A Magyar Bírói Egyesület hétfőn közleményben szólította fel a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és a közélet szereplőit, hogy tartózkodjanak a bíróságok és felsőbb bírósági döntések befolyásolására alkalmas nyilatkozatoktól.

Az érdekképviseleti szervezet emlékeztetett, hogy a bírósági ítéletek megalapozottságáról, jogszerűségéről a felsőbb bíróság dönthet, az esetleges felülvizsgálati kérelem elbírálására pedig a Kúria jogosult. Emiatt a szervezet tiszteletben tartja a kritizált bírósági döntéseket, és tartózkodik attól, hogy az eljárások jogerős befejezéséig azokról véleményt nyilvánítson.

A bíróságok ítélkező munkájáról alkotott vélemény csak akkor felel meg a hatalommegosztás és a bírói függetlenség alaptörvényi követelményének, ha az tényszerű, tárgyilagos és szakszerű – írták.

Az egyesület – feltehetően Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselőre utalva – azt írta, hogy a kormánypárti politikus nyilatkozata nélkülözi ezeket a kritériumokat.

Németh Szilárd vasárnap közölte: pártja vitát kezdeményez az Országgyűlés igazságügyi bizottságában az igazságszolgáltatásról a Hagyó-ügyben és a vörösiszap-katasztrófa ügyében született ítéletekkel kapcsolatban.

Emellett a nyilatkozat tartalma önmagában sérti a Magyarország alaptörvényében deklarált bírói függetlenséget, és "alkalmas arra, hogy nyomást gyakoroljon az igazságszolgáltatásban részt vevő szervekre, így a bíróságokra is" – fogalmaztak.

A Magyar Bírói Egyesület a bírák reprezentatív érdekképviseleti szerveként a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és a közélet szereplőitől is elvárja, hogy tartózkodjanak a felsőbb bírósági döntések befolyásolására alkalmas vélemény nyilvánításától – közölték.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Bizony bírók, most ti következtek. Ti lesztek az új Soros által fizetett liberális ellenségek, akiktől természetesen a fidesz úgy menti meg az országot, hogy felülbírálhatóvá teszi az ítéleteket és leváltja azokat akik még mindig a törvényességhez ragaszkodnak. De mit szőrözzünk? Az egész bíróságosdi a demokráciával együtt mehet a kukába. Majd a helyi őkegyelmessége dönt a peres ügyekben.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@verum: Ugyan. Az mszp és a fidesz sem hozta nyilvánosságra az ügynökaktákat. Pedig az sem egy piti ügy.
verum
@human: - hazug egy világban élünk. :-(
human
@verum: A Győzike show is megy még a tévében, mert igény van rá.
verum
@human: - én már azt sem tudom, melyik csatornán mikor mit adnak, mert nem is érdekel. Filmet sem TV-n nézek.
human
@verum: Gratulálok hozzá. Ez nekem olyan, mint mikor én mondom egy bagósnak hogy az adagom átlag hetente két szál. Na az is irigykedve szokott nézni.
Eriksson
Tartózkodjanak a nyomásgyakorlástól? Hisz az a szép az egészben! Attól érdemes képviselőnek lenni, hogy alakíthatják a történéseket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.