Értesültem, hogy eldöntöttétek, nem nézitek meg a Saul fiát. Nem azért nem nézitek meg, mert

* nem szoktatok moziba járni,
* vagy mert megvárjátok, hogy játssza a tévé,
* esetleg azért, mert nincs rá keret,
* vagy mert idő és energia hiányában nem tudtok minden filmet megnézni, csak azokat, amelyek biztosan a kánon részei lesznek (most ugorjunk át azon az apróságon, hogy akármit is csináltok, Cannes, a Golden Globe és az Oscar-jelölés után a Saul fia máris a kánon része).

Ha jól értem, vagy az a bajotok, hogy túl sokan beszélnek a Saul fiáról, és akkor ti nehogy már beálljatok a sorba, vagy a témaválasztással van bajotok, ezért bojkottáljátok a filmet. Ezt szűrtem le kommentárjaitokból.

Kedves antiszemiták, ostobák és korlátoltak!

Az a problémátok, és akkor most nagyjából felidézem úgynevezett érveiteket, hogy a zsidók (értitek, a tudjukkik) csinálták a tudjukkiknek, aztán a tudjukkik még díjakat is osztottak neki minden létező fórumon. Nyilván csak azért, hogy benneteket idegesítsenek és az orrotok alá dörgöljék, hogy bezzeg ti nem vagytok tudjukkik, viszont a Saul fia a ti pénzetekből, de nem nektek készült. Elmondtátok sokszor, már a hülye is tudja a nótát: ti igazi árja magyarok vagytok, csorgó nyállal várjátok a szép, heroikus magyar filmeket, amelyek nem fekszenek be a Novák Előd által „holokausztiparnak” nevezett izé dübörgésébe. És ami még ennél is fontosabb, távolról sem emlékeztetnek benneteket azokra a bűnökre, amelyeket őseitek elkövettek. Minek is tanulni a múltból, igaz?

No de az van, kedves antiszemiták és ostobák, hogy a Saul fia nem holokausztfilm. Vagy nem úgy holokausztfilm, ahogy azt ti gondoljátok. Ha a Leleplező könyvújságon és a Mindenegybenblogon kívül olvasnátok valami értelmeset, esetleg elvonszolnátok magatokat a moziba, tudnátok, kikből álltak és mivel foglalkoztak a Sonderkommandók. Értenétek, miről szól ez a film, és mennyire bonyolult ez az egész.

Nyilván tényleg nem fogjátok megnézni a Sault – és erre még büszkék is lesztek. De én azért kísérletet teszek most a dolog elmagyarázására.

A Saul fia egy időtlen film, amely a holokauszt és a haláltábor díszletei között mutatja meg, hogy a létért, az életért folytatott küzdelem, a reménytelenség, a kényszer hogyan irtja a lelkünket, és hogy a vég, a teljes züllés kapujában hogyan kapaszkodunk minden apró emberi szalmaszálba. Minden apró emberségbe, az erkölcs maradékaiba, hogyan harcolunk egyetlen szimbolikus temetésért, miközben embertársaink hulláit égetjük és hamvaikat lapátoljuk.

A Saul fiában nehéz lenne abszolút jót és abszolút rosszat találni, noha a főgonoszokat és a rossz forrását bármikor meg tudjuk nevezni – már ha nem vagyunk nácik vagy vészesen antiszemiták. De nem ez a lényeg. A lényeg, hogy ül az ember a moziban és arra gondol: miért érzem azt a mechanikus, ipari ürességet, amit Saul érezhet? Hogy lehet egy ilyen helyzetet ép ésszel túlélni? Hogy képes ez a film, átadni a semmit és ezáltal teljesen lebénítani az embert? Hogy válhatok szinte eggyé egy arccal, amely egyszerre szimpatikus, sajnálatra méltó és rettenetes?

Kedves antiszemiták, ostobák és korlátoltak!

