Tudjuk, hogy mit akarnak a taxisok, de jogosak-e a követeléseik? Van-e a személyszállítók egyéni bajain túlmutató nézőpontja a hétfőn elindult eseményeknek, és ha igen, akkor mi az?

Gulyás Márton, a Slejm videóblog szerkesztője ezeket a kérdéseket válaszolja meg friss videóriportjában.

Felküldte drónját a város fölé, hogy ebből a látványos perspektívából mutassa be és magyarázza el, mi is zajlik most Budapesten.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
Pedig reggel én még azt reméltem, hogy ez valaminek az elindítója lesz! A nap végére elveszett a remény!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verum
A lényeg: az államnak a versenyfeltételeket kell megteremteni és nem betiltani a konkurenciát.
A taxisok rosszul kezdték. Nem tudom, tudatlanságból, vagy tudatosan, de ez sajnos így vesztésre van ítélve.
bencemacska
Pedig reggel én még azt reméltem, hogy ez valaminek az elindítója lesz! A nap végére elveszett a remény!
human
@bencemacska: Én meg a szerveződő össz szakszervezeti összefogástól remélek hasonlót. De lehet, hogy én is naiv vagyok. Ahogy emlékszem az igazi forradalmakat mindig az értelmiség kezdeményezte és hozzá a tömeget a polgárság és a munkások adták.
bencemacska
@human: Nagyon nehéz a szakszervezeti vezetők dolga, mert nagyon sokszor a tagság követeli a határozottabb kiállást, de amikor cselekedni kell, nem biztos, hogy ott lesznek!
Én a 80-as évek szakszervezeti változásaiban megtapasztaltam azt, amit a múltkor Gallóné kénytelen volt kimondani : Nem nehéz megszervezni egy megmozdulást, sztrájkot, amíg az az eltervezésnél tart, de végzetes lesz, ha a megvalósításnál veszi észre a szervező, hogy eltűnt a tagság mögüle.
human
@bencemacska: Ezt fel lehet szerintem mérni. Vannak gyűlések. Ott akár névtelen szavazással lehet jelezni, hogy ki lenne hajlandó sztrájkolni. Még ha 1-2 spion van is a szakszervezetekben az ő szavazatuk jelentősen nem torzítaná az eredményt. Az elég gyerekes lenne, ha valaki nagy szájjal mondja, hogy benne van és mégsem vesz részt benne.
bencemacska
@human: Sok ember fél, sokat a családja beszél le, stb, de a megjelenésre egy százfős csoportból marad 10, az nagy leégés. Jobb nem megtartani a sztrájkot, mert nem használ, hanem árt.
És még haragudni sem szabad rájuk, mert mindenkinek szabad gyávának lenni, és meg is lehet őket érteni! A hangadók. lelkesek maradnak, de az kevés!!! A tömegben van az erő!
Az ilyen megmozdulás csak akkor lehet eredményes, ha tömegeket tud maga mögött!!!
human
@bencemacska: Ne mond már, hogy egy elvileg felnőtt ember nem tudja eldönteni, hogy vállalhat egy ilyet vagy sem. Persze, beszéljen a családjával, de utána tán csak tudja mit akar.
A "kedvencem" az volt, mikor valaki azt írta, hogy ő nem hajlandó olyan tüntetésre menni, ahol kevesebben lesznek 10 ezernél. Ha mindenki a másikra vár ott soha nem fog történni semmi.
bencemacska
@human: Nagyon sok a megfélemlített ember. Pl. mióta KLIK van, a pedagógust csak egyszer kell kirúgni. Az vonatkozik az ország összes iskolájára, mivel az egyházi iskolák túl lojálisak, alapítványi meg kevés van!
Én meg pont fordítva gondolkodom, azért megyek el, hogy többen legyünk!!!
verum
A lényege, hogy: "Az 1990-es taxisblokádot nem lehet uberelni." ;-)
human
@bencemacska: De én nem arról beszéltem, hogy nincs megfélemlítés, nem tartanak a kirúgástól. Én arról beszéltem, hogy fel lehet mérni hányan vennének részt valójában sztrájkban. Aki nem meri vállalni az nemmel szavaz akár titkos szavazáson is. Ennyire egyszerű. Ezek után el tudja dönteni a szakszervezet, hogy érdemes-e belefogni.
eugen4402
Mi a lényege? Az, hogy múlik az idő, a Szilícium-völgy kiütéssel nyerte a meccset Vlagyimir Iljics ellen. A lyoni takácsok még fellázadtak, a céhmesterek sem örvendeztek, sőt a zsurnaliszták, nyomdászok, hírlapkihordók sem tapsolnak, amikor a technikai fejlődés folytán lassacskán feleslegessé válnak. Még mindig jobb, mintha háborúznánk...
JAJMÁR
'Az államnak azokat a feltételeket kellene megteremteni, hogy a piac továbbra is szabályozott legyen, az átmenet pedig zökkenőmentesebb, hogy az évtizedek óta taxizásból élő, az állami szabályozás miatt magukat magas költségbeverő taxisok egyik napról a másikra ne veszíthessék el egzisztenciájukat.

