Igazolódtak a várakozások, a turizmus újabb rekordévet zárt 2015-ben – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter budapesti sajtótájékoztatóján, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatait kommentálva.

 A miniszter kiemelte, a vendégek száma jelentősen, 10 millió 350 ezerre nőtt, soha ennyi látogató Magyarországon nem volt. A vendégéjszakák száma 25,7 millióra emelkedett, így a turizmus szálláshelyei rekordbevételt, 368 milliárd forintot értek el tavaly.

Az elmúlt évben az 1,2 millió SZÉP-kártyára a munkáltatók 90,5 milliárd forintot töltöttek fel, ami 20 százalékkal több az előző évinél. Varga Mihály örömteli folyamatnak nevezte, hogy a munkáltatók egyre inkább érzik: a munkavállalók megtartásának eszköze a béremelésen túl a plusz juttatás.

A miniszter hangsúlyozta, a következő években a turizmus növekedése tartós maradhat.

A részletekről szólva Varga Mihály kifejtette, kedvező, hogy nemcsak Budapesten, hanem az ország valamennyi régiójában nőtt a vendégek és a vendégéjszakák száma.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a turizmus részaránya a bruttó hazai termékben (GDP) már meghaladja a 9 százalékot, míg néhány évvel ezelőtt még 7 százalék volt ez az arány.

A kormány ebben az évben 8,5 milliárd forintot biztosít turisztikai marketingre – közölte.

A turizmus átalakításáról kormányzati és szakmai egyeztetések folynak, a kormány várhatóan még ebben a hónapban meghozza a döntéseket – mondta Varga Mihály.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.