Nyomasztó, szörnyű film ez. De éppen az teszi naggyá, hogy a rosszat, az élet ellentmondásait, végső erkölcsi dilemmáit, bizonytalanságait tolja az arcunkba, olyan hihetetlen elemi erővel, hogy összerogyunk alatta és már jottányi erőnk sincs, hogy legalább egy kicsit felháborodjunk. A Saul fia agyonnyom, ahogy a szalmaszálakba kapaszkodó Sault is agyonnyomja az élet és az erkölcsi rossz.

Megértem, hogy nem akartok szembenézni ezzel a szörnyű érzéssel, nekem sem volt könnyű. De tudnotok kell, pont az esik el a legkönnyebben, aki nem tudja, hol csúszik a jég. Aki megnézi ezt a filmet, szembesül azzal, hogy a rosszaság, a gonoszság életünk része, és bizonyos körülmények között nem is biztos, hogy lesz erkölcsi lehetőségünk, esélyünk érdemben, ép ésszel harcolni ellene. Lehet, hogy csak megbomlott elménk maradványai harcolnak majd az emberség maradványaiért (hogy aztán megkapjuk: cserbenhagytuk az élőket a holtakért).

Ha nagy szavakat akarnék használni, valami olyasmit írnék, hogy a Saul fia az emberi lét mélységeiről szól. Arról a mocsokról, amelyet jobb szeretünk elhallgatni. Ezért nem egyszerű holokausztfilm ez, hanem sokkal több annál.

Ha elvonszolnátok magatokat a moziba, és elgondolkoznátok ezen, talán ti is jobb emberekké válhatnátok. Az mindannyiunknak sokat segítene. Nemcsak a zsidóságnak (bocsánat: a tudjukkiknek), hanem úgy alapvetően nekünk, embereknek.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

TASzSz
Abszolut korrekt gondolatmenet! Nekem József Attila sorai jutnak eszembe az egészről:

"Szép embertelenség. Csak egy kis darab
vékony ezüstrongy - valami szalag -
csüng keményen a bokor oldalán,
mert annyi mosoly, ölelés fönnakad
a világ ág-bogán."
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Rendkívül hiánypótló termék...nem készült még elég film a holokausztról. A baj csak az, hogy a Schindler listája nagyon magasra rakta a lécet. Persze próbálkozni lehet.
Csizmás Kond
...ez most úgy hangzik , mintha az élet valós oldalát, erkölcsét, ellentmondásait csak egy holokausztsuroló témával lehetne megérteni.
Nem Esztike, az élet nem csak a rosszban megélt emberi viselkedés részleteiből áll...a holokauszt az életnek ez csak egy könnyes pillanata, ami az élet filmjében csak egy kocka...
Az, hogy néhányan épp erre a filmkockára tesznek fel mindent az is csak egy jelenség...
vukkocska
@Hellcat: nem tudom, láttad-e ezt a "filmet". Mert igazán ez nem is film. Olyan, mintha Te is köztük lennél, velük együtt élnéd a történéseket, mert nem tudod magadat kivonni belőle. Én láttam. A moziban egyetlen üres hely sem volt. Vágni lehetett volna a csendet, a pattogatott kukoricás zacskók az első öt percben elhallgattak. A filmnek vége lett, mindenki ült a helyén, mindenki néma csendben olvasta a stáblistát. Nem igazán lehetett elolvasni, mert ahhoz több idő kellett volna. S nem is ez volt az érdekes, hanem a végén a döbbent csend. Akkor kezdtek (kezdtünk) mocorogni, amikor a nézőtéren már teljes fény volt. Mindenkinek ajánlom. Annak is, aki úgy indult neki, mint én, hogy igazán nem volt hozzá kedvem. Fáradt voltam, azt hittem, végig fogom aludni a filmet. Késő éjjel is még a film járt az agyamban.
Hellcat
@vukkocska: Köszönöm, de kihagyom. Tanulmányaim során a törikönyvből már rájöttem, hogy szörnyű esemény volt. Sokat olvastam a világháborúról...Nem igénylem viszont, hogy ezt a témát mindig az orrom alá dörgöljék. Elsőre is felfogtam, hogy rossz...
eugen4402
@vukkocska: Nagyjából ugyanilyen beszámolót hallottam a fiamtól, aki 22 évvel ezelőtt volt utoljára moziba, de tavaly nyáron, amikor itt bemutatták, elment. Azt mondta, nem bánta meg, mert élményben volt része...
Bercifiu
@Hellcat: a mostani elnyomott népről kellene filmet készíteni, ha valaki finanszírozná. Talán szólni kéne a rohadék Vajnának, Öcsi: a magyar életet kell bemutatni, nem az illegális bevételeket számolgatni.
Szókrakész
Cseles cikk!

