Pénzforgalmi szabálysértések miatt 13 millió forintra bírságolta az OTP Bankot a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A hitelintézetnek legkésőbb március 31-ig meg kell szüntetnie a jogszabálysértéseket.

Az MNB csütörtökön közzétett határozata szerint az OTP Bank bizonyos területeken megsértette a pénzforgalmi szolgáltatásról szóló törvényt. A hitelintézet megsértette továbbá a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendeletnek a fizetési megbízások tárgynapi teljesítésére, a jóvá nem írható átutalások visszautasítására, a fedezethiány miatt nem teljesíthető beszedési megbízások sorbaállítására, a hatósági átutalások feldolgozására, a fizetési műveletek haladéktalan jóváírására, valamint az értéknap használatára vonatkozó rendelkezéseit is.

Az MNB a bank terhére értékelte, hogy a jogszabálysértés számos szolgáltatás terén előfordult, huzamosan, a hitelintézet számlavezető rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe beépítve állt fenn, valamint, hogy a nem haladéktalan jóváírás és nem megfelelő értéknap alkalmazása jelentős számú fizetési műveletet érintett.

Határozatában kötelezte a bankot, hogy a pénzforgalmi törvényben és az MNB rendeletben foglaltak teljesítése érdekében legkésőbb 2016. március 31-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket, és azt követően folyamatosan biztosítsa a pénzforgalmi jogszabályok betartását. Azt is előírta, hogy a hitelintézet legkésőbb 2016. május 31-ig adatok és dokumentumok küldésével igazolja a szabálysértések megszüntetését.

A jegybank közleményében hangsúlyozza: pénzforgalmi ellenőrzései során kiemelten figyelembe veszi a fogyasztók jogainak érvényesülését, illetve a fizetési megbízások teljesítésének és a haladéktalan jóváírására vonatkozó követelmények betartását, mert ezek megsértése csökkenti az ügyfeleknek a pénzforgalmi szolgáltatások és a készpénzmentes fizetési módok iránti bizalmát. Éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartását, elítél minden jogszabálysértést, és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kutyuska
De az rendben van, hogy az MNB élén Matolcsyval közpénzből urizál. Nem mintha sajnálnám az OTP-t, de azért először a saját háza táján nézelődjön már az MNB.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Főlökött
Ezek alapján nem kell csodálkozni a TEK, TEK-1, TEK-2...megalakításokon.

A gond majd akkor kezdődik, ha ezen szervezeteket nem pénzelik rendesen és megindul a lavina. Na akkor gond lesz és nem is kicsi szerintem.
cs.n.
13 millió az nem odacsapás, még legyintésnek is gyenge.
lópicigáspár
Valami hasonló sokk ért a minap engem is, amikor a 15°C melegben felébredt légy belevágott a kocsim szélvédőjébe! :-))))
sentinel216
Hú, de szigorú tud lenni a kancsali bácsi, ha másról van szó. Bezzeg ő két kézzel szórja a Dunába a mi pénzünket.
zöldszem
A bankok, minden egyes deviza hitelesnek odacsaptak ennyivel!
verőce21
@zöldszem: (17:29) Azért kapta meg jól egynek az OTP is, mert egynek ennyi jár! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.