Az a cél, hogy minden magyar család a lehető legolcsóbban saját lakáshoz jusson, ezért várhatóan már a jövő héten megjelenik az otthonteremtési program használt lakásokra vonatkozó rendelete – jelentette ki Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vasárnap Budapesten.

Közölte: eltörlik a regionális különbségeket a rendszerben, egységessé teszik a gyerekek után járó támogatást, amely így nem függ az otthon alapterületétől, ugyanakkor az igénybevételhez meghatároznak egy minimális lakásméretet.

Hozzátette, hogy használt lakás vásárlásához a közfoglalkoztatottak is igénybe tudják venni a támogatást.

Tuzson Bence megjegyezte, hogy a korábbi igénylők másik lakásba költözve igénybe vehetik a támogatás azon részét, amelyet korábban nem tudtak lehívni.

Mint mondta, egy gyereknél 40, kettőnél 50, háromnál 60, négynél pedig 70 négyzetméteresnek kell lennie legalább az ingatlannak. A támogatás egységesen egy gyermeknél 600 ezer, kettőnél 1 millió 430 ezer, háromnál 2,2, négynél pedig 2,75 millió forint lesz.

Tuzson Bence hangsúlyozta, hogy ezek a döntések visszamenőleges hatállyal, a már benyújtott kérelmekre is érvényesek lesznek és megszűnik a négyzetméterenkénti 350 ezer forintos értékplafon is.

Hozzátette: mindezt az teremtette meg, hogy a magyar gazdaság jól teljesít, az ország fejlődni tud, a magyar reformok működnek.

A sajtótájékoztatón Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kiemelte, hogy egyszerűsödnek a használt lakásokra vonatkozó feltételek, számos esetben növekednek a támogatási összegek, így még többen igényelhetik az otthonteremtési kedvezményt.

Az államtitkár megjegyezte: a kormány álláspontja az, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt is önrésznek kell tekinteni, ez összhangban van a Magyar Nemzeti Bank állásfoglalásával is, ezért az igénylőknek érdemes tájékozódniuk, mely pénzintézetek járnak el így.

A kormány számára készített friss felmérés eredményeire hivatkozva Dömötör Csaba megemlítette: a magyarok 90 százaléka támogatja, hogy a három gyermeket nevelő családok tízmillió forintos támogatást kapjanak otthonteremtésre új lakás esetén, a megkérdezettek négyötöde szerint pedig a program a fiataloknak lehetőséget ad lakhatási körülményeik javítására.

A nem hivatalos januári adatok alapján az államtitkár megemlítette: a várakozásoknak megfelelően több az új lakásra vonatkozó igénylés. Kiemelte: az elmúlt időben Lengyelországban arányaiban négyszer, Csehországban háromszor annyi lakás épült, mint Magyarországon.

Hangsúlyozta: a program időszerű, mert lezárulhat vele a devizahitelezés korszaka, "amely új lakásokat alig, de eladósodást annál inkább hozott a magyar családoknak".

Az új otthonteremtési programtól a kormány azt várja, hogy jóval több lakás és ház épüljön, jóval több gyermek szülessen. Éppen ezért nem túlzás azt állítani, hogy az otthonteremtés pártokon átívelő nemzeti ügy – fogalmazott Dömötör Csaba.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nil
Felnöttek a csókosok gyerekei, kell nekik a lakás
A többieket majd kilakoltatja a bank
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Kutyuska
@Mirabilis: Azt szajkózza a Tuzson meg a többi díszpinty, hogy majd a vállalkozói szféra felszívja őket. Tehát már megvan a következő ellenség. Azok a volt közalkalmazottak lesznek az ország ellenségei (de csak addig, míg újabbat nem keres a fidesz), akik nem tudnak vagy nem akarnak vállalkozóként dolgozni. Még plakát kampány is lesz ellenük.
simmering73
Hörcsög tv: a fővállalkozó megizente a könnyűszerkezetes (!) házra ácsingózóknak. 25milla+telek+közmű. Ha nem tudnak ennyit virítani fel(iscs)út le is út. Tényleg a legolcsóbb.
Desischado
@John J. Dunbar: Egyetértek, de én arra gondoltam, hogy a javaslatok mellett szidjuk őket! Így belefér nem? Abban tökéletesen igazad van, hogy ha csak puffogunk, és semmi más nem történik, és nem lesznek ésszerű javaslatok, akkor tényleg orbánnak segítünk. Nem mondom, hogy mivel kéne rajta segíteni! Gumiszoba, börtön, kötél, remélem, elnyeri a tetszésed!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.