Ilyenkor persze pro vagy kontra vetődnek rá az emberek, akiket aztán lehet listázni, kategorizálni, csoportosítani.
Ügyes!!!
TASzSz
Abszolut korrekt gondolatmenet! Nekem József Attila sorai jutnak eszembe az egészről:

"Szép embertelenség. Csak egy kis darab
vékony ezüstrongy - valami szalag -
csüng keményen a bokor oldalán,
mert annyi mosoly, ölelés fönnakad
a világ ág-bogán."
Rumcájsz
A sebek felszaggatása folyamatos fájdalmat okoz az izraelitáknak...

Miért kell állandóan verni a harangot, miért kell az őseik szenvedését reklámozni?
Miért nem törekszenek a társadaálmi békére?

A sebeket be kell kötni, nem nyalogatni!

70 éve megtörtént szörnyű események...
A II. világháborúban nem csak zsidókra szükséges emlékezni!
TASzSz
@Rumcájsz: Szerintem ez minden elmond:

"És ami még ennél is fontosabb, távolról sem emlékeztetnek benneteket azokra a bűnökre, amelyeket őseitek elkövettek. Minek is tanulni a múltból, igaz?"
kamazuka
Megvárom míg lecseng a doppergés.
Majd akkor megnézem.évek múltán.
Ma fontosabb feladataim vannak.
Toby
@Rumcájsz: Akiket érintett családi, rokoni szinten, ők nem így gondolják, a homo sapiens történetében ilyen mérvű népírtás, hamis, álnok, sunyi magyarázatok alapján, korábban soha nem volt.
Egy állam, amelyik nem védte meg polgárait, hanem ellenük tört !
Nem árt, ha időnként visszatér az emlékezet, figyelmeztetőként !
A kiírtottaknak semmi más " bűnük" nem volt, mint az, hogy zsidónak születtek !
gazdag dezső
Igen ! Nagy elismerés meg minden ilyenek! DE!! Miért ennyi sok ezzel a témával foglalkozó film???Lehetne filmet csinálni a Rákosi ideje alatt történtekről,vagy az országunkat megdaraboló egyezményről! Vagy a Németek hősies kitartása a Magyar bajtársakkal amikor visszavonulni voltak kénytelenek! Leverték az autóra kapaszkodó Magyar katonákat puskatussal!...Volna még sok ilyen téma!!!Azok is megérdemelnének néhány filmet,hogy ne feledje el senki,hogy hogyan is voltak ezek a dolgok?
eszegfu
@Toby: Valószinüleg a II. v.háboru idején élők nem felejtik el, szerintem inkább a fiatalabb korosztállyal kell megismertetni. Tudniuk kell: ehhez hasonló az emberiség történelmében ne forduljon elő többé! Én 18 éves koromban láttam erről egy dokumentum filmet...utána napokig nem ettem, annyira felkavart... a mai napig is emlékszem a szörnyü részletekre.
gazdag dezső
Még az unokám unokái idején is a holokausztról kell beszélni ?És a gulág ? Az semmi?Az 56-osok kivégzése,megtorlások ,az semmi?Miért is nem rendeződtek a régi határok az egyezmény 50 évre szólt?Németország újra egyesült Tajvan, Hokkaidó,is visszakerültek ,de Erdély ottmaradt a Románoknak,és a többi részek Szlovákia ,Ukrajna...meg tovább.Ezek mind megérdemelnének néhány szép emlékek felidézésére ,gyerekeknek a valós történelem megismerésére való filmet!!!Vagy,a kommunizmus több áldozatba került mint a II világháborúban elveszettek összesen !!!Erről miért nem készítenek filmet.Talán az igazság bemutatása szintén kaphatna néhány hasonló nagy elismerést!!!
gazdag dezső
Én is sajnálom,és remélem soha többé nem fordul már elő ilyen ,és ehhez hasonló dolog,de legyen már végre elég ezekből !!!Minden hétre jut valami ilyen ! Mint korábban is írtam lenne még sok olyan dolog ami megérne egy ilyen filmet.Kedves Vajna barátom ! Miért nem támogat egy ilyen a Magyarokat ért szomorú történésekről szóló filmet???Gondolom akkor is úgy volt hogy nem szavaztatták meg a háborúba való belépést,meg a zsidóság üldözését ,csak úgy a politikai elit döntötte el. Hát azokat kellene szidniuk,átkozniuk,mert a mostani korosztály csak sajnálkozni tud már,és elég mára már az hogy állandóan ez van porondon !!!Az hogy Sztálin,Lenin ,Rákosi miket tett ,azt már elfeledték ?Hogy Kádár elvtárs behívta az Oroszokat a saját népe ellen ,az semmi !!
Strong
nemzetközi siker övezi a filmet. akkor hagyjuk már azt, hogy itt ki és mit mond...

