Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Bankszövetség a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntését, amely során a hivatal négymilliárd forintos büntetést szabott ki a szövetség BankAdat elnevezésű szolgáltatása miatt – közölte a bankszövetség kedden az MTI-vel.

A szakmai szervezet a közleményében hozzátette: a GVH döntése jogilag és szakmailag értelmezhetetlen, olyan hibás feltételezéseken és következtetéseken alapul, amelyek figyelmen kívül hagyják a piaci verseny működését.

A büntetést fizető bankszektor és a bankszövetség a döntésből eredő kötelezettségeinek eleget tesz, de igénybe fog venni minden hazai és nemzetközi jogorvoslati lehetőséget, mivel elfogadhatatlannak tartja azt – írták.

A BankAdat szolgáltatást 2000 nyarán kormányzati igényre alakította ki a magyar bankszektor, a szabályozó hatóságok tudtával, a felügyelet pénzügyi támogatásával és jogkövető szándékkal – idézik fel. Működését a bankfelügyelet adatokkal segítette, kimutatásait a gazdasági kérdésekkel foglalkozó minisztériumok is rendszeresen kérték és felhasználták – emlékeztetnek a közleményben.

A BankAdat rendszerhez hasonló adatbázisok létjogosultságát az Országgyűlés is elismerte, amikor 2015-ben jogszabályt alkotott, és lehetővé tette, hogy ilyen adatbázist a Magyar Bankszövetség is működtessen – olvasható a tájékoztatásban.

Az adatok között ügyfélszintű, banktitoknak minősülő vagy árazásra vonatkozó információk sohasem szerepeltek, a BankAdat szolgáltatás az egyes bankok portfólió szintű, gyakran és széles körben kommunikált adatait összesítette. A szolgáltatás lehetővé tette, hogy hatékonyan valósuljon meg az egyes bankok jogszabály által előírt minősítése, a gazdasági növekedés tervezése, a piaci rések feltárása és új pénzügyi termékek fejlesztése – fejtette ki a bankszövetség.

A GVH eljárása során versenyjogsértést vagy káros piaci hatást nem bizonyított be. A BankAdat versenysemleges, sőt működtetése a piaci versenyt segíti. A lakossági és a vállalati ügyfelek az egyre bővülő banki szolgáltatásokon keresztül haszonélvezői voltak ennek a korszerű adatszolgáltatásnak. Mindezeket a versenyjoggal foglalkozó magyar ügyvédi irodák sora és a versenyjogi szempontból Európában mérvadó szervezet (az RBB Economics) szakértői véleménye is megerősítette – áll a bankszövetség közleményében.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) keddi döntésével négymilliárd forint bírságot szabott ki a Magyar Bankszövetségre és 15 millió forintra bírságolta a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt-t információs kartell miatt. A GVH tájékoztatása szerint a bankszövetség – a bankárképző közreműködésével – 12 éven át a verseny korlátozására alkalmas módon működtette a BankAdat adatbázist, így lehetővé tette a bankok számára, hogy egyedi, üzleti titoknak minősülő, stratégiai adatokat osszanak meg egymással. A hatóság álláspontja szerint a BankAdat keretében megvalósult információáramlás horizontális információcserének minősül, amely sérti mind a magyar, mind az uniós versenyjogi szabályokat.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
mit nem hallok? ...ezek lázadoznak?... mi van itt...egy újabb trehányság? a hatalom egy kicsit nem néz oda, és máris nyílik a csipájuk..

nem elég szégyen a Simicska oszlopait visszaállítani, erre még a bankok is beszólnak? nemáááá..
dr. prédikátor
Akkor hogy is van ez??? Az orrbán kormány utasítására???Na ne má!!!
Toby
@dr. prédikátor: Amihez ezek a patkányok hozzáérnek, azonnal rohadi kezd ! Ellenséget csináltak a bankokból, - némelyik meg is érdemelte - azonban oda háttérmegállapodások is kellettek, hogy a bankok begörbüljenek, csak arra vagyok kíváncs, hogy szólnak a háttérmegállapodások !
kukac50
Orbán utasítására? Hogy lehet? Diktátortól nem függetlenek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.