Két évvel a juhászképzés beindítása után hétfőn sertéstelep-vezetők négyhetes oktatása kezdődött meg a Debreceni Egyetemen (DE) – közölték az oktatás szervezői hétfőn sajtótájékoztatón.

A tananyagot magyar és holland szakemberek dolgozták ki, a gyakorlati sertéstelepi képzést és az elméleti oktatást is többnyire hollandok vezetik – mondta Vaszkó László, a programot szervező debreceni V-Trade Kft. ügyvezetője, maga is sertéstelep-tulajdonos.

A szakember rámutatott: az elmúlt években több százmilliárd forint műszaki fejlesztés történt az állattenyésztési ágazatokban, vagyis a műszaki-technológiai háttere már megvan a korszerű állattartásnak.

A világszínvonalú genetika, illetve takarmányozási rendszer is elérhető a gazdálkodóknak, mégsem tudják azt a hatékonyságot, jövedelmezőséget produkálni, mint a hollandok, vagy a dánok, s ennek egyértelműen a szaktudásbeli különbség az oka – jegyezte meg.

Szavai alátámasztására közölte: míg Magyarországon egy kocától 22 hízót értékesítenek, Németországban 26-ot, Hollandiában pedig 28-at.

Komlósi István, a DE agrártudományi központjának főigazgatója ismertette, hogy az 50 jelentkezőből a kurzusra bekerült 25 sertéstelep-vezető egy hétig a holland Hypor cég gyakorló farmjain tanulmányozza az Európa-hírű holland sertéstartást.

A magyar sertéságazat érdekében egyfajta "tudáskonzorciumot" hoztak létre, hogy "záruljon az a tudásolló, amely a gazdasági ollóval ellentétesen nem zárult, hanem nyílt az utóbbi 20 évben Európa nyugati, illetve keleti fele között" – elemezte a helyzetet a professzor.

A tanfolyam résztvevői bizonyítványt kapnak, amelyet előképzésként ismernek el, vagyis kreditet érnek, ha valaki jelentkezik az egyetem állattenyésztési felsőfokú szakképzésére – tette hozzá Komlósi István.

A képzés holland partnerei – Ton Ten Dam, a Hypor Hendrix Genetics Company kelet-európai vezetője és Manuel Melo, a Nuscience Hungary Kft. ügyvezetője – a sajtótájékoztatón meggyőződésüket fejezték ki, hogy a debreceni egyetemi képzéssel a magyar sertéstenyésztést magasabb színvonalra tudják emelni.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jancsipapa
Pedig birkából állunk jól ,nem disznóból...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
volvós
Logikus !!! A juhoknak juhász, a kondának kondás, a gulyásnak meg gulyás!
Az orvosok, ápolónök , mérnökök pedig nyugatra...
zöldszem
Ki hallott mostanában olyat, hogy egy kondás milliárdos lett?
Gázszerelőt az igen!! arról hallottunk!
Akkor? Miért nem gázszerelőket képeznek?
4 hét suli 4 és után milliárdos..."hánem"?
Juhász meg kondás minek, bameg a moslékot csak iskolával tudják odaönteni?
lampa laz
Na és mi lesz a csikósokkal? Neámá, hogy butább legyen a csikós mint a ló. Ide mán diploma köll.
papa.49
Beíratnám a pápaialkanásziparitanulót a képzésre remélem legalább beszélni megtanul, vagy röfögni))))))))))
zöldszem
upsz... javítok! na még egyszer:
4 hét suli, 4 év után milliárdos...
lampa laz
@Mirabilis: ha nagyon igyekszik még dr.kondás is lehet...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.