engem pl nem is érdekelnek a fikázó vélemények - egyszerűen továbbsiklok rajtuk...
Dr plágium
Láttam a filmet (legalábbis egy részét) megrázó volt. Méltán kapott díjat, nagyszerű volt rendezés, a főszereplő...Új szemszögből láttam, és átéreztem (nem vagyok zsidó), annyira valósághű és felkavaró volt, hogy bevallom a vége felé kimentem ... nem bírtam a feszültséget. Lehet, egyszer végig nézem. Ezzel együtt csak gratulálni tudok a film alkotóinak, remek művet alkottak.
Eriksson
Milyen kedves invitálás a filmhez a kedves Soós Eszter Petronella részéről.
Hát nem is tudom. Nem biztos, hogy megnézem ezek után, elment a kedvem tőle.
Sííva
Na ettől az írástól sem támadt kedvem, hogy esetleg megnézzem.
eugen4402
@Eriksson: Akkor ne nézd meg. Csak csukd le kis szemed, és hallgasd! Jobb füleddel, és a bal füleddel is... A kép majd megjelenik a lezárt szemhéjad mögött mélyen, benn, az agyad tiltott zónáiban...és nem bírod tovább.
gazdag dezső
Nem kell messzire menni mert még nem régen volt ,és nem beszélnek róla.A Szerb Horvát háború,és az ott elkövetett rémtettek!!S
Eriksson
@eugen4402: A drága Petronella így kezdi: "Kedves antiszemiták, ostobák és korlátoltak!" Aztán így folytatja: "Ha elvonszolnátok magatokat a moziba,"
És ha én egyik se vagyok? Akkor rám nem is vonatkozik a felszólítás. Igaz? Meg különben is: Azt nézek meg amit akarok, ebben nem fog befolyásolni egy liba. Pláne, ha ilyen szépen kér.
gazdag dezső
Nem kell messzire menni mert még nem régen volt ,és nem beszélnek róla.A Szerb Horvát háború,és az ott elkövetett rémtettek!!Sajnos azok is megtörténtek,és azt gondolom ,hogy ott is nagyon későn léptek be a rendcsinálásba.Arról ugyanúgy lehetne sokat beszélni,és filmeket csinálni ,mert még sokkal kegyetlenebb dolgok történtek!!
eugen4402
@Eriksson: Bocsáss meg, eltévedtem. Te a cikkhez szóltál hozzá, én a filmről beszéltem. Töredelmesen bevallom, az előbbi hsz.-em leírásakor eszembe se jutottak a "drága Petronella" szívhezszóló, invitáló (?) szavai, csak egy hozzáértő hangmérnök, akusztikai zseni magánvéleményét próbáltam tolmácsolni. Az a baj, hogy az ellentétek nem a hangeffektekben vannak elrejtve.
Eriksson
@eugen4402: A filmhez nem tudok szólni, mert még nem láttam. Jól elbeszéltünk egymás mellett. :)
kutyahűség
Az első sor után nem olvastam tovább.

