Európát a második világháború óta nem érte annyi biztonsági fenyegetés, mint most: déli és keleti irányból is súlyos kihívásokkal néz szembe a kontinens – közölte pénteken Szijjártó Péter az uniós külügy- és védelmi miniszterek amszterdami informális találkozója kapcsán.

A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be az MTI-nek adott telefonos interjújában, hogy a pénteki miniszteri tanácsozás középpontjában az új európai biztonsági stratégia összeállításának kérdése állt.

Ennek kapcsán Szijjártó Péter kifejtette, a magyar kormány az ország gazdasági és biztonsági érdekeit figyelembe véve fontosnak tartja, hogy a stratégiában elsődleges célkitűzésként szerepeljen egyebek mellett a nyugat-balkáni térség és az unió keleti szomszédságának stabilizálása.

Az előbbi régió kapcsán a tárcavezető hangsúlyozta, Magyarország szorgalmazza a nyugat-balkáni országok uniós integrációjának jelentős felgyorsítását, ez ugyanis a legjobb módja a térség stabilizálásának. Mint mondta, kiemelten fontos a szerb és a montenegrói uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítása és a macedón csatlakozási tárgyalások mielőbbi megkezdése.

A keleti szomszédságot illetően Szijjártó Péter elmondta, Magyarország kezdeményezi a Fehéroroszországgal szemben életbe léptetett uniós szankciók azonnali eltörlését és a vízummentesség megadását Grúziának. "Ezzel mindkét ország számára világossá tesszük, hogy az európai együttműködéssel szemben nincs versenyképes alternatíva" – jelentette ki a miniszter.

A tárcavezető a hollandiai ülésen azt is kezdeményezte, hogy a szükséges feltételek fennállása esetén induljanak meg az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti gazdasági-kereskedelmi együttműködés fejlesztését célzó tárgyalások. Szerinte ezzel ellensúlyozni lehetne az ukrajnai válság miatt Oroszország ellen elrendelt uniós büntetőintézkedések okozta gazdasági károkat.

Szijjártó Péter végül arról tájékoztatott, hogy az amszterdami informális miniszteri tanácskozás keretében péntek este kétoldalú egyeztetést fog tartani Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
@Szókrakész: nem lehet hogy Iránt inkább az amcsik használták fel az oroszok kicsinálására?
Merthát jelenleg elég rendesen meg van roppantva a gazdaság, Irán csak egy utolsó előtti szög a ruszkik koporsójába.
Ezt a balkáni bővítést pedig ellenzem.
Korrupt egy banda, szerintem újabb nyűg az EU nyakába.
Ki a fene fogja őket "megmenteni", ha a németek az arabokra költik az összes lóvéjukat?
És ha az angolok például kilépnek?
Maradnak a franciák? Azok sincsenek valami rózsás helyzetben.
Most vagy Szíjjártó, vagy én élek álomvilágban...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
'Magyarország kezdeményezi a Fehéroroszországgal szemben életbe léptetett uniós szankciók azonnali eltörlését és a vízummentesség megadását Grúziának. "Ezzel mindkét ország számára világossá tesszük, hogy az európai együttműködéssel szemben nincs versenyképes alternatíva" '

Ez jelenti az orosz veszélyt? Nincs némi ellentmondás ebben a két mondatban? Vagy csak én vagyok már fáradt, és nem jól értem?
Toby
Ugyan már, szíjjas, majd barátod - a főgenyó - elrendezi ezt is, hisz bérlete van Putyinhoz, odajár misére !
Desischado
Mióta látnok ez a majom? Csak járják a pávatáncot, most éppen szélkakas módjára fordítanak az állásukon!
karma1
@nemkati: Nem vagy faradt, az ujsagiro keptelen olyan cimet adni a firkalmanyanak, ami fedi a tartalmat...

orban akar falazni a nyugat balkani orszagoknak? ez kb. olyan, mint amikor a betorok egymas vallan masznak at a keritesen, hogy utana egyutt raboljak le a hazat...

Persze, ha azt nezzuk, hogy KI ajanlja ezeket az orszagokat az Unio figyelmebe, akkor mar elore tudhato, hogy a budos eletben nem fognak ezek az orszagok Unios tagok lenni, mert mindenki annyira utalja orbant...
vadnarancs
Elvtársak! Most akkor szeressünk a ruszkikat vagy se nem?
kukac50
Az is megvilágosodhatna a fejében,hogy a Paks II milyen károkat okozhat az országnak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.