A visegrádi országok (V4) Schengen barátai, ezért olyan értelmes alternatívát kell tudniuk felmutatni, amellyel megvédhető a schengeni övezet – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna műsorában szerdán.

A politikus kifejtette: azért hívták meg a V4 következő, prágai csúcstalálkozójára Macedóniát és Bulgáriát, mert az EU jelenleg délről védtelen, ezért egy második védvonalat kell létrehozni.

Ezért van szükség e két országra, és furcsa helyzet, hogy a schengeni zóna védelmét két olyan országtól várják, amelyek nem tagjai az övezetnek, sőt az egyikük még az uniónak sem – mutatott rá.

Azzal kapcsolatban, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke bírálta Magyarországot, Szijjártó Péter közölte: tisztességtelen az EP-elnök magatartása, lenézi a közép-európai országokat, amit kifejezetten sérelmeznek és visszautasítanak.

Magyarországnak járnak az uniós források, amelyek "nem könyöradományok", hanem a szerződéseken alapulnak – magyarázta. Mint mondta, ehhez semmi köze annak, hogy milyen álláspontot képvisel Magyarország a bevándorlás ügyében.

Az EP elnöke "európaiatlan magatartást tanúsít ebben az ügyben" – tette hozzá.

A külügyminiszter kitérve Nagy-Britanniára, elmondta, az EU érdeke, hogy a szigetország az unió része maradjon, "az EU erősebb Nagy-Britanniával, mint nélküle".

Egyes brit elképzeléseket támogat is Magyarország – közölte. Emlékeztetett: hétfőn Budapestre látogat a lengyel miniszterelnök, aki pénteken a brit kormányfővel tárgyal, így közös álláspontot igyekeznek majd kialakítani az ügyben.

A Nagy-Britanniában tisztességesen dolgozók érdekeit meg akarják védeni – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter a szerdai, lengyel kollégájával folytatott megbeszéléseiről azt is elmondta: kölcsönösen elismerték, hogy vannak olyan ügyek, amelyek megoldásához pragmatikus együttműködésre van szükség Oroszországgal, ilyenek az energetikai kérdések vagy Szíria ügye.

A minszki megállapodásokat mindenkinek teljes mértékben be kell tartania, de párbeszédre van szükség Oroszországgal, mert az európai versenyképesség további csökkenéséhez vezetne, ha Oroszország és Európa még csak beszélni sem tudna egymással – vélekedett.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
" Az EP elnöke "európaiatlan magatartást tanúsít ebben az ügyben" – tette hozzá."
Makogja ezt egy zseléagyú, akit senki nem vesz már komolyan.
nevemnick
Hogy nem szakad le a plafon:

,,Magyarországnak járnak az uniós források, amelyek "nem könyöradományok",
,,...vannak olyan ügyek, amelyek megoldásához pragmatikus együttműködésre van szükség Oroszországgal, ilyenek az energetikai kérdések vagy Szíria ügye."

Na ugye.
papa.49
A V 4 ek lepkefing súlyúak az Unió szempontjából, ha sokat kekeckedünk kívül találjuk magunkat rajta, oszt. jónapot!!!
wagabund
Egyre csak ömlik a tv-ből az a sok mocsok, amit a bevándorlók követnek el a művelt nyugaton..

Nekem itt nem hiányzik, hogy a piacon, metrón, moziban, uszodában, áruházban ezek a gazdaságí felvirágzást hozó fiatal emberek hancúrozzanak..virágoztassák fel a német, osztrák befogadóikat...azok szeretik őket (még)
Itt igenis működjön az a qurva sengen..nagyon sokba fájt eddig az adófizetőknek, akkor legalább haszna is legyen...
egyébként mint látni a legfrissebb hírekben, változatlanul özönlik a migránshad... akik ha megtorpannak valamelyik lezárt határnál, akkor harcosan gyalog mennek Merkel asszony ölelő karjai felé...akadályt nem ismerve...
Januárban eddig többen léptek görög földre, mint a múlt év júniusában..és már el is tűntek..vajon hol, és hová?
silber13
" Az EP elnöke "európaiatlan magatartást tanúsít ebben az ügyben" – tette hozzá."
Makogja ezt egy zseléagyú, akit senki nem vesz már komolyan.
wagabund
@silber13: az a baj, hogy úgy dől belőle a sok hülyeség, mint tehénből a sár...
mégnagyobb baj, hogy választott tisztségviselő baromi nagy fizetéssel...nem lehet elzavarni.
Ki van ez találva.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.