Olyan ember, akinek a számára én, a névtelen kommentelő egy korlátolt, ostoba, antiszemita alak vagyok - holott fogalma sincs, miként vélekedem, miként gondolkodom, hogyan élek -, csak azért, mert nem visszhangzom az ő saulfiaajnározó szavait, az nálam intellektuálisan megbukott.

És köszi, megmaradok továbbra is szabad lelkű Embernek, csak mert nem nézem meg a Saul fia c. művet. Én döntök, jó? Köszi.
eugen4402
@Eriksson: Annyi baj legyen! Ennél nagyobb baj soha ne érjen bennünket.:-)
Kovács Béla
Annyi jó és annyi rossz Holokausztfeldolgozás megnézése után miért lennék én is antiszemnita, mert nem rohantam elsőnek látni a filmet.

-És ezzel a "tettemmel" miért vagyok én közelebb az őseim által elkövetett tettekhez, mint az áldozatok utódai, amikor megismétlik az őseik elleni tetteket, az 1967-es háborúban elfoglalt területek arab őslakosai ellen?
TASzSz
@kutyahűség: Azért csak nézd meg! Főleg ha Oscar-díjas lesz! Magyar film, s ez a lényeg...
Rockxy
A valóság művészi eszközökkel történő megmutatása nem változtat magán a valóságon és az emberek hozzáállásán.
A valóság akkor változik meg, ha az ember felismeri igazi önvalóját és tesz azért, hogy fejlődjön.
Hannes7
Minden esetre Soós Petronella a Propeller.hu-tól, antiszemitának szeretne látni minket, akik úgy döntenek, hogy nem nézik meg a „Saul fiát”, vagy megnézik, mint én is és esetleg, bármi kritikai észrevételük lenne a filmmel kapcsolatban. Petronellának csak az a vélemény elfogadható, aki glóriázik Nemes jeles filmje fölött.
Kétségtelenül egy kiváló alkotótótól származik a film. Sikerült megmutatni az emberirtás száraz mechanizmusának rettenetét, újszerű eszközrendszert is igénybe véve. Az alap szituáció azonban (hogy egy sonder-kommandos megtalálja a sok ezer között a saját fiát és annak holttestét akarja tisztességgel eltemetni) a szürreális környezetben sem reális. Nem hihető. Csak arra szolgál, hogy a sok embertelenség bemutatását lehetővé tegye. De így is jó a film. Habár nem biztos, hogy Oszkárt is érdemel. Kár, hogy a tehetséges rendező, érdeklődési körét mindjárt az egyetemes emberi problémák szintjére emeli. Ami számomra azt jelenti, hogy a magyar történelem, olyan kérdései, ami nem a zsidósággal kapcsolatosak, nem foglalkoztatják.
Engem személy szerint igen!
Talán jobb is, hogy az 1. világháború áldozatai, a Károlyi kormány iszonyatos baklövései és Kun Béla terrorja, majd a Trianon után a megszállt területek és a 2. világháború után a győztesek által visszafoglalt területek magyarságának sorsa, valamint a kommunisták kitelepítései, a magyarországi németek, szlovákok kitelepítése, a magyar középosztály likvidálása, 56-ról nem is beszélve, nem tartoznak a Nemes Jeles által feldolgozandó témák közé.
Viszont szükség volna olyan filmesekre is, akiket foglalkoztatnak ezek a történetek és azokat tanulságaikkal, komplexitásukban és ne m csupán nemzeti mázban képzelik el.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.