A taxisok kiállásában nem azt kell meglátni, hogy na, tessék, a sudribunkók nem képesek elviselni a versenyt. Itt a kiszolgáltatottság,és az érdekvédelem hiánya az, ami a lényeg. Ahogy már az idézett közleményeikben is olvashatjuk, az érdekvédelmi szervezetek semmit se cselekedtek, s ebben, sokan ismerhetünk magunkra, egymásra. Ahogy ma egy tantestület nem tud változást elérni az oktatás riasztó állapotában, és egyetlen ápolónőre nem lehet ráterhelni az egészségügy hiányosságainak felelősségét, úgy 60-80 taxis sem tudja elérni azt a változást, amire szükség lenne.'

Jó a narrátorszöveg, nagyjából ez a lényeg szerintem, amit kiírtam, - nem szó szerint - de sok mindent megmagyaráz.
(Legalábbis nekem, aki most hallottam először az Uber-ről)
verőce21
@JAJMÁR: (09:57) Elég sommás véleményed van ahhoz képest, "aki most hallottam először az Uber-ről"! Már megint úgy butaság az egész amit írsz!
Mi az, hogy a "...magukat magas költségbeverő taxisok"? Minden más vállalkozáskezdés sokkal nagyobb költségbe kerül, mint 600K.
JAJMÁR
@verőce21: 19:06 A sommás véleményem annyi volt Uber ügyben, hogy "jó a narrátorszöveg" a videó alatt!
De előrelátóan gondolva arra, hogy jön a Verőce aki meg nem hallgatja, de véleményt biztos mond, hát legalább okosodjon abból, amit kiírok belőle - kiírtam a fenti pár mondatot - :))))))) Ezeket megtalálod kb. 1,35' és 2' kezdési idősávokban, ha mégis meghallgatnád :)
A "magukat magas költségbeverő taxisok" szavakat is megleled ott :)
verőce21
@JAJMÁR: (20:48) És azt nem "hallottad ki belőle", hogy a sárga taxisok 420 Ft-os benzinárnál kibuliztak maguknak egy magas tarifát, és ezt akarják megőrizni alacsony benzinárnál is, lehetőleg versenytársak nélkül?
JAJMÁR
@verőce21: 05:11 Ezt belőled hallottam ki, és le is írod, amerre jársz, nekem nem kell!
(De talán kérd meg a kormányodat, hogy szállítsák le a tarifájukat, és mindjárt versenyképesek lesznek!)
verőce21
@JAJMÁR: (10:39) Vagy adják el a fürdőmedencéjüket a taxisok és lesz miből etetni a gyerekeiket. :)
JAJMÁR
@verőce21: Nocsak, bennfentes vagy a taxisoknál? Netán odajársz úszni? :D

Add fel Mylord, vesztettél! :)
verőce21
@JAJMÁR: (13:43) Nem én vesztettem, hanem a sárga taxisok. És mindenki, aki a pártjukat fogja. Vagy politikai tőkét remélt kovácsolni a jogellenes magatartásukból.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.