Aláírásgyűjtő kampányt indít hamarosan a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) Az egészségügy nemzeti ügy! címmel – közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Közlésük szerint az online és írott formában gyűjtendő aláírások célja, hogy kellő társadalmi támogatottság esetén a kormány az egészségügyet is nemzeti ügynek tekintse, és emelje az egészségügyre fordított költségvetési forrást.

Az idén január közepén életre hívott szakszervezet az Egyetért-e Ön azzal, hogy a minőségi betegellátás, a betegbiztonság kialakítása és a korrupció nélküli egészségügy megteremtése érdekében a mindenkori magyar kormány Nemzeti Ügyként kezelje az egészségügyet, és ennek részeként az egészségügyre fordított közkiadásokat a bruttó hazai termék (GDP)

minimum 2 százalékával emelje 3 éven belül? kérdéssel fordul a közvélemény felé. A kérdés engedélyeztetése jelenleg folyamatban van a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál – tették hozzá.

Közleményükben kiemelik, hogy a ReSzaSz prioritásként kezeli az élhető, fenntartható és a betegbiztonságot garantálni tudó egészségügy megteremtéséhez szükséges finanszírozási feltételek megvitatását.

Azt írják, közismert, Magyarország a bruttó hazai termékhez (GDP-hez) viszonyítva csak igen kis összeget, körülbelül a GDP 4 százalékának megfelelő összeget fordít az államilag finanszírozott egészségügyi kiadásokra, messze elmaradva ezzel nemcsak az Európai Unió, hanem még a közép-európai régió hozzánk hasonló országainak, a visegrádi 4-ek átlagától is, amely nagyjából 6,5 százalék.

Mint írják, ez a különbség nagy részben magyarázza az ország romló egészségügyi helyzetét, melyben mindennapi

gondot jelent a biztonságos betegellátás megteremtése és az egészségügyben dolgozók itthon tartása.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.