Tavaly december végére 30,322 milliárd euróra, hat és fél éve, 2009 közepe óta nem látott alacsony szintre süllyedt a jegybank devizatartalékainak szintje – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján pénteken közölt legfrissebb előzetes adatokból. Decemberben 2,818 milliárd, a teljes múlt évben 4,256 milliárd euróval apadtak a tartalékok.

A tartalékok decemberi csökkenésében meghatározó szerepet játszott, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és a Magyar Államkincstár (MÁK) devizaműveletei csaknem 1,6 milliárd euróval csökkentették a devizakészleteket, amiből mintegy 1 milliárd euró a Prémium Euro Államkötvények (PEMÁK) lejáratához, a fennmaradó változás nagy része pedig a keresztárfolyamoknak az ÁKK MNB-nél vezetett számláján bekövetkezett mozgásához kötődött – magyarázta a jegybank.

Az MNB-nek a lakossági devizahitelek forintosításához kötődő devizaswap ügyleteinek lejáratai mintegy 200 millió euróval, míg az egyhetes devizalikviditást nyújtó jegybanki swapügyletek csaknem 500 millió euróval csökkentették a devizatartalékot. Kisebb mértékben egyéb tényezők – mint a kamatfizetések vagy a keresztárfolyam-változásokhoz köthető átértékelődések – is hozzájárultak a tartalékok mérséklődéséhez – közölte az MNB.

A devizatartalékok decemberi zsugorodása az egész tavalyi évben a legnagyobb változást hozta, a következő kiugró, 2,387 milliárd eurós csökkenés júniusban következett be, amikor 1,4 milliárd euróba került a deviza jelzáloghitelek forintosításához kapcsolódó swapügyletek lejárata, illetve lejárat előtti lezárása.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@verőce21: Valóban feltételes módban irtam, hogy be kellene tennie a nyereséget.Befektetési kötelezettsége tudomásom szerint nincs, ellenben ha befekteti valamilyen vagyonba, akkor azok eladásából kellene fedeznie az esetleges évi veszteségét. Ha erre nincs fedezete, akkor a költségvetésnek kell pótolnia, ez biztos. És ekkor szerintem igenis lehet beleszólása mindenkinek. Egyébként, ha annyira "szabályos" szerinted az Általad leirt vagyontárgyak megvásárlása, akkor az MNB Felügyelő Bizottság miért döntött ugy, hogy vizsgálatot indit ezek jogszerüségével kapcsolatban, főleg ugy, hogy szerinted "befektetési kötelezettsége" van?!
Lepényleső
Most hallom először,hogy a lopást párolgásnak nevezik.
verőce21
@eszegfu: (11:07) Ne erőlködj, mert semmilyen vagyontárgyat nem adott el az MNB így vesztesége sem keletkezett! AZ FB a devizaeladásból származó nyereség szabályos felhasználását vizsgálja majd és jól rendben fogja találni.
Ha nem lenne befektetési kötelezettsége, mit csinálna a pénzzel? Hagyná parlagon heverni? Nem gondolod, hogy pénzügyi iparitanulóként viselkedne akkor az MNB?
verőce21
@eszegfu: Elmondanám még, hogy a vállalkozóknak nyújtott 4 milliárd eurós felhasználást is swap ügylet keretében adták át a bankoknak, ezt euróban vissza kell majd tölteniük az MNB-be, a hiteltörlesztések folyamatában. Úgyhogy ez a pénz nem "párolgott el", mert vissza fog töltődni kamatostól, csak kölcsönben van a vállalkozásoknál, hogy segítse a növekedésüket.

A másik dolog - a devizaadósok támogatása -, pedig igazán nemes cselekedet volt az MNB-től! Mert a gépkocsivásárlókat és a szabadfelhasználású hiteleket devizában felvevőket támogatta vissza nem térítendő módon! Irritálóan! (mert ott van a sok felelőtlen devizahitel felvevőnél az MNB devizatartalékának egy része.)
eszegfu
@verőce21: 12:28 Tökéletesen igazad van! Mi a francnak "erőlködök", ha nem AKAROD egy kicsit sem megérteni... elrobogunk egymás mellett, mint 2 gyorsvonat. Azt meg végképpen sajnálom -- érzésem szerint -- ezt a "lenéző" hsz-det, mármint mit "erőlködök" ugyis Neked van igazad... pedig Téged - azt gondolom -- csak az érzelmeid vezérelnek jelen esetben. További derüs és ilyen napfényes hétvégét kivánok!
verőce21
@eszegfu: Szép hétvégét Neked is!
(Azért emészd meg amit írtam, mert az nem melletted rohant el, hanem beléd.)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.