A Figyelő Online módosításokkal közölte Soros György Wirtschaftswoche magazinnak adott hosszú interjúját, melyben Angela Merkel és Orbán Viktor politikájáról is beszél. Előbbiét a volt befektetési guru az euroválság és a megszorítási politika miatt bírálta, Orbán Viktorét pedig nagyjából mindenért.

Soros úgy látja, hogy Merkel a szabad világ kancellárja, aki a migrációs krízis esetében már nem akarta követni a közhangulatot, mivel felismerte, hogy a krízis

az EU szétesését is okozhatja, először a belső határok nélküli schengeni rendszer felbomlásával, majd végül a közös piac tönkretételével. Bátor kezdeményezést tett a közhangulat megváltoztatására. Sajnos, a terv nem volt megfelelően előkészítve.

Soros kifejezetten értékeli azt, hogy a migrációs krízisben Merkel akár saját pozícióját is hajlandó volt kockára tenni:

A migrációs kérdésben azonban az európai elvek alapján cselekedett, és kész volt kockára tenni vezető szerepét. Rászolgált azok támogatására, akik osztják az általa képviselt elveket és értékeket. Ez engem igen megérintett.

Az unió sorsa azonban éppen a németek kezében van, az ő feladatuk a szétesés megakadályozása:

Valójában a németek azok, akik megakadályozhatják, hogy Merkel vészterhes előrejelzése valósággá váljon. Úgy gondolom, hogy Merkel vezetésével a németek hegemón helyzetbe kerültek. Ezt azonban kevés áldozat árán szerezték meg. Rendszerint a hegemón helyzetben lévőknek nemcsak a saját érdekeiket kell figyelembe venniük, hanem azokét is, akik a védelmük alatt állnak.

A migrációs válság kapcsán Soros kritizálja a közös migrációs politika hiányát és a kíméletlen nemzeti érdekérvényesítést:

A menekültek növekvő beáramlása emiatt egy kezelhető problémából egy súlyos politikai válsággá alakult át. Minden tagállam önző módon a saját érdekeivel foglalkozott, gyakran mások érdekeivel szemben cselekedett. Ez pánikot váltott ki a menedékkérők, a közvélemény, illetve a jog és a rend betartásáért felelős hatóságok körében. A fő vesztesek azonban a menedékkérők.

Ehhez a volt befektetési guru hozzátette, hogy a migrációt azért övezi nagyfokú bizalmatlanság Kelet-Európában,

mert a világnak ezen részén a nyitott társadalom nem rendelkezik erős gyökerekkel. Orbán Viktor magyar miniszterelnök az általa vallott magyar és keresztény identitás alapelveit helyezi előtérbe. A nemzeti identitás vallással való ötvözése, rövidtávon, hatásos keveréknek tűnik. És Orbán ebben nincs egyedül

- így érvelt Soros, aki a magyar és a lengyel politika fejleményei között is párhuzamot vont, mondván

Bár Kaczyński és Orbán igen különböző emberek, az általuk áhított rezsimek, nagyon hasonlítanak egymáshoz. Úgy látom, arra törekszenek, hogy kihasználják az etnikai és vallási nacionalizmust, az elzárkózást, annak érdekében, hogy állandósítsák hatalmukat. Bizonyos értelemben azt a fajta színlelt demokráciát állítanák vissza, amely az I. és a II. világháború között Horthy Magyarországát és Piłsudski marsall Lengyelországát jellemezte.

Soros szerint egyébként nem igaz Orbán Viktor miniszterelnök azon vádja, mely szerint Soros menekültügyi javaslatai révén muzulmánok árasztanák el az országot:

Mi egy olyan közös európai menedékjogi politikát támogatunk, amely a nemzeti helyett az európai határok megerősítésére vonatkozna, és amely lehetővé tenné, hogy a menedékkérők biztonságos, rendezett módon és olyan ütemben érkezzenek az EU-ba, amekkora mennyiséget az unió fel tud szívni.

Soros a saját migrációs tervét az AAA besorolás terhére kötvénykibocsátásból, azaz adósságból finanszírozná.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Nem igaz, hogy Orbán azt a fajta színlelt demokráciát állítaná vissza, amely az I. és a II. világháború között Horthy Magyarországát jellemezte. Orbán a feudális abszolutizmust szeretné visszacsempészni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.