hangzott el.

Magyar György, a Mahir jogi képviselője arról beszélt, hogy szerződést felmondani csak annak megsértése, illetve jogszabálysértés miatt lehet. A főváros viszont saját rendeletére hivatkozik, amely 2013-ban, tehát a szerződés megkötése után született, és mindössze arról szól, hogy miképpen lehet területhasználatot adni egy vállalkozásnak – tette hozzá. A főváros jogi képviselői erre úgy reagáltak, hogy 2006-ban is hatályban volt egy hasonló rendelet, amely szó szerint tartalmazta a későbbi rendeletből idézett szöveget, amely szerint felmondható a szerződés.

A Mahir szakszerűtlennek tartja az oszlopok bontását, amit a főváros vitat. Az oszlopok bontása miatt eddig – 120 lebontott oszloppal számolva – 6-60 millió forint kárt okozott a Mahirnek. Egy új oszlop ára nettó 700 ezer forint. A hirdetők sorra mondják fel a Mahirrel kötött szerződéseiket, ebből eddig nettó 250 millió forint a kár. A lebontott 120 oszlop tavalyi árbevétele 44 millió forint volt. Az összes oszlopra számolva a bevételkiesés évi 364 millió forint. A szerződésből hátra lévő 15 évre a Mahir kára 5,5-17 milliárd forintra tehető, de a veszteséget még pontosítani fogja a cég – mondta a jogi képviselő.

A bíró közölte, hogy a kért döntés sürgősségével egyetért, és a most átadott dokumentumok tanulmányozása után meg is hozza a döntését, mégpedig a felek újabb meghallgatása nélkül teszi ezt. Magát az ügyet a haszonbérlet és a dologbérlet szabályai szerint bírálja majd el.

A következő tárgyalási nap március elsején lesz.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bundi
@Csizmás Kond: bocsi cicus ez így nem teljesen igaz...nem kellet volna elbontani...sem jogszabály sem a szerződés nem kötelezi őket erre...a jó erkölcsbe ütközés meg?...
propeller.hu/itthon/3182755-amikor-meg-kocsis-mate-lex-simicskat
olvasgasd...
"A Simicska-cég Mahír Cityposter kft már régóta üzemelteti a hirdetőoszlopait a kerületben, és városszerte. Tudva levő ugye, hogy régi nagy fideszes mutyiról van szó. 2013-ig az illetékes bizottság az engedélyt az ellenzék szórványos tiltakozása mellett évente hosszabbította meg."
A közterületen végezhető tevékenységeket egy önkormányzati rendelet szabályozza (a 18/2013-as, jelenlegi formája itt). Ez a rendelet 2013. április 24-én lépett hatályba, ennek ellenére már a 2013-as évben négyszer módosult. Ezek közül az utolsó módosítás érdekes: a reklámrendelet megalkotásához utolsó napi kézbesítéssel csapta hozzá Kocsis Máté előterjesztő ezt a Lex Simicskának bizonyult módosítást, amelyben a hirdetőoszlopok maximális engedélyét 3 évről 10 évre emeli"
olvashatod eredetiben is:
jozsefvaros.hu/tu_dokumentumok/3622_20131218_javaslat_a_jozsefvarosi_reklamrendelet.pdf
és a kiegészítés:
jozsefvaros.hu/tu_dokumentumok/3650_20131218_javaslat_a_jozsefvarosi_reklamrendelet.pdf
előterjesztő Kocsis "jóerkölcsű" Máté...
ennyit a fideszesek jó erkölcséről...ez 2013 dec 18-án volt...ezt hogy lehet a gyurcsánybajnaira tolni?
Csizmás Kond
@bundi: ...a lényeg hogy már a cirkusz megvan...még csak a kenyér hiányzik.
bundi
@Csizmás Kond: és fog is egy darabig...mert amit kenyérre lehetne költeni azt a kártérítésekre...stadionokra, előnytelen szerződésekre...nyugdíjara...(és a sor hosszú) kell költeni...és ez nem fog sajna javulni...
wagabund
azt hittem rosszul hallok...

...a hírolvasó bemondta, -a Fővárosnak vissza kell állítani az összes elbontott hirdetőoszlopot...- a mai elsőfokú ítélet szerint...

...itt valami tévedés van...ahogy Shrek mondaná a filmben, a mese szerint másik ítéletet kellett volna felolvasni...ilyen trehányságot ...hová jutottunk?
Bercifiu
Talán tisztázni kellene az oszlopok tulajdonjogát, mivel azok már közel száz éve léteznek.
Nem gondolom, hogy az eredeti tulajdonos él, de jogutódja biztos van. Simi csak bérli, vagy esetleg újat telepített, tehát ki kellett volna deríteni a tulajdont, s aztán herdálni a közpénzt.
Remélem ez tapló fejébe kerül.
kukac50
Ez az oszlopháború aljasság Orbán részéről. Miért nem fordult a bírósághoz Ő,hogy megszüntesse a szerződést.Simicskával.
Tarlóst felhasználta aljassága végrehajtásához. Tarlósnak meg kellett volna tagadni,hiszen azt nem tudta elérni,hogy az eddigi működéshez szükséges összeget megkapja a főváros.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.