Hatósági eljárást indít, valamint büntetőeljárást kezdeményez a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, ha nyilvánosságra hozzák annak a sztárénekesnek a nevét, akiről a Blikk azt írta, hogy évek óta HIV-fertőzött.

Péterfalvi Attila az MTI-nek csütörtökön elküldött közleményében felidézte: a február 2-án megjelent cikkben azt írták, egy kórházi alkalmazott a Blikk tudomására hozta, hogy egy ismert haza művész évek óta HIV-fertőzött. A NAIH elnöke azt írta: a lap a művész kilétét nem fedte fel, de "a cikk megjelenése óta naponta több információt tesznek közzé vele kapcsolatban, manipulatív szövegezéssel fokozva a kíváncsiságot és gerjesztve a közérdeklődést a téma iránt". Péterfalvi Attila szerint a példányszám, az olvasottság növelésére való törekvés nem indokolhatja a magánszféra védelmének figyelmen kívül hagyását.

Rámutatott: az egészségügyi alkalmazottak felelősséggel tartoznak az általuk kezelt adatokért a titoktartási kötelezettségük keretén belül, és a sajtószervek is felelősek a nyilvánossá tett információkért. A HIV-fertőzöttség olyan érzékeny, különleges adat, amelynek nyilvánosságra hozatalához jogszabályi felhatalmazás hiányában csak az érintett írásbeli hozzájárulása jelenthet megfelelő jogalapot, akkor is, ha ismert emberről van szó. A "celeb" nem jogi kategória, önmagában nem indokol szélesebb körű nyilvánosságot, különösen nem érzékeny információk közzétételével. Péterfalvi Attila ezek közé sorolta az egészségi állapotot, a droghasználatot, a szexuális identitást.

A hatályos magyar szabályok szerint és az Európai Unió adatvédelmi munkacsoportjának véleménye alapján is adatkezelésnek tekintendő ha egy magánszemélyt valamilyen információval összefüggésbe hoznak, még akkor is, ha kiderül, hogy az adat nem valós. Személyi adataival mindenki maga rendelkezik, ő hozza meg önkéntesen a döntését. Ha azonban ezzel kapcsolatban nyomás alá helyezik, a sajtóban megjelenő cikkekkel kényszerítik kiléte felfedésére, az nem tekinthető önkéntesnek, vagyis semmiképpen sem megfelelő jogalap, illetve adatkezelési felhatalmazás – írta a NAIH elnöke.

Péterfalvi Attila hangsúlyozta: közleményének nincs köze a média függetlenségének témájához, és nem akarja korlátozni a véleménynyilvánítás szabadságát sem. Hozzátette: a szólásszabadságnak maguk a személyiségi jogok jelentik a korlátait.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

leszúrt rittberger
Azért egy ferzőtésről beszélünk, ne essünk már túlzásba. Igenis jogom van (lenne) tudni, hogy aki mellettem ül a buszon, milyen kórságokat hordoz. Ha sztár, ha nem sztár. De ha sztár is, fokozottan a nyilvánosságra tartozik az élete (mert ugye a különféle házassággal, szüléssel, válással annyira szeretnek dicsekedni, akkor az ismertségük árnyoldalait is vállalják fel).
leszúrt rittberger
Azért egy ferzőtésről beszélünk, ne essünk már túlzásba. Igenis jogom van (lenne) tudni, hogy aki mellettem ül a buszon, milyen kórságokat hordoz. Ha sztár, ha nem sztár. De ha sztár is, fokozottan a nyilvánosságra tartozik az élete (mert ugye a különféle házassággal, szüléssel, válással annyira szeretnek dicsekedni, akkor az ismertségük árnyoldalait is vállalják fel).
szaboria1
A sztár énekes jobban tenné ha mag vallaná be, mert így volna tisztességes.
christike
Ez aztán elég durva hozzáállás ! A feljelentésre értem . Már a neten olvasni egy két "variációt" , úgyhogy szerintem kiderül hamarosan. Amúgy az ápolószemélyzet fogja először "kikotyogni", v.egy beteg. Ápoltunk Hepa C-seket , és HIV fertőzötteket, mondjuk sosem fordult meg a fejünkben ,hogy csepegtessünk a sajtónak bármit is, a feladat az ápolás és nem a p...zás, s amellett elsődleges ,hogy védd magad , dupla gumikesztyü stb. ) aki eü-s tudja miről írok.
picike
ha nincsen név nincsen hir ennyi és vége .pont
prime777
Azért nem akarják,hogy nyilvánosságra kerüljön,mert akkor az kettétörné a karrierjét.
Ez olyan mint Hálivúdban.
Soha nem kapott még meleg ember Oscart,és feltehetően nem is fog egyhamar.
Di Caprio meg csak azért nem kapta meg még soha életében mert a forgatásokon elviselhetetlen mint ember.
Szóval ilyen dolgok léteznek.
Amúgy lenne egy tippem ki lehet ez az énekesnő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél