2018. január 1-jén hatályba lép az új taxirendelet, amely előírja, hogy csak taxisok uberezhetnek Magyarországon. ifj. Lomnici Zoltán beszélt erről a közmédiának.

ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1-nek elmondta, hogy 2018. január elsején lép ténylegesen hatályba a 176/2015-ös kormányrendelet, amely előírja, hogy csak taxisok uberezhetnek Magyarországon.

Ez azt jelentené, hogy amennyiben a sárga autó egy cég kötelékébe tartozik, akkor a taxis – aki vezetésszakmailag jóval képzettebb, mint egy Uber-sofőr – saját privát autójával vesz majd részt a személyszállításban.

Arról is beszélt, hogy

az Európai Parlament üzent a magyar taxisoknak, miszerint a szervezet kiáll a modern technológiák mellett is. Ráadásul a 2006- os EK-irányelv és a 2007-es EK-rendelet rendelkezik a belső piacról és a személyszállításról, és mindkét norma abba az irányba mutat, hogy a modern technológiáknak van létjogosultsága .

Lomnici elmondta, hogy a tevékenység, melyet az Uber is végez nem illegális, mivel személyszállítást lehet folytatni; ilyen a telekocsi szolgáltatás, vagy a sofőrszolgálat is, de több mint 13 ezer család megélhetéséről van szó. Viszont nincs olyan ország, ahol hosszú távon ki lehet zárni, hogy e technológiák megjelenjenek, de fontos, hogy szervezett jogi keretek közé szorítsuk a szabályozást.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Előbb utóbb a taxisok miatt tiltják be az internetet. Csak kijárási tilalom ne legyen mert abból megint taxis sztrájk lesz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szókrakész
@Yoda69: Ennyit is ér Lézer Jani.
Ő egy Úr.
Szókrakész
@Eriksson: És tuti, hogy jó pár fideszesnek van valami részesedése az Uberben.
Különben nem védenék őket és nem 2018-tól lenne változás. Oldja meg a következő kormány.
Addig a fidesz égisze alatt még szabad a rablás, adócsalás.

Itt miért nem hoztak visszamenőleges hatályú törvényt?
Szeparepa2
Nagy szerencse, hogy nem széles társadalmi kört érintő a probléma. Hiszen ma az átlag magyar, pláne a csóró magyar, SOHA ismétlem soha nem használ taxit.. esetleg élet-halál szintű vészhelyzetben néha... Magyarországon a felső tízezer, a cégek és a turisták használják a taxi szolgáltatást kb 99%-ban és a maradék összessen 1%-ban kb a nép. Egyszerűen megszűnt létezni az átlagember számára a taxi, amióta irerreális aljas és embertelen tarifákkal "szolgáltat" (leszarom hogy miért, az az ő bajuk) tehát a magyar többségi társadalmat nem érinti ez a probléma. Azonban az uber már inkább... mivel Ubert viszont inkább az átlagember használ, mert elérhetőbb sokkal, de ez sem túl széles társadalmi réteget. Egy szokásos aljas, dilettáns, igazságtalan náci "megoldás" amilyeneket a hazaáruló orbáni agyhalott söpredék kínál általában, nem lesz jó eme rétegnek és azért pár tízezer embert kitesz ez is... nos ha ők (pláne ha a szimpatizánsaik is és akiket felháborít az egész ügy) is lemennek az utcára, többen lesznek mint a taxisok... én szóltam...
Eriksson
@Szókrakész: Egyértelmű, élén Trócsányival.
Ha fideszék mindent secperc alatt le tudnak rendezni úgy, ahogy azt az érdekük kívánja, akár visszamenőleg törvényt módosítva is, akkor egyszer a büdös életben hozhatnának olyat is, ami a magyar munkahelyeket védi. Tiltsák ki az Ubert. Úgy, ahogy már több ország is megtette Európában.
Eriksson
@Szeparepa2: Most állj a sarkadra kedves Szeparepa2. Ne a taxisokat támadd, hanem velük zavartasd el a kormányt. Mert a taxisok nem azért drágák, mert át akarják adni a helyüket a sokkal olcsóbb Ubernek, hanem azért, mert nekik sokkal tetemesebb költségeik vannak az állam jóvoltából. Ergo: Képtelenek olcsóbbak lenni.
Az is elgondolkodtató, hogy egy amerikai magánvállalkozás hogy tehet szert olyan pozícióra Magyarországon, hogy lehetetlenné tudjon tenni egy nagy multú személyszállító céget.
Szeparepa2
@Eriksson: Igen, valójában a hazaáruló fosztogató parazita orbánmaffia ellen kéne tüntetniük nem az uber ellen... szánalmas az egész.. Orbán és rablóbandája sanyargatja sarcolja őket, tette szinte lehetetlenné a szokásos idióta dilettáns náci szabályaival.. fesd sárgára mert egy idióta dilettáns barom csicska kitalálta egy íróasztalnál, nyelvével orbán seggében... igen valóban a kormány ellen kell tüntetniük és elkergetni ezt a fosztogató hazaáruló rablóbandát... de nem túl messzire kergetni, csak a fegyházakba... életfogytra...
Eriksson
@Szeparepa2: Higgadj le.
Első lépésként kitiltatni az Ubert. Ha erre nem hajlandó a kormány, akkor már lehet őket támadni, hogy miért is nem?
kukac50
Ha a Taxisoknak kell droszt pénzt fizetni akkor az ubereseknek is kelljen!
Egyenlő szolgáltatás egyenlő fizetési kötelezettség!
csak akkor lehet versenyeztetés ha azonosak a feltételek, még az adózásban is!
wagabund
már írtam, tessünk megsasolni, ki jegyzi itt az ubert?

megvan?

naugye.
wagabund
@kukac50: minden szavad igaz...minden sor aranyat ér, mert nagy igazság..

-ha a taxisnak lenne modern hívórendszere, akkor nem kellene droszt(sem)
-a sárgák is szolgáltassanak egyenlően, akkor pont egyenlő lesz a fizetési kötelezettség.
-a versenyeztetéshez nem kell elszaladni apucihoz a parlamentbe, hanem versenyezni kell.

javaslom, nézz szét a világban , hogy' is működik távolabbi (civilizált)országokban a (versenyképes)személyfuvarozás...
...uberrel békességben...sőt, csak az uber maradt életben. a verseny(piac) szelektált.

de egyébként tényleg mindenben igazad van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ha már eddig legörgetett...