Magyarország a világon a harmadik, Európában pedig az első helyen áll az elhízottak aránya alapján felállított listán – közölte a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság főtitkára az M1 aktuális csatornán szombaton.

Pados Gyula az elhízás kezelésével, vagyis obezitológiával foglalkozó szervezet képviseletében elmondta: a világon arányaiban Magyarországon él a legtöbb elhízott ember az Egyesült Államok és Mexikó után.

Magyar siker: Európa-elsők vagyunk az elhízásban

Az okok összetettek, nem csupán arról van szó, hogy a magyar étrend hagyományosan zsírban gazdag. A legújabb kutatások szerint a szénhidrát, amelyből a tészta, a fehér kenyér, a rizs, a krumpli és a gyümölcsök sokat tartalmaznak, kicsivel nagyobb szerepet is játszik az elhízásban, mint a zsír – ismertette.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@KERKA: Nézd én világ életemben utáltam a zsíros húsokat, húsok közül csak a fehér húst szeretem annyira hogy pl. a csirke, vagy más szárnyasból is csak a mellehúsát eszem meg... A disznóhúsból is csak a karaj, esetleg comb , vagy ilyen, mégis cukorbeteg lettem 15 éve, pedig még azt se mondhatom hogy nem ettem főzelékeket, mert minden fajtáját szeretem... Akkor miért is világéletemben fizikai melót végeztem, sőt lehet mondani nehéz fizikai melót, akkor miért is ja és közben ne feledjük hogy évtizedeken keresztül 12-14 órát melóztam...Már 3. éve inzulinnal kell élnem, a 181 cm magassághoz 104 kg. tartozik úgy 1971 óta, amikor lefogytam 89 kg. 2014 januárban a kórházban, a szél is majd elvitt, és még azt se mondhatom hogy elhanyagoltam volna az egészséget, mert míg ki nem derült hogy cukros lettem évente adtam vért is...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
Elsősorban nem esztétikai hanem egészségi kérdés az elhízás. Betegségek sorát okozza!

Sajnos túl sok finomított alapanyag épült be az étkezésbe. Tudom, hogy unalmas már a teljes kiőrlésű... stb., de itt a megoldás!
Egy csomó elfeledett gabona, zöldség létezik, és nem is annyira drágák.
A kenyér és péksütemény, ha teljes kiőrlésű is, vagy ha rozsos és magvas is, de ha túlteng az étkezésben, akkor hizlal, de legalább ásványi anyagok, vitaminok is vannak benne. Minél finomítottabb egy termék, annál haszontalanabb, és a szervezet üzenetet küld, hogy még, még, hiszen nem kapja meg a szükséges tápanyagokat. Ezért hizlalnak jobban a finomított dolgok, de nem táplálnak.

Nagyon finom köreteket lehet készíteni, mindenféle zöldséggel párosítva, a bulgurból. = búza , a gersliből = árpa, a kölesből, de jó beilleszteni a rízsparét, zabot, és v. álgabonákat: hajdina, kuszmusz, amarant -tésztákhoz a teljes kiőrlésű búza, -graham- rozs stb. liszteket, rengeteg vitamin és ásványi anyag van bennük.

A krumpli mellett pedig ott van a batáta sokféle fajtája, és a csicsóka, meg a tökfélék. Én libazsírral szoktam húsokat sütni, a zöldségekhez pedig kókuszolajat használok. Az étolajnál a házi zsír sokkal jobb. Fel kellene fedezni az elfeledett zöldségeket, - még nagyon sokféle van - és kevesebb kenyérfélét enni.
Ja, cukor helyett Sztívia - nekem van növényem, de boltban is lehet kapni ilyen tartósított édesítőt.
Sóból sem a finomított, hanem a parajdi sót kellene használni, mert a szervezetnek szüksége van rá.
papa.49
@KERKA: Látod én is így vagyok ezzel betartom az előírt diétát mégis van hogy ,,liftezik,, a cukrom, és a doktornő se tudja megmagyarázni miért, itt van mindjárt a tegnapi nap reggel ettem beadtam az inzulint elmentem melózni, nem jött össze a dolog úgy ahogy én akartam, jól felmérgeltem magam, délben 11 volt a cukrom miközben reggel 7 órakor ettem meg a szokásos kajámat, és adtam be az inzulint, este 6 órakor meg már 4.6 volt csak...Tulajdonképp senki nem tudja mikor miért annyi amennyi, függ hogy ideges vagy-e, vagy sokat dolgozol, de szerintem még az időjárás is befolyásolja az értékeket...
KERKA
@JAJMÁR: Szuper! ismerem őket, mindet használom. Holnap példul csicsóka leves lesz . A kókusz olaj, vagy zsír tökéletes minden ételbe. A teába kávéba nem édesítő tablettát teszek hanem sztíviát. A zabpehely sokkal olcsóbb, mint a zabliszt, ezért megveszem a nagy zacskó zabpelyhet és itthon megőrlöm.
JAJMÁR
@KERKA: 14:22 Ugye, milyen finomak.?Tegnap meg csicseriborsó leves volt nálam, az is finom :)
Én is így állítom elő a zablisztet :))))))
varirmag
A zabpehelyből finom gyümölcsös kekszet szoktunk sütni.
Olcsó,finom,nem hízlal !
Szörnyű hogy a fotón levők mind fiatalok !
KERKA
@varirmag:a zabpelyhes kekszhez kapsz a LIDL áruházban "sodium bicarbonate" azaz szódabikarbóna port, de ez nem szúrós ízű és illatu. Ott van, ahol a sütőpor is, kék a zacskója.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.