A miskolci Hermann Ottó gimnázium nemrégiben kétségbeesett nyílt levelet írt, melyben az oktatás állapota miatt aggódtak. Most a budapesti Teleki Blanka Gimnázium csatlakozott hozzájuk egy közleménnyel, melyet a nevelőtestület egyhangúan elfogadott.

Örömmel tölt el bennünket a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levele, s ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy megtörték a tanártársadalmat nyomasztó csendet.

Mi, a Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium nevelőtestülete nyílt szavazással döntöttünk arról, hogy támogatjuk miskolci kollégáink kiállását, és csatlakozunk követeléseikhez. Az oktatás-nevelés minden érintettje (diák-tanár-szülő, NOKS, technikai dolgozók) Emberi Erőforrás, a közös jövőnk. Ezt a forrást a jelenlegi oktatáspolitika fizikailag-idegileg és anyagilag kizsigereli. Tiltakozunk oktatási rendszerünk diktatórikus és egész pályás letámadása ellen!

 - írták, majd közölték követeléseiket:

Valódi reformokat követelünk a gyakorló pedagógusok szakmai szervezeteivel történő egyeztetéssel, továbbá követeljük a reformok feltételeinek előzetes megteremtését, és felmenő rendszerű bevezetését!

Követeljük a diákok és a tanárok óraszámának csökkentését!

Követeljük a NAT tantárgyi követelményeinek a 21. századra való adaptálását, a lexikális ismeretanyag csökkentését, a diákok szabad idejének és gyermekkorának visszaadását!

Követeljük a hátrányos helyzetű diákok állami forrásból való rendszeres ösztöndíjazását az egyenlő esélyek megteremtése és a társadalmi mobilitás érdekében!

Követeljük az IKT korszerűsítését minden oktatási intézményben!

Követeljük a tankönyvválasztás szabadságát!

Követeljük a mindennapos testnevelés feltételeinek biztosítását!

Követeljük az oktatás finanszírozásának európai átlaghoz való igazítását!

Követeljük az iskolák gazdasági önállóságának és az intézményvezetők igazgatói jogköreinek visszaállítását, a KLIK megszüntetését!

Mind a tanulás, mind a tanítás alkotómunka, amit nem lehet bürokratikus indikátorokkal minősíteni. Követeljük a pedagógus-életpályamodell és -minősítés, valamint a tanfelügyeleti ellenőrzés átalakítását, immáron a valóságos oktatási feltételek figyelembevételével.

Követeljük a személyiségi jogok tiszteletben tartását, és a felügyelettel kapcsolatos dokumentumoknak az OH informatikai felületén való rögzítésének leállítását!

Követeljük a pedagógus bértábla minimálbér-követésének visszaállítását, a tanári fizetéseknek az értelmiségi léthez szükséges szintre emelését.

Követeljük a tanárellenes, 40-60%-os fizetésemelésekről szóló, a közvéleményt félrevezető bejelentések leállítását. A több évtizede pályán lévő kollégák bére néhány ezer forinttal, vagy egyáltalán nem növekedett a pályamodell bevezetése óta.

Követeljük a túlmunka díjazásának visszaállítását!

Követeljük az oktatás teljes dolgozói körének a bérrendezését : a pedagógusok munkáját segítő iskolatitkároknak, rendszergazdáknak, az iskolák működését biztosító karbantartóknak, takarítóknak.

Követeljük, hogy az elvont NOKS-státuszokat (szabadidő-szervező, gyermek- és ifjúságvédelmi felelős, gazdasági ügyintéző) állítsák vissza!

A levél végén az iskola kijelenti: szolidáris az egészségügyben dolgozókkal, és követelik munkájuk anyagi-erkölcsi megbecsülését.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toby
@eszegfu: Sajna nem saját termés, de nekem is tetszik, sőt, fidesznyik femilynél voltam locsolkodni tavaly és nekik is teszett !
eszegfu
@Toby: Nem baj! Akkor az "őrzésért"!:))
nemjoezigy
Hajrá pedagógusok, hajrá egészségügyiek!
Mint állami "alkalmazottaknak" Önöknek kell először lépni, mert ott van a (z egyik) legnagyobb bérkülönbség a beosztások közt.
Ott vannak az ország vezetők, akik nem érdemelnek annyit amennyit adnak maguknak, (én maximum átlagbéren tartanám őket!)
És ott vannak Önök akiket mindig kihasználnak, akik ellen uszítják a többi polgárt, hogy mennyi béremeléseket kapnak, pedig azok csak ígéretek!
Remélhetőleg előbb utóbb az átlagpolgár nem az iskolai szünetek miatti szabadidők alapján fogja a tanárokat emlegetni, hanem a minőségi munkájuk, az átlagpolgár gyerekeinek a tanítása miatt. Talán eljut majd odáig (az átlagpolgár), hogy a tanárban segítőt, a gyerekének a jobb jövő megalapozását látja, nem pedig ellenséget, ahogy ezt a kormány az oktatásügyön keresztül sugallja!
Amiket leírtak az jogos követelés az átlagpolgár érdekeiért van, és nem öncélú!
Ugyanígy van az egészségügyben is, az Ő követeléseik is mind az átlagpolgár érdekét szolgálja!
Bocsánat a sok átlagpolgározás miatt, de nagyon meg akartam különböztetni a szerintem normális embereket az ország vezetőitől, a (kő)gazdagoktól, akik okozták és okozzák ezt a helyzetet, mert nekik ott vannak a VIP kórházak, a fizetős iskolák a kivételezések.
ők csak annyit tudnak a Népről, a Magyarországi állapotokról, hogy onnan veszik el a pénzt, akár EU-s, akár adó Ft-ok!
Rajtunk élősködnek.

Az ellenzék nem tugja elzavarni ezt a kártékony rablóbandát, csak a nép!
Az ellenzéknek meg azon kellene gondolkodni, hogy kit ajánlanának az ország élére!
Semmi esetre sem pártkatona kell, hanem humánus, civil szakember, pl Róna Péter!
Angkor01
Egyszerűen érthetetlen a kormány oktatáspolitikája és /vagy egészségügyi eszement tombolása.A csoda az , hogy a lakosság tűri ezt,pedig a szomszédoknál Romániában már régen szakszerűen kezelik ezt rendszerhibát, vizsgálják a korrupt vezetőiket.
agnes200
Romániában nyilván nem tenyerelt rá az összes tévécsatornára az állam. Szerintem a sajtószabadságon múlik legalább 70-80%-ban, hogy meddig tűr egy ország. Hogy eljut-e a tömegekhez a valós információ.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.