Az Uber-sofőrök továbbra is fokozott ellenőrzésre számíthatnak, és a szankciók is emelkedhetnek, ha nem javul jogszabálykövetési hajlandóságuk – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára kedden, Budapesten.

A tárca adózással és a munkahelyvédelmi akciótervvel kapcsolatos sajtótájékoztatóján Pankucsi Zoltán kérdésre elmondta: mivel az adóhatósági ellenőrzések kockázatkezelésen alapulnak, és az eddigi tapasztalatok szerint az Uber-sofőröknél gyakorlatilag 100 százalékos a "bukási arány", kijelenthető, hogy kockázatos adózókról van szó, ezért a Nemzeti Adó-és Vámhivatal külön utasítás nélkül is folytatja az ellenőrzéseket ebben a körben.

A jelenlegi szankció 1 millió forint is lehet attól függően, hogy magánszemélyről vagy cégről van szó – ismertette.

A helyettes államtitkár szerint Magyarországon minden, megosztáson alapuló internetes szolgáltató képes adókötelezettségét teljesíteni. Nincs olyan specialitás ebben a tevékenységben, amit a magyar adójogszabályok ne tudnának kezelni – tette hozzá.

Példaként elmondta: az Uber-sofőrök többnyire nem főállásban dolgoznak, a kisadózók tételes adóját, a katát pedig pont erre találták ki. Ez az egyik legegyszerűbb adónem, rendkívül olcsó, ha valaki főállás mellett Uber-sofőr, havi 25 ezer forintot kell befizetnie – fejtette ki. Mint fogalmazott, annyit várnak el az Uber-sofőröktől, hogy a számukra előírt minimális adókötelezettséget teljesítsék.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Havi 25 ezret, amikor csak alkalmi pilóták ? Stadionokra, lézerekre, tró-gánokra, saját lábon álló orbáncokra ? Anyátokat adóztassátok, de úgy rendesen, hogy fütyüljön is neki az a bizonyos !
Szeparepa2
Idióták... az Uber sofőrök egy globális nemzetközi rendszer tagjai, így nem adókötelesek, hanem max abban az országban, ahol az Uber működik operatíve és effektíve... Az idióta taxisok tótágast is állhatnak, akkor is MARAD AZ UBER... jobb lesz beletörődni... A taxisok inkább a kormány ellen tüntessenek, hogy csökkentse az irreális, szánalmasan magas terheiket...
kukac50
A kormány egyenlő esélyt biztosítson a taxisoknak és az Ubernek!
Amit egyiktől megkövetel azt követelje meg a másiktól is!
Az egyiknek megszabja a tarifát akkor szabja meg a másiknak is, amit az egyiknek kell fizetni ugyanazokat fizesse az uber is. Egyforma járulék és egyforma adófizetés legyen kötelező mind a két cégre.Csak akkor lesznek versenyképesek egymással szemben ha egyenlő esélyt biztosítunk mind a két cégnek.
Törvénytelen ugyanazt a szolgáltatást nyújtók közötti helyzetbehozás az ubereseknek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél