Európa mindenképp integrálódik, csak arról dönthetünk, hogy velünk vagy nélkülünk. Nyugat-Európa már nagyon megbánta az Európai Unió több mint tíz évvel ezelőtti keleti bővítését. Az akkori eufória, egyesítési álom mára szertefoszlott. Az új tagok nem új lehetőségeket hoznak, hanem fárasztó és kezelhetetlen problémákat okoznak a régieknek. Nem találni lassan olyan befolyásos európai politikust, aki érdemi pozitívumot látna az EU 2004-es bővítésében. Azt a kelet-európai jobboldal által gyakran használt érvet ugyanis, hogy a nyugatiaknak is megérte a bővítés – hiszen így piachoz, olcsó munkaerőhöz, megszerezhető gyártási kapacitásokhoz, stb. jutottak – senki sem osztja a régi tagállamokban. Érthetően, hiszen egyrészt mindez már jóval a bővítés előtt, a '90-es években megtörtént, másrészt piac- és befolyásszerzési célokból nem szokás egy országot az elit tagjává tenni, ahol jogokat és védelmet is kap. Akit gyarmatosítani akarsz, azt nem veszed be a klubba.

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: bundi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bundi
hát igen...vissza a macihoz...mert az jó...
John J. Dunbar
Hiszem, hogy a németek (és Nyugat-Európa is) meg fogják tudni oldani a menekülthelyzet képezte kihívást. Sajnálom, hogy ebben mi csak folyamatos akadályt és gáncsoskodást képeztünk. Amennyiben a keleti tagállamok csak egy kicsit is jobban megerőltették volna magukat a közreműködésben, Németország terhei is jelentősen mérséklődhettek volna, ezzel könnyebbé, egyszerűbbé, gyorsabbá téve a helyzet kezelését.
Ezáltal megelőzhetővé válthattak volna az elmúlt időszak sajnálatos eseményei is. Az újévi tömeges inzultálásról szóló hírt ugyanis ez utóbbi számlájára írom. Nem törvényszerű, hogy így legyen, s épp a tényleges együttműködés lenne képes helyes mederbe terelve, kontrolláltan rendezni a folyamat lezajlását.
.
A legutóbbi kongresszuson elfogadott "Karlsruhei Nyilatkozat" egy előremutató, határozott, felelősségteljes iránymutatásnak vehető. Remélem, hogy minél korábban, minél teljesebben sikerül átültetni a gyakorlatba - szerintem korszakos, meghatározó jelentőségű dokumentummá nőhet. Így legyen! index.hu/belfold/2015/12/15/nemetorszag_cdu_angela_merkel_menekultvalsag_menekultek_integracio/
.
Angela Merkelt pedig továbbra is korszakos jelentőségű politikusnak, vezetőnek tartom - minden elismerésem az övé!
Sajnálom, hogy a nem is túl rég csatlakozott államok így elfordultak az EU-tól, magára hagyva az amúgy őket pénzzel támogató országokat.
Orbán vircsaftja rövid távon volt sikeres, mert remekül megakasztotta az egységes EU megoldás létrejöttét - mely megnyugtató megoldással szolgálhatott volna mindenki számára.
(Orbán Viktor lépései lényegében a Merkellel ellenlábas politikai erők - vagyis német belügyre használták fel Magyarország érdekeit - megrendelésére készültek, s a putyini orosz befolyásolási kísérleteket is szolgálták. Orbánék szolgai támogatásával a magyarok azt az EU-t bomlasztják, melynek elődja - az EGK - deklaráltan, részben épp az újabb, európai háborúk megelőzésére lett életre hívva! Mindezeknek később még következményei lehetnek...)
John J. Dunbar
@John J. Dunbar: Arról se feledkezzünk meg, hogy:
- az EU támogatások ciklusában 2020 után változás várható, és épp a szolidaritásunk hiányáról tett tanúbizonyságunk lehet az egyik fő oka a későbbi támogatások elmaradásának (vagyis a brüsszeli pénzcsap elzárásának);
- az oroszok komoly anyagi problémákkal küszködnek (ezért Paks2. bebukott, az onnan remélt pénzre sem lehet már számítani);
- az IMF-et elzavartuk, a bankrendszernek daliásan beintettünk;
- a gazdaságunk teljesen életképtelen, saját lábán nem tud megállni;
- a csúti komancsfőnökkel épp a háborút kaparjuk ki, magunk ellen.
.
Ezek után el kellene gondolkozni, hogy mekkora üzlet volt "haveri alapon" tolni a bajorok, s Putyin szekerét. (A kormány is elismerte, a kvótarendszer alapján körülbelül 2000 menekültet kellett volna fogadnunk.)
.
2020 pedig itt van már a közelben, 4 év múlva ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.