A marosvásárhelyi táblabíróság szerint Székelyföld az etnikai jellege miatt nem lehet turisztikai célpont – a testület ezt abban az ítéletben írta, melyben február 4-én jogerősen elutasította a Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség bejegyzését.

A szövetség most hozta nyilvánosságra a bírósági indoklást közösségi oldalán.

A táblabíróság közölte, hogy a szövetség olyan térség turizmusának a népszerűsítésére alakult, amely három különböző megye településeit tömöríti "kizárólag etnikai alapon". A bíró szerint ez ellentmond annak az alkotmánycikkelynek, amely szerint Románia területét adminisztratív szempontból megyék, városok és községek alkotják. A bíróság szerint az ellentmondás akkor is fennáll, ha a kérvényező nem közigazgatási egységként, hanem turisztikai célpontként tekint Székelyföldre.

A táblabíróság szerint az alapfokon eljáró Hargita megyei törvényszék helyesen állapította meg, hogy "Székelyföld régió nem létezik, ezért nem is lehet turisztikai célpontként népszerűsíteni". Úgy vélte, hogy azért nem meghatározóak a más történelmi régiók neveinek használatára felhozott példák, mert ezek nem etnikai alapon meghatározott régiók.

"A fellebbező által felhozott példák nem mondanak ellent az előbbieknek, ugyanis az említett helyneveknek – mint Bukovina, Retyezát, Avas, Barcaság, Naszód, Hátszeg – és másoknak nincsenek etnikai vonatkozásuk, mint a jelen esetben" – áll a táblabíróság jogerős döntésének az indoklásában.

A táblabíróság szerint nem indokolt a kisebbségi és regionális nyelvek Románia által is ratifikált chartájára sem hivatkozni ebben az esetben, hiszen nem egy helynévnek a kisebbség nyelvén történő használatáról, hanem egy "kizárólag etnikai alapon megjelenített, nem létező régióról" van szó.

A Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség létrehozását 14 Hargita, Kovászna és Maros megyei turisztikai és vidékfejlesztési egyesület kezdeményezte tavaly októberben azzal a céllal, hogy székelyföldi turisztikai célpontokat népszerűsítsen Romániában és külföldön. A Székelyföld szó használatát a kérést megvizsgáló ügyész kifogásolta, aki szerint a megnevezés alkotmányellenes. A kezdeményezők a kifejezést Székelyföld turisztikai úti célra változtatták, de kérésüket így sem fogadta el a törvényszék.

Romániában csak a Székelyföld történelmi régió megnevezése ellen lépnek fel a hatóságok. A román ügyészség legutóbb a kézdivásárhelyi állítólagos merényletkísérlettel kapcsolatos tájékoztatásában az "úgynevezett Székelyföld" kifejezést használta, arra utalván, hogy ilyen közigazgatási egység nincsen.

Románia más történelmi régióinak a megnevezése mindennapos például a televíziók időjárás-jelentéseiben, és állami hivatalok is viselik közigazgatásilag nem létező történelmi régiók neveit. A Belügyminisztérium alárendeltségében működő katasztrófavédelem (ISU) egységei az ország több megyéjében a régió történelmi nevét viselik. Létezik például Bánsági, Körös vidéki és Dobrudzsai Katasztrófavédelmi Felügyelőség.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kamazuka
Székelyfüld,sosem volt,és sosem lesz,lehet turisztikai célpont.
A magyar haza része.Ott nem turasta vagyok,hanem otthon!!!
De ezt egy bocskoros tolvaj oláh,sosem lesz képes felfogni!
justhpeter
Mi köze a turisztikának az etnikumhoz ?
Fradigege
Az oláhok beleültek a készbe. Sima, köztörvényes lopás volt trianonban. Emellett sajnos Kós Károlynak volt igaza: Azé az ország, aki teleszüli.
wpym
Ilyen alapon a Hawaii-szigetekre sem lehetne utazni.
Dr. Felipe
Szorgos kezek öntözik az olajat a tűzre már évek óta, aminek már van is eredménye, íme már szárba is szökkent az elhintett mag.

Szorgos népünk győzni fog, vagy nem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.