Az elhallgatott ÁFA-csalós kutatás után újabb nem nyilvános vizsgálat eredményeit fújta be a szél a Népszabadság szerkesztőségébe. Ezúttal az ÁNTSZ egy belső vizsgálatáról van szó, mely szerint minden második beteg olyan körülmények közé kerül, ahol nincsenek meg a gyógyításhoz szükséges alapvető feltételek.

Egy hatósági vizsgálat szerint Magyarországon nincs olyan kórház, amely megfelelne a gyógyítás minimális szakmai feltételeinek.

- már a felütés is igen kellemetlen, ahogy a folytatás sem megnyugtató:

A jelenleg érvényes szabályok szerint a fekvőbeteg-ellátó osztályok kétharmada nem felel meg a minimális feltételeknek sem. A száz vizsgált szolgáltató közül huszonkettő – összesen 149 szakmában – nem tudja biztosítani sem a közegészségügyi, sem a szakmai feltételeket. Azaz ennyi helyen nincs megfelelő kézmosási, fertőtlenítési lehetőség az orvosoknak, vagy hiá­nyoznak az ellátáshoz szükséges megfelelő eszközök. A szakhatóság adatai szerint a kórházak több mint 70 százalékában nincs kellő számú szakorvos, illetve szakdolgozó.

Az ellátási minimumfeltételekről 1995 óta van jogszabály, ám az ÁNTSZ pár éve felhagyott az ellenőrzéssel, melynek eredményeképpen

az intenzív és a sürgősségi ellátóhelyek közül pedig minden ötödiknek vannak meg az eszközei a biztonságos ellátáshoz.

Műhibaperekkel foglalkozó ügyvédek szerint a helyzet akkor válhat igazán súlyossá, amikor a bíróságok elkezdik a feltételeket is vizsgálni az ítéleteikben. Ezután radikálisan lerövidülhetnek a perek. Jelenleg azonban még

az él a bírók fejében, hogy a szakmai feltételek megléte vagy hiánya a közigazgatásra, legfeljebb az ÁNTSZ-re tartozik, s nem pedig a szakmai felelősség körébe.

Az Együtt máris jelezte: közérdekű adatigényléssel fordul az Emmihez és az ÁNTSZ-hez és követeli, hogy legyen nyilvános az ÁNTSZ kórházi jelentése.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hetöndöe
Magyarország egyre jobban teljesít...passzív eutanáziában.:-(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szókrakész
Azért öröm látni, hogy a fidesz így törődik velünk.
Megóvnak attól, hogy a migránsok, terroristák brutálisan öljenek meg minket,
ehelyett ők a saját halottjuknak tekintenek minket és egy humánusabb módszert dolgoztak ki megölésünkre.
A neve magyar eü. ellátás.
Desischado
@pmv.agnes: Tökéletesen egyetértünk. De úgy látom , félreértettél. Én arra akartam kilyukadni, hogy még ilyen apró szintű sincs a szolgáltatás, nemhogy a többi, amit felsoroltál!
pmv.agnes
@eugen4402: Nagyon jó volt rácsodálkozni erre a tapasztalatra.
eugen4402
@pmv.agnes: Köszönöm a véleményed, mert a többi hsz. ismeretében kissé furcsának tűnhet, hogy van kivétel , amelyik - sajnos - erősíti a szabályt. Bevallom, amikor elküldtem a tegnapi beírásomat, átfutott az agyamon, hogy kemény ledorongolásban részesülök miatta, de nem hazudtam. Minden osztálynak van ov. főorvosa, hidd el sok múlik azon, mennyire alkalmas a posztra, és azzal is tisztában vagyok, ha évről-évre kevesebb pénz csurran az eü.-be a költségvetésből, akkor mindenhol arra szintre fog süllyedni az eü. színvonala, amiről Ti írtatok. Sajnos...
pmv.agnes
@eugen4402: Én szintén köszönöm a reagálásod.Üdítő kivétellel örömmel, ritkán szembesülünk. Ahogy írtam is, agyonhajszolt ápolók és orvosok viszik még, de meddig... Az eszköz, tárgyi és egyéb feltételek biztosítása ezek között a keretek között szinte lehetetlen. A tehetetlenség érzése még külön lelki teher azokon akik komolyan veszik a hivatásukat és tennék a dolgukat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.