A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy

a magyar bíróságok megsértették a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogot, amikor az Index kiadóját és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületét tették felelőssé a cikkeik alatt megjelent kommentekért.

- tudósít pere végkimeneteléről az Index.

Ez egy kulcs fontosságú ítélet és hatalmas pofon a magyar bíróságoknak, hiszen a magyar bíróságok még úgy vélték, hogy az online lapok felelősek az olvasók moderálatlan hozzászólásaiért (abban az esetben egyébként egyértelműen felelősek, ha a sérelmesnek ítélt kommenteket a lapok nem távolítják el azonnal, amint tudomást szereznek róluk, de az Index ezt megtette).

Az Index 2010-ben kezdett pereskedni az ingatlanbazar.com és az ingatlandepo.com oldalakkal, akik az ingyenesen regisztrálóktól pénzt követeltek és tartozásként kezelték az egyoldalúan kivetett összegeket.

Az eljárást a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) etikátlannak nevezte, majd ennek nyomán több oldal, köztük az Index.hu Zrt. (az Index kiadója) által kiadott fogyasztóvédelmi oldal, a Tékozló Homár is beszámolt róla.

Az ingatlanos oldalak üzemeltetője ezeket a megjelenéseket és az azokhoz fűzött gyalázkodó hozzászólásokat sérelmezte, noha az Index az említett kommenteket azonnal eltávolította. 2011-ben a magyar bíróság első fokon úgy találta, hogy a kommentek szerkesztett tartalomnak minősülnek, és a kiadók felelősek érte (az Index nyilván arra hivatkozott a fellebbezésében, hogy szó sincs szerkesztett tartalomról). A másodfokú ítélet és a Kúria is hasonló ítéleteket hozott, a Kúria szerint

ha a szolgáltató ellenőrizetlen kommentek elhelyezésére biztosít lehetőséget, számolnia kell azzal, hogy ott sértő közlés is megjelenik, amiért felelősséggel tartozik. Az Alkotmánybíróság döntése szerint a jogerős ítélet összhangban volt az Alaptörvény rendelkezéseivel.

Az MTE és az Index kiadója Strasbourghoz fordultak, s a bíróság most kimondta, hogy

az olvasók kommentjei miatt az MTE-t és az Indexet kárhoztató magyar bíróságok döntései akkor lettek volna összhangban az Emberi Jogok Európai Egyezményével, ha a tartalomszolgáltatók nem távolították volna el azonnal a sérelmes hozzászólásokat, amint azokról tudomást szereztek.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eszegfu
Helyeslem a döntést, csak kár, hogy nem magyar biróság itélete volt, hanem el kellett menni Strasbourgig.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@wagabund: Igen. Az szja pedig fontos egykulcsos ítélet.

"Az Alkotmánybíróság döntése szerint a jogerős ítélet összhangban volt az Alaptörvény rendelkezéseivel." Ezek szerint az alaptörvény rendelkezései nincsenek összhangban az Emberi Jogok Európai Egyezményével. Annakidején, a vonaton ülve a laptoppal az ölében Szájernek egy kicsit utána kellett volna néznie, hogy ha már az únió tagjai vagyunk, akkor ne írjon annak normáival ellentétes alapkatyvaszt.
nemkati
@Szeparepa2: Az online lapok ettől függetlenül saját hatáskörükben moderálhatják a kommenteket. És ez is így van jól. :)
wagabund
@nemkati: igazad van, értem is...

( szeretnék ott tartani, hogy a vonaton ülve, kis laptopomon írom egy ország alaptörvényét...az azért nem semmi..még ha itt-ott be is csúszott némi hiba...amit észre kellett volna venni a törvényhozóknak)
nemkati
@wagabund: Nem volt idő alaposan átnézni amit Szájer a kis laptopján alkotott, mert azonnal az alapján akarták meghozni a napi 100 törvényüket. Amiket már legszívesebben az elmúltnyócévben meghoztak volna, már akkor is későn, csakhát az a fránya választás ugye, az a 2002-es, az lepofozta a trónról a kerált. Azóta bosszúból kormányoz és megoszt és uralkodik.
Mobil123
Hát kulturáltan is ellehet mondani valakiről hogy egy szarházimocsokkukacjancsi :-D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.