A belső EU-határellenőrzést megszüntető schengeni rendszer összeomlása rendkívüli károkat okozna az Európai Uniónak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a The Daily Telegraph című tekintélyes brit konzervatív napilapnak.

A schengeni övezet lebontása vagy megsemmisülése olyan súlyos gazdasági kárral járna, hogy nem is tudom, Európa hogyan tudná ezt kezelni

- idézi a hétfőn megjelent interjúban Szijjártó Pétert a brit lap.

A külgazdasági és külügyminiszter a The Daily Telegraph idézete szerint kifejtette: Schengen két elemre épül. Az egyik az, hogy a nincs belső ellenőrzés, a másik pedig a külső védelem. Ha a második konszenzust nem tartják be, az nagyon könnyen az első lebomlásához is vezethet – tette hozzá.

Szijjártó Péter bírálta Görögországot, mivel szavai szerint az Európai Unió déli határa védtelen a migránsok beáramlásával szemben. "Ha Görögország nem tesz eleget a schengeni előírásoknak, akkor másik védelemre van szükségünk" – fogalmazott.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Brüsszelnek mindenáron meg kell őriznie a schengeni zónát, annak érdekében, hogy elejét lehessen venni Európa "végzetes gazdasági hanyatlásának" a többi erőközponttal folytatott globális versenyben. "Az Egyesült Államok nagyon erős, Kína extenzív gazdaságpolitikát folytat, az arab államok erősödnek, mi európaiak pedig mélyen belesüppedtünk saját problémáinkba" – mondta Szijjártó Péter a brit napilapnak.

A The Daily Telegraph az interjúhoz kapcsolódóan adatokat közöl a schengeni zóna esetleges megszűnésének gazdasági hatásairól. Idézi a francia kormány által finanszírozott, Stratégie nevű kutatóintézet becslését, amely szerint Schengen felszámolásának gazdasági költsége egy évtized alatt elérhetné a 110 milliárd eurót; ennek fele a kieső turisztikai forgalomból eredne, de a kereskedelmi forgalom értéke is 10-20 százalékkal visszaeshetne.

A nemzetközi közúti szállítási szövetség (International Road Transport Union, IRU) adatai szerint évente 57 millió kamion összesen 2800 milliárd euró értékű árut továbbít a schengeni országok között, és az európai közúti fuvarozó cégek 3 milliárd euró bevételkieséssel számolhatnának Schengen megszűnése esetén – áll a brit lap cikkében.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Akkor talán nem kellene az EU-t csesztetnie! =))
S nem sértődötten pofátlankodni, mikor felhívják a figyelmet arra, hogy ez egy közösség, ahol kötelességek is járulnak a jogokhoz!
vonotok
Szijjártó Péter ! És most már tudja ez a kurva kormány,hogy mit akar??, Menekült ide nem teheti be a lábát, vagy Schengen felszámolása, ami egyenlő a magyar gazdaság csődjével !!!
bundi
emlékszem még a nemleszünkgyarmat, meg a brüsszel az új moszkva akcióikra...most hogy a keleti nyitás bedőlt ...kell egy újj segg...
444.hu/2016/02/08/mi-csak-nyitni-akartunk-a-keleti-diktaturak-fele-de-elvitte-oket-a-turani-atok
volvós
... " A schengeni övezet lebontása vagy megsemmisülése olyan súlyos gazdasági kárral járna, hogy nem is tudom, Európa hogyan tudná ezt kezelni " ...

Modja ezt egy niemand, egyes szám elsö személyében ! Honnan veszi a bátorságot ???
Dr. Felipe
Ez a g..i nem schengent félti hanem a szaros seggét meg az "ejró" milliárdokat amik ide áramolnak.
Majd én megsúgom neked peti bohóc hogy hogyan fogja Európa kezelni schengen lebontását. Hát úgy hogy az ilyen lepukkadt, fasiszta országok elől elzárják a pénzcsapot, aztán akkor végetek van g..ik.
Az országnak meg már úgyis mindegy mert annak már rég vége. Az ország szétlopása után már csak a hosszú haláltusa van hátra. Ami a tanárok tüntetésével már el is kezdődött.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.